BAŞKAN TANER MÜJDEYİ VERDİ” ÜYELERİN KATILIMIYLA HAKİM DENETİMİNDE ÖN SEÇİM YAPACAĞIZ”

banner35

Türkiye’nin yeni bir siyasi sayfaya, milletçe özlediğimiz çağdaş ve refahın bol olduğu bir yaşamı yerelden yükselen siyasetle ulaşmak için açılacak yolun ufku ve ışığı olma adına tüm yüreğimizi ortaya koyduğumuz bu çalışmayı ve ildeki tüm siyasi parti başkanlarına yapacağımız çalışmaları siz değerli okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu haftaki konuğumuz İyi Parti Aydın İl Başkanı Recep Taner.

BAŞKAN TANER MÜJDEYİ VERDİ” ÜYELERİN KATILIMIYLA HAKİM DENETİMİNDE ÖN SEÇİM YAPACAĞIZ”

“AYDIN’DA İYİ PARTİ’NİN PASTASINI BÜYÜTECEĞİM. 3 MİLLETVEKİLİ  BANKO DİYORUM”

Türkiye’nin yeni bir siyasi sayfaya, milletçe özlediğimiz çağdaş ve refahın bol olduğu bir yaşamı yerelden yükselen siyasetle ulaşmak için açılacak yolun ufku ve ışığı olma adına tüm yüreğimizi ortaya koyduğumuz bu çalışmayı ve ildeki tüm siyasi parti başkanlarına yapacağımız çalışmaları siz değerli okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu haftaki konuğumuz İyi Parti Aydın İl Başkanı Recep Taner.

ERDAL DEMİR: Başkanım Yörük Efe Gazetesi’nin sizinle röportaj yapma isteği bizim çok önemsediğimiz bir şeydi. Buna zaman ayırdığınız için öncelikle teşekkür ediyorum. Tanınan bir profilsiniz. Ben de sizi tanıyorum. Aydın ili de size yabancı değil. Ama okuyan kitlelerimiz biraz yaygın olduğu için sosyal medya vasıtasıyla Avrupa’ya uzanan bir kol var. Bu anlamda siz kendinizi tanıtarak başlarsanız röportaja çok mutlu oluruz.

RECEP TANER: Teşekkür ediyorum ben de öncelikle sizlere yayın hayatınızda başarılar diliyorum. İnşallah hedeflediğiniz amaçlara ulaşırsınız. Recep Taner 1957 Aydın doğumlu ve kök olarak Koçarlı Karacaören köyünden buraya göç etmiş olan bir çiftçi ailenin çocuğuyum. Geçmişte uzun yıllar siyasette bulundum. Daha önce Milliyetçi Hareket Partisi’nde İl Başkanlığı , Belediye Meclis üyeliği, İl muhasipliği ve Milletvekilliği gibi görevlerde bulundum. Daha sonraki süreç içinde de MHP’nin referandum sırasındaki tavrından dolayı yollarımız ayrıldı ve daha sonrasında ben Aydın’da İYİ PARTİ KURUCU İL BAŞKANI olarak tekrar siyasette yer aldım. Partinin kuruluşunda Aydın’da görev yaptım. Bu dönemde de benden önceki İl başkanı arkadaşımızın bir sıkıntı yaşayıp da görevden alınması üzerine arkadaşlarımız tarafından tekrar partimizin başına geçmem noktasında talepte bulunuldu. Akabinde tekrar partimin başındayım.

ERDAL DEMİR: Siyasi kimliğiniz çok renkli. Hep MHP ideolojisi ile yürüdünüz. Bir takım farklılıklar sizi bu siyasetin dışında bıraktı değil bu sizin tercihiniz oldu. Sizce İYİ Parti’nin ideolojik yapısıyla, MHP’NİN ideolojik yapısı örtüşüyor mu? O anlamda mı tekrar siyaseti İYİ Parti İl Başkanı olarak geçtiniz?

“İYİ PARTİ’DEYİM. İYİ PARTİ’DE KENDİMİZİ BULDUK; DEVAM EDİYORUZ”

RECEP TANER: MHP’de görev yaptığımız süre içinde gördüğümüz eksiklikler ve aksaklıklar vardı. İyi Parti’de bunların olmayacağı düşüncesiyle bu partide görev aldım. Parti içi demokrasi, partide kurallar, kavramlar, partinin kurumsallaşması, birilerinin direktifi ile değil; kurumsal bir şekilde hizmet yapılması gibi bu noktalarda baktık ki İyi Parti sistemli bir şekilde gidiyor. O dönem içinde biz de İyi Parti içinde yerimizi aldık. Ben burada göreve başladığım sürede, kurucu il başkanı olduğum dönemde yönetim kurulu üyesi olarak, yönetimle beraber görev yapan CHP’Lİ arkadaşlar, AKP’Lİ arkadaşlar, DSP’Lİ arkadaşlar, DP’Lİ arkadaşlar kısacası kurucu üyelerimizin içinde her dünya görüşünden arkadaşlarımız mevcuttu. Sadece Vatanla, Milletle sorunu olan partinin mensupları hariç, geri kalan herkes bizimle beraberdi. Böyle bir ortamda gittik ve benim açımdan baktığınızda ben, tabi ki bir yerel siyasetçiyim. Siyasette tutarlılık önemlidir. Dün söylediğin söylemleri bugün devam ettirmek çok önemli. Ben yıllarca Aydın’da bir siyasi mücadele verirken, yapmış olduğum söylemleri, kullanmış olduğum terimleri bugün partimde kullanabilmenin rahatlığını yaşıyorum. Dün ak dediğimizi bugün kara demek istemediğimiz için İyi Parti’deyim. İyi Parti’de kendimizi bulduk; devam ediyoruz.

ERDAL DEMİR: Başkanım siz kurucu üye olarak bu işin içinde bulundunuz. Bir dönemde başkanlık yaptınız. Merak edilen bir şey var. Bir ara verdiniz ve o ara vermenin nedenlerini öğrenmek istiyoruz?

RECEP TANER: Milletvekilliği daha önceden yaptığım için 2007/2011 yılları arasında 23. Dönem Aydın Milletvekilliği yaptım. Tekrar Milletvekilliği adaylığı düşünmedim. Burada 2018 seçimleri yapılırken 24 Haziran seçimleri sırasında Genel Merkez tarafından fikrimiz soruldu tekrar aday olmak ister misiniz? Siz bir eski parlamentersiniz. Ben görev almak istemediğimi çünkü milletvekilliğini yaptığımı ve yeni yüzlerin çıkması gerektiğini düşündüm. Daha önceleri benim Aydın Efeler’de bir belediye başkan adaylığı düşüncem olmuştu 2014 yılında. Dolayısıyla yapılacak olan yerel seçimlerde belediye başkan adayı olarak görev alabileceğimi söyledim. O niyetle biz siyaset yaptık. Yerel yönetimlerle ilgili seçim kararı gündeme geldikten sonra ve genel merkez tarafından aday olmak isteyen arkadaşlar ayrılsınlar dendi. Ben de o dönemde il başkanlığı görevini bıraktım. Aday olma düşüncesi ile siyasette görevden ayrıldım.

ERDAL DEMİR: Yerel yönetime aday gösterilmenizin bir nedeni var mı? Sizi rahatsız edecek ve kıracak?

RECEP TANER: Yok. CHP ve İyi Parti malum Türkiye’de seçimler yapılmadan önce partiler kendi arasında özellikle şu anda görüntü olan başkanlık sistemi denilen, tek adam sistemi denilen bir sistem var. Bu sistemde bir araya gelerek seçim yapmak daha cazip haldeydi bu son çıkan Seçim Yasası’na kadar. O ortamda da biz 2018 yılı yapılan seçimlerde DP, Saadet Partisi, CHP, İyi Parti seçim birlikteliği yaptık. Daha sonraki yerel seçimlerde de CHP, İyi Parti olarak bir seçim birlikteliği yapıldı. Aydın’da seçim birlikteliğinin yapıldığı illerin içindeydi. Benim aday olmayı düşündüğüm yer CHP’YE bırakıldı. Biz aday olmadık ama bugün görüyoruz ki yerel siyaset devam etmekte. Arkadaşlarımız dün siz bizi göreve davet ettiniz biz parti kurulu kurulmaz sizin yanınıza geldik beraber siyaset yaptık. Bugün biz sizi davet ediyoruz ve buyurun partinin başına geçin dediler. O noktada biz tekrar partinin başına geçtik.

ERDAL DEMİR: İyi Parti ile CHP’nin yola çıkışı çok daha temel ilkelerde hareket etti ve çok değerli bir seçim geçirdiniz İstanbul Belediye Başkanlığı’nda ve bu halka bir güven verdi. Zaten ülkede bir güven sıkıntısı var. O güven halkasını büyüterek geldi. Bugün işte 6 İttifak diye bir şey çıktı ortaya. Bu İttifak bugün beka üzerine yapıldı. Yine her partinin kendi ideolojik yapısı üzerinde kabul ediliyor. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu seçimde çok önceden Genel Başkanınız net bir tavır koydu. Ben Başbakanlığa adayım dedi ama Cumhurbaşkanlığı’nda belirsizlik var şu ana kadar devam ediyor. Çok az bir süre kaldı. Siz bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 6’lı İttifak Cumhurbaşkanlığı hakkında nasıl bir tavır koyabilir?

“İYİ PARTİ’NİN SİYASET SAHNESİNDE YER ALMASINDAN SONRA TÜRKİYE’DE SİSTEM BİRAZ DAHA RAHATLAMAYA BAŞLADI

RECEP TANER: Öncelikle İstanbul seçimleri üzerine yerel seçimlere bir bakalım. Yerel seçimlerde Sayın Genel Başkanımızın da grup toplantısında yapmış olduğu bir açıklama vardı ben devamlı onu gündeme getiriyorum. O ikili İttifak CHP ve İyi Parti’nin bir arada olarak yapmış oldukları ittifak Türkiye’deki ihtiyaç olan muhalefete güven endeksini yükseltti. Maalesef  Türkiye’de uzun yıllardır 20 yıldır siyaset yapan AKP iktidarı Türkiye’de insanları ötekileştirerek bir siyaset yapıyordu. Bu noktada da insanların üzerinde belli bir baskı belli bir sindirmeyle gittiği içinde maalesef insanlar umudunu kaybetmiş durumdaydı. İyi Parti’nin siyaset sahnesinde yer almasından sonra Türkiye’de sistem biraz daha rahatlamaya başladı. Bugün bakıyoruz; acaba İyi Parti kurulduktan 6 ay sonra yapılan seçimlerde yüzde 10 barajına gelebilmiş olmasaydı. Acaba bugün yeni kurulan bir çok parti acaba kurulurlar mıydı? İyi Parti’nin başarısı bir çok partiyi umutlandırdı. Acaba Millet İttifakı olmasaydı bugün Ankara, İstanbul, Adana, Antalya gibi bir çok belediye alınabilir miydi? Sayın Genel Başkanımız bunun üzerinde durdu. Şöyle bir düşünün dedi. İstanbul, Ankara Belediyeleri alınabilir miydi? O zaman için CHP’nin mevcut kendi adayları vardı. Acaba o adaylarla gidilmiş olsaydı netice çıkar mıydı, çıkmaz mıydı? Bunların değerlendirilmesi lazım. Bu noktada da biz İyi Parti olarak Sayın Cumhurbaşkanı’nın İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder dediği ili Millet İttifakı’nın getirdiği sinerji ile aldık. Bu Türkiye siyasetine İyi Parti’nin çok güzel bir hediyesidir. Ankara Mansur Yavaş bugün Türkiye’de nasıl bir belediyecilik yapılması gerektiğinin örneğini veriyor. Bunlara baktığımızda İyi Parti’nin olduğu yerde huzur ve başarı var. Bu dönemde de 6’lı İttifak olarak bizim önceliğimiz Türkiye’deki Bu sistemi değiştirmek.  Çünkü bu sistem ülkeyi çıkmaz bir hale getirdi. Tünelin içindeyiz fakat tünelin içindeki ışık bir türlü gözükmedi. Böyle bir ortamda bir umut lazımdı; biz bu umudun yeşermesi için 6’lı İttifak’ın içinde mücadele ediyoruz. 6 partinin genel başkanları orada bir karar aldılar ve dediler ki Türkiye’de sistemin yeniden dizayn edilmesi lazım. Bu sistem mücadelesinin başarılı olabilmesi için belirlediği bir adayının, Cumhurbaşkanı olması lazım. Sistem bunu gerektiriyor.  O çıkan Cumhurbaşkanı’nın da liderlerin görüşmelerindeki  ortalama 2 yıl gibi bir süre içinde bu sistemden tekrar parlamenter sisteme dönüş yapılması lazım. İyi Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’in olduğu ortamda yanlış bir Cumhurbaşkanı adayı çıkmaz. Ben Sayın Genel Başkanıma o kadar güveniyorum.

“HEDEF; AYDIN’I 1. PARTİ OLMA NOKTASINA GETİRMEKTİR”

Türkiye’de milletvekili seçimi için 600 vekilin 400 tanesinin alınması gerekiyorsa, Aydın’da da 8 milletvekilinin 6’sını bizim almamız lazım. Tabi ki biz İyi Parti olarak yapılan anketlerde gördüğümüz sonuçta; Aydın’da biz 3 milletvekili çıkaracağız. İyi Parti olarak bizim hedefimiz; ilçe başkanlarımızla, belediye meclis üyelerimizle, belediye başkanlarımızla ve yönetimlerimizle ortaya koyduğumuz hedef; Aydın’ı 1. Parti olma noktasına getirmektir. Bunu başaracağımıza inanıyoruz.

ERDAL DEMİR: CHP Genel Başkanı ile İyi Parti Genel Başkanı bu gidişatın bu ülkeye hayır getiremeyeceğini bilerek yola çıktılar. CHP’nin özellikle Kemal Bey’in koyduğu katkıyı nasıl yorumluyorsunuz?

RECEP TANER: O dönem İyi Parti’nin seçime girmesini engellemek için seçim tarihi zaten 24 Haziran’a alındı. O tarihin alınması süresinde YSK bir ön görüşme yaptı ve gördüğümüz tablo seçime sokup sokulmama noktasında bir kafa karışıklığı var. O bağlamda Sayın Genel Başkan, Kılıçdaroğlu’na gidip Meclis’te bizim o dönem 5 milletvekilimiz vardı. 15 milletvekili daha ki içinde bizim Aydın Milletvekilimiz Hüseyin Yıldız’ın da olduğu 15 milletvekili CHP’den arkadaşlar ve teşekkür ediyoruz kendilerine İyi Parti’ye katıldılar. İşi garantiye aldık ve daha sonra yapılan toplantıda İyi Parti’nin seçime girebilme yeterliliğini kazandığı YSK tarafından da açıklandı. Ama demokrasinin Türkiye’de işlemesi için, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı bir fedakarlıktı. Demokrasi açısından bir örnekti. Sonrasında seçimlerde de birliktelik devam etti. Tabi ki bizim Genel  Başkan’ın o dönemde nasılsa grubum var o grupla ben aday olabilirim diyebilirdi ama demedi. Dedi ki  Ben Anayasa’nın vermiş olduğu yetkiyle Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorum dolayısıyla 100 bin imza toplanması lazım. Allah’a şükür ilk gün 100 bin imzayı aştık. 250 binin üzerinde ima toplandı. Daha sonraki süreçte maalesef iktidar partisi yandaş medya vasıtasıyla tahtıravella siyaseti uyguladı. İşte Muharrem İnce şu oyu alacak, geliyor gelecek o tahtıravella siyasetinin Sayın Akşener’e ulaşma siyaseti engellendi.

O dönemde Aydın’da biz yüzde 15 oy aldık. Benim Genel Başkana ve İl Başkanı’na bir sözüm vardı. Genelinde ne alırsa iyi Parti yüzde ellisini alacak demiştik. O dönem onu gerçekleştirdik.  Aydın’da 1. Parti olacağız diyoruz. Allah nasip ederse de bu seçimlerde Aydın’da 1. Parti olacağız.

ERDAL DEMİR: Genel Başkan Akşener Millete güven veren, nabzını tutan, konuştuğu her cümle ile evet yapar dedirten bir profil izliyoruz. Aynı muhalefet parti başkanı da aynı profilli veriyor. Herkes güven telakki ediyor. Sayın Akşener muhalefet yaparken gecikmeden yapıyor. Hata yakaladığı zaman vurup geçiyor. Hiç affetmiyor. Geçtiğimiz Cumartesi  bir miting vardı İstanbul’da. Siz burada bir Cumhurbaşkanlığı adaylığının resmen olmasa bile öne çıkan bir tablosunu gördünüz mü?

“CANAN KAFTANCIOĞLU’NA KARŞI YAPILMIŞ OLAN HAKSIZLIĞA BİR TEPKİ MİTİNGİ OLARAK GÖRDÜM

RECEP TANER: Şu anda kimin aday olacağı belli değil. Belli de olamaması lazım. AKP’nin şu an Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu sadece Bahçeli söylüyor. Sayın Bahçeli diyor ki bizim adayımız Recep Tayyip Erdoğan diyor. Ama kendisinin şu ana kadar bir açıklaması yok. Türkiye’de seçim takvimi başladığı andan itibaren adaylar ortaya çıkar. Millet İttifak’ı olarak bizim orada Sayın Kılıçdaroğlu’nun kendi ifadesiyle 6 parti bir aradayız;” 6’lı masadan bir ortak aday çıkaracağız” Açıklaması oldu. Ben o mitingi belli arkadaşlar farklı yerlere çekebilirler ama ben orada baktığım pencereden Canan Kaftancıoğlu’na karşı yapılmış olan haksızlığa bir tepki mitingi olarak gördüm. Ben bir Cumhurbaşkanı mitingi olarak görmedim. Cumhurbaşkanlığı mitingi için henüz erken. Önceliğimiz sistem olmalı. Biz şu anda sistemi düzeltmeye çalışıyoruz. Sistemi düzelttikten sonra diğer meselelere bakacağız. Tabi ki 6 partinin genel başkanları bir araya gelecekler; bir aday çıkaracaklar. Bu Sayın Kılıçdaroğlu’da olabilir de, olmayabilir de..

Türkiye’de ki son 50-60 yılın seçimlerine değerlendirdiğimiz de seçim tablolarına bir bakalım. Görünen tablo şu; Türkiye’de merkez ve merkezin sağı, merkezin solu. 3 birimin oy oranlarını Cumhurbaşkanlığı adaylığında aday olacak olan kişinin, tespitinde etkili olacağını düşünüyorum bir eski siyasetçi olarak.

İyi Parti’de sistem istişare üzerine gidiyor. Kararlarda bizim başkanlık divanı, ülkeyi ilgilendiren meseleler ve vakit  varsa da Genel İdari Kurulu kararıyla da, parti politikalarının belirlendiği mekanizmalar gündeme gelmedi.

ERDAL DEMİR: Ülkede bir merkez sağ var. Bir de daha sağ diye bir kesim var. Bu kesimlerin 6’lı ittifakın içinde olabileceğini düşünüyor musunuz? Şunu anladım ben doğru mu anladım? Biraz da inançla ilgili bir takım şeyler çıkabilir. Bu anlamda Kemal Bey’in ülkedeki tartışılan Alevilik konusunda bir eksisi öne çıkar mı diye düşünüyorum?

“KASIM GİBİ BİR SEÇİM GELEBİLİR”

RECEP TANER: Zannetmiyorum. İnanç bağlamında değil. Türkiye’nin demokratik yapısı.  Vatandaşın oy verme tercihleri noktasında bu bağlamda öne çıkan şeylerden biridir. Çünkü geldiğimiz noktada ikinci tur yok. Birinci turda bu işin bitmesi lazım. Önümüzdeki yeni Cumhurbaşkanlığı süreci mevcut iktidarda kaldığı zaman, yarın yönetecek ülke bulmakta zorlanacağız.  Benim şahsi olarak baktığım pencerede bu sene baskın bir seçim gündeme gelme ihtimali yüksek. Yapılan yeni seçim kanunu düzenlemesinde bütün maddelerin yürürlük tarihi Anayasa gereği bir sene sonra iken ne hikmetse, sadece il ve ilçe seçim kurulu tespitiyle ilgili olan madde 3 ay sonra yürürlük oldu. Haziran ayında yürürlüğe giriyor. Bunun manası; mevcut iktidar, Haziran ayı içinde ya da en kötü ihtimal adli tatilin olduğu Temmuz ayı içinde bu ülkede seçim kararını açıklayacak. Bu sene Kasım gibi bir seçim gelebilir. Bizim önceliğimiz vatandaşın vereceği oyları, girdiği şekliyle çıktığını tespit edip koruyabilmek. Önümüzdeki listelerde sandık görevliler, mahalle temsilcileri hepsini tek tek belirliyoruz. Bunu aynı şekilde diğer partilerde yapıyor. Şu anda buraya ağırlık verdik. Bizim AKP’nin yönlendirmesiyle bir siyaset yapma düşüncemiz yok. 6 partinin tamamı bu çalışma üzerinde yoğunlaşıyor. Bunları bitirip hazır vaziyette seçime gitmek istiyoruz.

ERDAL DEMİR: Alevilik 1600yy geçen bir süredir hep bir masa üzerinde görünüyor. Bu demokrat yapıda, laikliğin var olduğu bir ülkede bu ne yazık ki bir ayıp ve bizim sıkılmamız gereken bir durum. Şunu söyleyebilir misiniz? Genişletişmiş ya da parlamenter sisteme geldiği zaman bu ülkede öncelikle demokrasi nefes alması için güçlendireceğiz. Demokrasi nefes alırsa herkes nefes alır. Bugün yurttaşlık hakları öne çıkıyor. Eşit yurttaşlık hakları kavramın içerisinde Alevileri de bu ayıpları bitireceğiz diyebiliyor musunuz?

“BEN YÖRÜĞÜM. BUGÜN YÖRÜK KÜLTÜRÜNDE ALEVİLİK EŞ DEĞERDİR”

RECEP TANER: Diyebilmemiz gerekir. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurup Türk Milleti’ne hediye ettiği kurumların içinde Diyanet var. Diyanetin kuruluş amacına baktığımızda Türkiye’de ki bütün dini inanışların tamamını bir arada götürecek olan bir mekanizma olarak görüldü. Ama geldiğimiz noktada evirildi. Ben Yörüğüm. Bugün Yörük kültüründe Alevilik eş değerdir. Bizim Alevi yurttaşlarımıza bakış açımızda bir farklılık yok.

Vatanın birliği, dirliği, bayrak ezan bunların hepsini birlikte kucaklayacak olan. Yoksa o Aleviymiş, Kürtmüş, Çerkezmiş insanlar bunları rahat bir şekilde yapabilmeli. Diyanet İşleri Cemevlerinin sularını ve elektriklerini halletmeli. O ayrımcılığı bitirmeli. Çünkü bu farklılıklar bizim güzelliklerimiz.

ERDAL DEMİR: Yerelde hiç kimsenin inkar edemeyeceği bir şey var. Bir defa her tarafa gidiyorsunuz. Nereye gitsem oradasınız. Bir il başkanı her yerde duyu anlamında bulunması çok önemli. Biz her yerde sizi görüyoruz ama Millet İttifakı’nın diğer il başkanlarını ben hiç göremiyorum. Bu konuda bir koordinasyon çalışmanız yok mu?

RECEP TANER: Biraz da şahsiyetlerin ve parti politikaları ön plana çıkıyor. Bizim Sayın Genel Başkan da benim gibi, ben de aynı şekildeyim çünkü. Biz insanlara dokunarak yapılan siyasetin daha faydalı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de ben milletvekilliği dönemimde çok sık Aydın’a geldiğim için başka vekiller tarafından eleştirilen birisiyim. Ben vekillik dönemimde seçimlerden 3 hafta sonra Aydın’a geldim ve sanayi sitesine gittim. Ve vatandaşa teşekkür ziyareti yaptım. Köylere çıktım teşekkür ziyareti için. Bundan dolayı o dönemki genel başkana şikayet gitti. Ama benim Genel Başkanım 2020 yılında 2 yıldır bir fiil alanda. Benim Genel Başkanım bu çalışmayı yaparken ben kalkıp da davet aldığı  herhangi bir programa hangi partili, hangi dünya görüşü, hangi etnik grup… Muharrem orucuyla ilgili Cemevi’ne de gittim. Camiler Haftası ile ilgili Diyanet’in programına da gittim. CHP’li Didim Belediyesi’ne de gittim. AKP’li Bozdoğan Belediyesi’ne de gittim. Davet edilen her yere gidiyorum. Diğer arkadaşların da yapması lazım.

Milletvekili adayı değilim tekrar belirteyim. Aydın’da İyi Parti’nin pastasını büyüteceğim. 3 Milletvekili  banko diyorum.

ERDAL DEMİR: Siz Aydın’da 6’lı İttifak mı yoksa ikili İttifak mı?. Böyle bir prensip ve böyle bir profille yerel seçimleri kabul etmeyi düşünüyor musunuz?

RECEP TANER: İyi Parti olarak geçen seçimlerde CHP ve İyi parti birlikte yerel seçimlere gitti. Birlikte gidilen seçimlerde CHP’nin oy oranı, çok yukarılarda olduğu için, onlar İYİ Parti’nin nerelerde aday çıkarması gerektiğini belirlediler. Ben diyorum ki bu dönem Aydın’da ben birinci parti olacağım. Dolayısıyla belirleyen ben olmak istiyorum. Belirlenen değil, belirleyen olmak istiyoruz. Bu da siyaseten bizim hakkımız. Ben iddialı bir siyasetçiyim ve bu siyasetimi ortaya koyuyorum .

ERDAL DEMİR: Bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Türkiye genelinde bakıldığı zaman başarılı görünen  bir başkan. 11’in içinde. Ben sizden Aydın’ı ve Özlem Çerçioğlu’nu değerlendirmenizi istiyorum.

RECEP TANER: Şu anda benim hedeflerimden sapmış olacağız. Çünkü ben önceliğimizin sistem değiştirme, genel seçimler olduğu düşüncesiyle siyaset yapıyorum. Genel Seçimlerde de hedefimi ortaya koyuyorum. O hedefime ulaştıktan sonra yerel meselelere girelim düşüncesindeyim. Genel seçimlerden sonra bu soruların hepsini cevaplayabilirim.

ERDAL DEMİR: Başarılı buluyor musunuz Özlem Çerçioğlu’nu?

RECEP TANER: Başarı göreceli bir kavram. Dolaysıyla benim başarılı bulduğumu başka bir arkadaş başarılı bulmayabilir.

ERDAL DEMİR: Aynı şeyi Efeler için demi söyleyeceksiniz?

“BEN HER İKİ BAŞKANA DA AYNI MESAFEDE SİYASET GÜDÜYORUM”

RECEP TANER: Efeler ve Büyükşehir Belediyeleri ittifak olduğumuz bir partinin Belediye Başkanları ve kendi aralarında meseleleri olabilir bu beni ilgilendirmiyor. Ben her iki başkana da aynı mesafede siyaset güdüyorum. Özlem Başkan herhangi bir programa davet ettiği zaman Özlem Başkanın programındayım. Fatih Başkan programa davet ettiği zaman onun programındayım. Her iki başkana da Millet İttifakı’nın ortağı üslubu içinde götürüyorum. Genel Seçimler bitmeden yerel seçimlerin konuşulmasının erken olduğu düşüncesindeyim.

ERDAL DEMİR: Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, bir çok vaatler veriyor. Bakıyoruz ki o vaatlerin üstüne koyarak da işler yapıyor. Bu da halk tarafından işi içinde olduğumuz için halk bunu yadırgamıyor. Çok popülist ya da çok gerçekçi buluyor. Ama dışarıda bir dedikodu var. Efeler Belediye Başkanı’nın gelecek dönemde İyi Parti’den aday olabileceği söylentisi var ve siz böyle bir şey olutsa ne düşünürsünüz?

RECEP TANER: Bunları konuşmak için çok erken olduğunu düşünüyorum. Bugün Fatih Başkan yaptığı çalışmalarla vaat ettiği şeyleri yapıyor. Üzerine daha fazlasını yapıyorsa Millet takdir edecek. Netice itibariyle o Fatih Başkan’ın kendi ambarına koymuş olduğu artı değerler.

ERDAL DEMİR: Ben Aydın’ın Ankara’ya taşınmasını her zaman çok önemserim. Yerelin genele taşınması gerçekten çok önemlidir. 11 Büyükşehir profiline baktığımız zaman bir kadın adayının orada olması bizi gururlandırıyor. Başarılı şeyler konuşuluyor. Bir de onu hakkında konuşulan bir şey var. Son dönemidir ve Ankara’ya Aydın’dan gidip görev yapacak diye konuşmalarda var. Bu duyumları alıyor musunuz? Alırsanız düşünceniz nedir?

RECEP TANER: Siyasette bu tür duyumlar tabi ki olacak. Bu tür duyumların çıkmasını isteyen insanlar da olacak. Bunlar için şu an çok erken. Önümüzdeki durumu netleştirmeden, yarınımızı görmeden konuşmak çok erken ki önceliğimiz Milletimiz için hem Cumhurbaşkanlığı hem de genel seçimlerde başarılı olmak.

Benim partimin genel başkanı bir kadın. Bugün eğer ki seçmenimizin yüzde ellisi kadınlardan oluşuyorsa, bu kadınların mutlaka ve mutlaka mekanizmada yer alması lazım. Bizim Efeler İlçe teşkilatındaki yönetimin yüzde altmışı kadınlardan oluşuyor. Şu anda ben eski başkanımızın tespit ettiği yönetimle gidiyorum. Yarın buralarda bu sayıların artması lazım.

Benim partimde be şundan eminim. Parti içi demokrasi sonuna kadar işleyecek.

Aydın kamuoyuna ve İyi Partililere müjde olarak da vermiş olayım. Sayın Genel Başkandan Aydın ile ilgili söz aldım. Bu yapılacak olan Milletvekili seçimlerinde Aydın’da delege değil, üyelerin katılımıyla hakim denetiminde ön seçim yapacağız.

Bir hedef koyduk ve dedik ki Aydın’da 10 bin üyeyi teşkilatlarımız açacaklar şu anda bütün teşkilatlarımızı sosyal medyadan takip ediyorsunuzdur. Yoğun bir şekilde üye kaydı yapıyorlar. Şu anda 8bin 600 civarında ve 10 bini aşacaklar. Aydın’da diğer partilerin yapmadığı ön seçim yapan parti kalmadı.

Olması gereken bir süreç. Bunu hep eleştirerek geldik. İnsanlar Genel Başkan’ın vekili olmamalı. Milletin vekili olmalı. Kimin ne olacağını Millet seçmeli. Ben bu noktadayım. Bu dönemde Aydın’da seçilecek olan arkadaşlarımızın Milletvekili olmasını istiyorum. Geçen seçimlerde bizim 36 adayımız vardı. Bu seçimlerde ben inanıyorum bir 100 aday seçime gideceğiz. Ben kendim aday olmadığım yerde arkadaşlarımın önünü açıyorum. Gençlerimiz gelsinler aday olsunlar. Kadınlarımız gelsinler aday olsunlar. Bu parti herkese açık. İyi bir netice alacağımıza ve başaracağımıza inanıyoruz.

ERDAL DEMİR: Belirleyiciyiz dediniz. Bu çok iddialı bir cümle ve bunu başarmak bana göre siyasette bir devrimdir. Biz hem yerele, biz hem genele hazırız şu an seçim olsa biz bu yarışta biz bu seçimde varız diyor musunuz?

RECEP TANER: Siyasi parti olarak seçimlere muazzam bir şekilde hazırlık yapıyoruz. Şunun bilincindeyiz. Eğer ki bir önceki yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Muharrem İnce o akşam Sayın İmamoğlu’nun o televizyonlarda gösterdiği performansı gösterse, o sandık neticelerini toplayabilselerdi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmayacaktı. Bunlardan ders almış olarak sandık sandık çalışmamızı yapıyoruz.  Yüzde 99 olarak bizim ıslak imzalı sandık seçim neticelerimizi toplamamız lazım.

RÖPORTAJ: ERDAL DEMİR

EDİTÖR: SELVA DEMİRCİ

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2022, 22:13

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER