BAŞKAN Yılmaz "Çocuklarımızın güvenliği tehdit altındadır"

banner35

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızının 6 yaşında evlendirilmesi üzerine tepkiler çığ gibi büyürken, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Aydın Şube Başkanı Keriman Yılmaz tepkisinde gecikmedi.

BAŞKAN Yılmaz "Çocuklarımızın güvenliği tehdit altındadır"

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızının 6 yaşında evlendirilmesi üzerine tepkiler çığ gibi büyürken, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Aydın Şube Başkanı Keriman Yılmaz  tepkisinde gecikmedi. Başkan Yılmaz;

"Bir tarikat vakfının kurucusu Y.Z.G.’nin 6 yaşındaki kızını, müritlerinden 29 yaşındaki K.İ. ile imam nikâhıyla “evlendirdiği” haberlerini basından büyük bir şok içinde takip etmekteyiz. Bu kabul edilemez olayla birlikte, Türkiye’de cemaat ve tarikatların yarattığı büyük tehlike artık görmezlikten gelinemez!

“O artık senin kocan!” denilerek bir oyun gibi sunulan sözde evlilikte, 6 yaşından beri her gün tecavüze uğrayan H.K.G.’nin sistematik olarak istismara uğradığı, 2012 yılında bir doktor muayenesinde ortaya çıkmıştır.

Yine 2012 yılında, başkasının kemik yaşı raporu kullanılarak açılan soruşturmanın kapatılması ise tarikat ve cemaat yapısı içinde yer alan çocukların hem cemaat üyeleri hem de aileleri tarafından güvenli alan sunulmayarak, fiziksel ve psikolojik olarak şiddetin her türlüsüne maruz bırakıldıklarını bizlere göstermektedir. Yaşadığı istismardan şikâyetçi olan H.K.G.; aile ve cemaatin baskısı nedeniyle susmak zorunda kalırken, yıllar sonra baskılara daha fazla dayanamayarak evi terk etmiş ve suç duyurusunda bulunmuştur. Bilinen en son gelişmeye göre ise anne F.G., baba Y.Z.G. ve K.İ.’nin istismardan dolayı 27’şer yıl hapis ile cezalandırılması istenmektedir.

Ülkemizdeki cemaat ve tarikat yapılanmaları, bireylerin dini inançlarını kötüye kullanarak uyguladıkları sistematik istismarın şiddetini her geçen gün artırmaktadır. Başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere, toplumun her kesimine yayılan şiddet sarmalı karşısında hepimiz derin kaygı ve üzüntü duyuyoruz ancak üzgün olmak artık yeterli değil!

H.K.G.’nin küçük bir çocukken başlayan mücadelesini cemaat sınırları içerisinde gizli kapılar ardında başka çocukların da verdiğini ve bu yaşananların ilk olmadığını bilmek hepimiz için çok acı vericidir. Bu olayın hukuku, adaleti ve demokrasiyi yok eden kararla üstünün kapatılmasına izin verilmemesini umut ediyor; laik ve özgür toplum düzenini yok etmeye çalışan tarikat ve cemaatlerin tümden kapatılmasını talep ediyoruz.
 
ÇYDD olarak laik ve çağdaş değerlerden toplumu uzaklaştıran tarikat ve cemaatlerin yürüttüğü faaliyetlere ve onları destekleyen kişilere karşı Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti tarikatlar, şeyhler ve müritler ülkesi olmayacak!” sözüyle tepkimizi ortaya koyuyoruz. Laikliğin varlığını koruduğu Çağdaş Türkiye’de in çocukların istismara uğramadığı ve suçların üstünün örtülmediği günler için emek vermeye devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2022, 15:46

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER