banner61

2021 TÜM EMEKLİ-SEN”EMEKLİ MAAŞLARINA OCAK AYINDAN ÖNCE SEYYANEN EK ZAM”

banner35

2021 Tüm Emekliler Sendikası MYK mevcut hükümete emekli maaşlarına Ocak ayından önce ek zam çağrısında bulundu. Tüik’in açıkladığı enflasyon oranlarını doğru bulmayan Genel Başkan Salman Hürkardeş ve MYK üyeleri tepkilerini bir basın açıklaması üzerinden dile getirdi.

2021 TÜM EMEKLİ-SEN”EMEKLİ MAAŞLARINA OCAK AYINDAN ÖNCE SEYYANEN EK ZAM”
banner66

2021 Tüm Emekliler Sendikası MYK  mevcut hükümete emekli maaşlarına Ocak ayından önce ek zam çağrısında bulundu. Tüik’in açıkladığı enflasyon oranlarını doğru bulmayan Genel Başkan Salman Hürkardeş ve  MYK üyeleri tepkilerini bir basın açıklaması üzerinden dile getirdi. Açıklamada;

“ İktidarın emrettiği rakamları eğip, bükerek, yalan söyleterek açıklama görevindeki TÜİK, Eylül enflasyonunu açıkladı. Buna göre enflasyon aylık %3, yıllık %83,45 olmuş. İktidar hangi ülkenin çarşı, pazarına göre şekillendiği belli olmayan, hayali rakamları açıklayarak defalarca yaptığı gibi milyonlarca emekli ve dar gelirliyi yine hayal kırıklığına uğrattı. İktidar TÜİK üzerinden yükselen fiyatları, açlığı, yoksulluğu, döviz ve hayat pahalılığı gerçeğini gizlemeye çalışıyor. Oysa enflasyon araştırma grubu ENAG, enflasyonu aylık %5.30, yıllık ise %186,27 olarak açıkladı. Görüldüğü gibi TÜİK'in açıkladığı rakamlar gerçek enflasyonun yarısı dahi değil. Gerçek enflasyon açıklanırsa yüksek rakamlar çıkacak, ücret ve maaşlara yüksek zamlar yapılması gerekecek, hayat pahalılığı karşısında bir nebze iyileşme olacaktır.

 İktidar TÜİK'e düşük rakamlar açıklatarak başta emekliler olmak üzere emekçileri ve dar gelirlileri açlığa mahkûm etmeye devam ediyor. Ülkemizin kaynakları yandaşlara ve uluslararası sermayeye aktarılıyor. Biz emekliler olarak bunu asla kabul etmiyor, hakkımızı istiyoruz. Eylül 2022 itibariyle açlık sınırının 7.500 TL, yoksulluk sınırının 23.500 TL olduğu ülkemizde milyonlarca emekli bırakın yoksulluk sınırını, tamamına yakını açlık sınırı altında 3.500 TL gibi asgari ücretin bile altında maaş ile banka kuyruklarında adeta yaşam savaşı veriyor. Tüketici kredisi ve kredi kartı kullanarak günlük yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılan emekliler bankalara borçlanarak icra ve haciz tehdidi ile karşılaşıyorlar. AKP iktidarı 20 yıldır zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan neoliberal politikası gereği emeklilerin sorunlarını çözmüyor, insanca yaşama koşulları yaratmıyor. Milyarlarca, Trilyonlarca vergiyi ve kaynağı yandaşlarına, sermaye gruplarına, rantiyeye aktarıyor. Örneğin 20 yılda işsiz kalanlara 43,4 milyar ödenirken, sadece son iki yılda işverenlere 57,5 milyar TL aktarılmıştır. Bu rakama garantiler ve ihaleler dahil değildir. Temel gıda, yakıt ve enerji fiyatları sürekli artıyor. Maaşlarımız daha düşük oranda arttırıldığı için kira ve faturalarımızı ödeyemez durumdayız. İktidar biz emeklileri bütçeye yük olarak görüyor.

 Bizler insanca yaşamak istiyoruz ve çalışma yaşamımızda bu ülkeye katkımızı yaparak, bunu fazlasıyla hak ettik. İktidar bürokratlarının, bakan yardımcılarının 3-5, hatta 6-7 yerden toplamı yüzbinlerce TL yi bulan maaşlar aldıkları bir dönemde hiç kimse milyonlarca emekliyi görmezden gelemez, ilerlemiş yaşında iş aramak zorunda bırakamaz. Bunun bir bedeli olacak. Bizleri görmeyen iktidarı önümüzdeki seçimlerde bizlerde görmeyeceğiz.

2021 Tüm Emekliler Sendikası çatısı altında bir araya gelen bizler, tüm emekliler için insanca, onurlu ve huzurlu bir yaşam, çocuklarımız ve torunlarımız için sosyal güvenceli ve güvenli bir gelecek istiyoruz. Bunun için örgütleniyor ve mücadele ediyoruz. Çeşitli nedenlerle sendikal mücadeleye katılmamış tüm emeklileri sendikamıza katılarak ekonomik, demokratik mücadeleye katılmaya davet ediyoruz.

ACİL TALEPLERİMİZ:

 1 - En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çıkarılsın. Asgari ücret te açlık sınırı üstüne çekilsin.

 2 - Tüm emekli, dul ve yetim maaşlarına çarşı, pazar ve marketlerdeki gerçek enflasyon oranı ile açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre ocak ayını beklemeden derhal seyyanen ek zam yapılsın.

3 - Emekli Sendikaları Statü Yasası, gerçek bir intibak yasası ve hiçbir EYT'li yi dışarıda bırakmayacak EYT yasası çıkarılsın. ABO (Aylık Bağlama Oranı) eski sisteme dönsün.

 4 - Emekli maaşlarından muayene, tedavi, ilaç katkı payı vs. her türlü kesinti kaldırılsın.

 5 - Bayram ikramiyeleri birer maaş tutarında ve yılda 4 kez ödensin. ifadelerine yer verildi.

haber:selva demirci

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER