Değişimin Gücü Nerede ve Lideri Kim

banner35

İddialı bir cümleyle söze başlamak ispat ister! Bu sözün sahibi TÜM EMEKLİLERİ KORUMA VE GÜÇLENDİRME GENEL BAŞKANI Erdal Demir!

Değişimin Gücü Nerede ve Lideri Kim

Kendisine sorumuz şöyle; Neden genel başkanlığın merkezi Aydın!

İki yıl Ankara’da görev aldım. Bir Emekli Sendikasının Genel Sekreterliğini yaptım! Görünen aynen şöyleydi! Tüm kitlesel ve toplumsal örgüt noktalarının çıkış noktası Ankara! Siyasetin de öyle!  Siyaseti anlarım ama neden sivil toplum örgütlerinin merkezi yönetimleri Ankara deden? Burada bağlayıcı olan nedir? Koca Anadolu bir Şehrin neden omuzları üzerine yıkılmış kalmış? Caddeden yürüyünce onlarca siyasi ve başkan ünvanlı insanlar yürüyor! Buram buram ortalık sanki bürokrasi kokuyorlar! Kimileri esnaf kefalet, kimileri odalar, kimileri ziraat, Tarım, sendika, emekli sendikaları ve daha niceleri! Anadolu’da kitle ve toplum eylemleri Sivil Toplum örgütleri tarafından yönlendirilirken, Ankara dolup taşan bir hal alıyor! Bu eylemler maliyetleri yüksek, birde genel merkezlerinin maliyetlerini üzerine koyduğunuzda mali sorunların nerelere kadar uzandığını görüyorsunuz! Oysaki Anadolu her köşesiyle bir başka cennet! Kültürel zenginliklerimizi sergileyememenin sıkıntısını çekiyoruz! Kültürel ve sosyal kaynaşmaya katkı koyamadığımızı görüyoruz! Örgütlenme konusunda Anadolu’yu donatma imkânını yakalayamıyoruz! Anadolu’yu kısır döngüde sıkışıp kalmasına neden oluyoruz!

Ayrıca bir yarış içerisindeler; mantar gibi bölünüp çoğalıyorlar! Kapatılmak, kapatıldıkça bölünmek ve küçülmek de hebası! Bu sistem evrensel değerleri kendi siyasi ölçülerine göre ölçüp biçip şekil veriyor! Emekliler sendikalaş alamazlar! Sistem öyle söylüyor, işvereniniz yok diyor! Emekliler kimin iki dudağının arasından çıkan rakamla maşlarını alıyor diye sormazlar mı sisteme?

Daha iki yıl öncesine dönelim. Yeni bir sendikayı kurmak için var olanı arkada bırakarak yeni ismiyle bir diğerini kurduk. Çünkü yine kapatılmıştık! Dediğim gibi bir sendika kapatılıp yeniden bir sendika açtığınızda iki sendika ortaya çıkıyor! Arkada kalan biz yönetiriz kapatılmış olsak diye varlıklarını meşru ve fiili olarak devam ettiriyorlar, kurulan yenisi de belki bu sefer hükümet değişir de kapatılmayız diye umutla yenisini açıyorlar! Yeni yönetimler, yeni genel başkanlar ve küçülen emekli sendikaları!

Sonuç nereye gidiyor? Sistemin AHİM kararını örnek göstererek dernek ve Vakıf örneklerine dönüp orada resmi sıfatlarını kullanarak Emekliler için Statü mücadelesi vermeye gelecek! Örneği daha şimdiden kurularak yola çıkışla başladı! TEKGÜÇ-DER (TÜM EMEKLİLERİ KORUMA VE GÜÇLENDİRME DERNEĞİ) Devamı da gelecek. Peki, bu birleşmeme konusunda inatlaşma ve zamanı yok sayma nelere mal oldu? Sonuç bu işte!  Lokomotif güç, tek çatı altında birleşerek neden vagonlarını alarak tek güç ve tek merkezde, Türkiye’de şubeleri örgütlenme sürecini sürdürerek bugün en az 300 ve 400 bin kayıtlı üyeye ile yola devam etme fırsatını yaratmadılar!  Şimdi çok geç emekli sendikaları için bu durum çok güç yaratıla bilecek! Nedeni çok açık! Yeni emekli sendikası kuruluşunu bile almıyor ve işleme koymuyor bu sistem! Yargıtay esaslı kapatmalar resmi olarak emekli sendikalarını meşru ve fili duruma düşürmüştür! Açılan iptal davaları Anayasa nezdinde alınacak net kararlar olmalı ki Yargıtay tekrar kapatma davası açmasın. Böyle bir durumda mümkün değil bu sistem içerisinde!

26 Mayıs Tandoğan’da yapılacak Emekliler Mitingi CHP ve liderine büyük puan kazandıracaktır. CHP büyük bir hamleyle rol kapmış ve emekli haklarını gündemde tutacak taraf olacaktır! Emeklinin bıçak kemikte son nefesine kadar bekleyip acaba hükümet bir şeyler yapar mı, 2024 gerçekten Emekli yılı olur mu umutları, artık güvensizlik tohumlarının yeşermesiyle, can havliyle iktidara büyük bir ders vermesinin sonucu CHP’ne iktidar olmanın yolunu açmıştır! Bunun farkında olan genel başkan Özgür Özel kıvrak bir hamleyle bu emekli sorumluluğunu halletme ve yaşam şartlarını iyileştirme adına iktidar istemenin yolunu kavramış, bu konuda önemli bir adım atmıştır!

Türkiye’de UZUN SÜREDİR örgütsüz toplum yapısının kendiliğinden gelişen tepkiler sonuç eksenli olamamaktadır! Hükümetin geçici tedbirleri bu tepkiyi zamanla  yumuşata bilir düşüncesiyle; CHP’nin ve onun liderinin zamanlamayı çok iyi yakalayarak, DİSK’e rağmen bu hamleyi yapıp, fiili ve meşru sendikaları, sayıları yeni yeni artmaya başlayan biri hariç(TÜED)derneklerin varlığına rağmen bu birleştirici ve aynı zamanda örgütsel yolu açıcı mitingi yapma görevi CHP tarafından üstlenilmiştir! TÜED bir düzen derneği; kömür ve Toki evleri vaatleriyle 820 bin emekliyi üye yapmış, otel ve tatil köyü sahibi olan TÜED’de yönetim ayrıca huzur hakkı almaktadır! Emekli olma sırasında kendiliğinden üyeliği hâsıl olan üyeler bu üyelikten vazgeçme yolunu, iptal etme imkânını bile yakalayamamaktırlar! Her ay muntazaman aylıklarından aidatları kesilmeye devam ediliyor!

Ben inanıyorum ki; sendika liderlerinin koltuklarından siyasete giden yolu sulama adına Tandoğan’ı dolduracaklar ve CHP’ne büyük bir misyon yükleyeceklerdir! Bu kötümü olur? Bunu sendikalar, dernekler ve sivil toplum örgütlerinin birleştirici gücünü kuramayıp, aksine bölünmeyi önde tutan genel başkanlar ve şube başkanlar düşünsün!

Kısa zamanda gelişen sonuç ve eylemlere göre konuşuyorum; değişimin gücü ve lideri Özgür Özeldir!

İmamoğlu ve sayılacak birçok isme karşın akıllıca kararlarla gücünü ortaya koymaya başlamıştır! Türkiye için iyi şeyler yapanların önünü açalım, Arkasında duralım; Ama Sendikalarda kendi yerlerinde birleştiren güç olmayı daha fazla ertelemesinler!

TEKGÜÇ-DER emekli teşkilatının büyümesi, güçlenmesi ve birlikte hareket ederken emeklilerin sorunlarını çözecek güce erişmek, birleştirici olarak düşünen bir anlayışla kurulmuştur’ TÜED’e karşı büyümenin emekli örgütlenmesinin emekliden yana olmasını sağlamak için kurulmuştur! Toplumsal sorunlara yakın durulsun diye kurulmuştur! Demokrasi, laiklik ve Cumhuriyetin gücünün yanında olmak için kurulmuştur! Koltuk ve unvan için değil, gönüllük esasına Türkiye geleceğinde emeklinin yerinin gerçek yerine taşınması için kurulmuştur!

Emeklilere sadaka değil, borçlandırılarak kömür dağıtmak değil, TOKİ evleri sözü değil, TEK GÜÇ-DER emeklinin kendi gücünün kendi meselelerini çözecek güçte olacağını göstermek için kurulmuştur!

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER