Emekliler Gücü Tek Çatı Altına Taşıyacaklar

banner35

2007 yılında 5510 sayılı kanunla maaş belirleme kurulunda maddi güç kaybetmeye başlayan emekliler, bugün geldiği noktada asgari ücretin altında, kök maaş gölgesinde hayata tutunamaz hale gelmişlerdir. 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde; bıçağın kemiğe dayandığı, asgari geçim ücretinin çok altlarında alınan maaşla kira ödeyemez duruma gelen emekliler, tepkilerini yerel yönetim iktidarını değiştirerek gösterdiler.

Emekliler Gücü Tek Çatı Altına Taşıyacaklar

Bilinen gerçek örgütsüz bir toplum yapısı olan Türkiye’de, Türkiye’de yapılan yerel seçimlerde ortaya çıkan tablonun örgütlü bir emekli taban insiyatifinden kaynaklanmadığı gerçeğidir. Bu tepkinin örgütlü yapıdan gelmemesi zaman içerisinde erimesi ihtimalinin büyük olmasından kaynaklı birçok toplumsal tedbirlere ve yapılanmalara yol açmıştır.

Türkiye emeklileri 30 yıla yakın sendikal örgütlenmeyi amaç edinmiş , bu yönde sendikal eylem hareketlerini ve örgütlenmelerini bir noktaya taşımış olmalarına rağmen, örgütlü bir taban insiyatifi oluşmamıştır. Bunun nedeni bugün sayısı 16 milyonu bulan emeklilerin sendikal statü vererek, böylesine bir gücü karşılarına almama tedbiri ve endişesidir. Sistemin hükümet olma insiyatifini kullanarak resmileşmesine ve statü kazanmasına engel olmaya çalışmaları; Türkiye’de şubeli dernek yapılanmasına doğru bir hareketin oluşmasına neden olmuştur. Buna örnek ilklerden sayılacak genel merkez mevcudiyetinin Aydın ilinde olunmasını ancak şubelerin tüm il ve ilçelerde yapılanmasına imkan sağlayan “TÜRKİYE TÜM EMEKLİLERİ KORUMA VE GÜÇLENDİRME DERNEĞİ” kurulmuştur. Kuruluş çalışmaları ve kuruluşa ait genel yönetim kurulu oluşturulması Türkiye’nin çeşitli illerinden katılım sağlayan 7 kişiden oluşurken diğer yandan Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinden şube kurma yetkisi isteyen 30’un üstünde şube müracaatının bilgisi edinilmiştir. Verilen bilgiye göre kuruluş genel yönetim kurulu görev bölümüne gidilerek, Genel Başkanlığa  Erdal Demir, Yardımcılıklara; Şener Taşören, Taci Erbaş, Mahmut Öktem, Nimet Demir, Hayriye Yıldız, Mahmut Kaçan’dan oluşan bir GYK kurulmuştur.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2024, 23:32

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER