BAŞKAN GÜRLER“DEVA KADINLARA YOL AÇAN BİR SİYASİ PARTİ”

banner35

Türkiye’nin yeni bir siyasi sayfaya, milletçe özlediğimiz çağdaş ve refahın bol olduğu bir yaşamı yerelden yükselen siyasetle ulaşmak için açılacak yolun ufku ve ışığı olma adına tüm yüreğimizi ortaya koyduğumuz bu çalışmayı ve ildeki tüm siyasi parti başkanlarına yapacağımız çalışmaları siz değerli okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu haftaki konuğumuz Deva Partisi Aydın İl Başkanı Meltem Güler.

BAŞKAN GÜRLER“DEVA KADINLARA YOL AÇAN BİR SİYASİ PARTİ”

Türkiye’nin yeni bir siyasi sayfaya, milletçe özlediğimiz çağdaş ve refahın bol olduğu bir yaşamı yerelden yükselen siyasetle ulaşmak için açılacak yolun ufku ve ışığı olma adına tüm yüreğimizi ortaya koyduğumuz bu çalışmayı ve ildeki tüm siyasi parti başkanlarına yapacağımız çalışmaları siz değerli okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu haftaki konuğumuz Deva Partisi Aydın İl Başkanı Meltem Güler.

ERDAL DEMİR: Başkanım bu sizinle 2. Röportajımız. Deva’nın düşüncelerini ve sizin düşüncelerinizi çok yakından takip ettiğimiz için buradayız. Siz Aydın’ın siyasetine yeni bir yüz olabilirsiniz demiştim hatırlıyorsanız. Ne diyorsunuz bu konuyla ilgili ve biz daha hatırlatmış olalım.

“BEN BÜTÜN ARKADAŞLARIMA ŞUNU SÖYLÜYORUM” HER BİRİNİZ BİZİM MECRAMIZSINIZ”

MELTEM GÜRLER: Ben Aydın siyasetine alışmaya çalışıyorum. Galiba Aydın’da bana alışmaya çalışıyor ben öyle düşünüyorum. Her ne kadar Aydınlı olsam da ilkokulu burada okumuş olsam da uzun yıllar Aydın’ın dışında zaman geçirdiğim için şimdi ben Aydın’ı daha da iyi tanıyorum. Bu da biraz zaman alıyor. Ben çok daha hızlı bir şeyler yapabilir miyiz diye düşünüyordum ama hayır siyaset gerçekten hazmederek ilerlemeyi gerektiriyor. Bunu da fark ediyorum. İnsanlara dokunmanız lazım insanları anlamanız lazım. Bu da akşamdan sabaha olabilen bir şey değil ve zamana ihtiyacım olduğunu ben de yaşadıkça görüyorum ki ben şu anda 7/24 il başkanlığı yapıyorum. Bütün zamanımı benim siyaset alıyor. Helali hoş olsun bunda da hiçbir derdim yok. Ama bu kadar çok uğraşıyorsun Meltem ne yaptın tamam Aydın’da Deva’yı duymayan kalmadı diyebiliyor musun diye sorarsanız hayır yok öyle bir şey. Yavaş yavaş ve emin adımlarla ilerliyoruz. Sizinle görüştükten sonra bizimle önemli bir adım Efeler’i kurmuş olmamız. Efeler’de güçlü bir kadroyu yönetime getirmiş olmak bizim açımızdan en temel iş oldu. Diğer kurulmamış ilçelerimizde oldukça uzun yol aldık. Hepsinde yoğun görüşmelerimiz var. Kanaat önderleri diyebileceğimiz bir çok insanla dirsek temasındayız. Didim’de bir görev değişikliği gerçekleştirdik. Bu görev değişikliği tamamıyla içeride yaşanmış bir görev değişikliği. Didim İlçe Başkanımızı il yönetimine aldık. Burada bizim seçim işleri başkanımız olarak görev yapacak. Bu transferde şöyle bir güzellik oldu. Bizim ilk kadın ilçe başkanımız Didim’e atanmış oldu. Öznur Kale. Bunların sayısını arttırmak istiyoruz. Ben açıkçası bu kadar yavaş ilerliyorsak belki bir miktar kadının siyasete girmesi konusunda çok ısrarcıyım. Bazı sandalyeleri hakikaten boş bırakıyoruz. Oraya kadınlar gelsin istiyorum ben. Ben her fırsatta bunu söylüyorum. Sizinle yaptığımız ilk röportajdan bu yana çok gelişmeler oldu. Bir kere partimiz bağlamında baktığımızda eylem planlarımızı açıklamaya devam ediyoruz. 10. Geçen gün açıkladık. Adil yargı reform eylem planı. Çalışıyoruz biz. Yani hükümete gelmeyi beklemiyoruz. Bütün bu eylem planlarımızın birbiriyle teması var. Biz hazırlıklarımızı seçime kadar tamamlamış olacağız. Önümüzdeki günlerde sağlık eylem planımızı açıklıyoruz. Bunların hepsi de yaşamsal önemli konular. Genel merkezimiz harıl harıl çalışıyor. Ben bütün arkadaşlarıma şunu söylüyorum” Her biriniz bizim mecramızsınız”

Biliyorsunuz televizyonlarda yokuz. Çok az sayıda televizyon ekranını açıyor. Onun için you tube ve sosyal medya hesaplarımızdan bunları anlatıyoruz. Bize kulak veren anlayan insanların hepsi devalı oluyor. O kadar çok gizli devalı var ki. Bunu yüksek sesle dile getirmeyen… İnanın bana iş dünyasından insanlarla konuşuyorum. Ben devalıyım demek için bile telefonları odada bırakıp başka yere geçiyoruz diyerek sonuna kadar desteklerinin olduğunu fakat telefonların dinlendiğini belirtiyorlar. Böyle bir Türkiye’de yaşıyoruz. Ben çok ciddi bir teveccüh olduğunu düşünüyorum. Bu anketler bu derinliği ölçemiyor. Biliyorsunuz biz ilk mitingimizi Antep’te gerçekleştirdik. Bu miting herkesi şaşırttı. Biz 25-30 bin insanı toplayabildik. Bütün engellemelere rağmen büyük bir kalabalıkla mitingimizi yaptık. Sonrasında büyük uğraşlar sonucu bu da sizin için yeni bir haber. Gebze mitingimizin izinlerinin almayı başardık. 2. Büyük mitingini Deva Partisi Gebze’de gerçekleştirecek. Türkiye’nin dört bir tarafında mitinglerimizi yapmaya devam edeceğiz. Halkın teveccühü ile karşılaştığımızda çok motive oluyoruz.

ERDAL DEMİR: Göreve geldiğinizde burada oturmamış bir teşkilat vardı. O teşkilatta değişiklikler yaptınız mı? O günden bugüne teşkilatı kurumsal anlamda nereye taşıdınız?

MELTEM GÜRLER: Yılbaşından beri ben görevdeyim. Bazı arkadaşlarımız kırgındı ve uzak duruyorlardı. Bu arkadaşlarımın geri gelmesi için geçirdim bir zamanımı. Bir kısmı yeri geldi ve çeşitli görevler üstlendi. Gemiyi hiç terk etmemiş olan çekirdek kadroda vardı. Onlarında varlığıyla her gün bir miktar daha güçlenerek devam ettik. Bugün yönetim kurulunda dörtte üç oranında sandalyemiz dolmuş durumda. Dörtte bir oranındaki oranı da kadınlara rezerve ettim. Kadınların gelmesini ve o koltukları almasını bekliyorum. Kongremize kadar bu koltukların liyakatli kadınlar tarafından dolmasını umut ediyorum.

Biz Deva Partisi olarak şöyle bir ilkeyi benimsedik. Bizimle gönül veren insanlarla yol yürümek istiyoruz. Ben Aydın’da kadınlar konusunda özellikle bu ilkeyi geride bırakıyorum ve kadınları özellikle davet ediyorum. Defalarca yapabileceğini düşündüğüm kadınlara siyaset teklifi götürdüm. İstediğim kadar başarılı olamadım. Kadınlar hakikaten çok tereddütlüler. Belki haklı gerekçeleri olabilir kendilerince. Kimseyi bu anlamda yargılayamam. Ama ben gelmelerini çok istiyorum.

ERDAL DEMİR: Aydın’da kadınları ne kadar siyasallaşmış olarak görüyorsunuz?

“KADINLAR AYDIN’DA SİYASETE MESAFELİLER”

MELTEM GÜRLER: Ben Aydın’da kadınları çok uzun zaman Aydın’ı bir kadın başkan yönetiyor olmasına rağmen siyasete uzak buldum. Halbuki beklerdim ki böyle bir rol modelin varlığında kadınlar siyasette daha çok var olsunlar. Kadınlar Aydın’da siyasete mesafeliler. Bunu henüz çözemedim.

ERDAL DEMİR: Üç dönemdir Aydın’ı yöneten bir kadın başkanımız var çok başarılı her anlamda yaptığı şeyleri çok olumlu buluyoruz. Acaba kadın başkanımız kadrolarında çok daha derin kadın kadroyla çalışmadığı için bu cesaretsizlik acaba oradan mı kaynaklanıyor?

MELTEM GÜRLER: Çalışmıyor mu? Bilmiyorum.

ERDAL DEMİR: Şimdi şöyle … Baktığınız zaman kadrosuna ne kadar kadın başkan var ne kadar kadın daire sorumluları var bunlara dikkat etmek gerekiyor. Kadınlarımızın siyasete yöneldiği noktada üç dönemdir Aydın’ı yöneten bir kadın başkanın ne kadar kateroziser olduğuna bakmak gerekiyor. Bu bir neden olabilir mi acaba?

MELTEM GÜRLER: Bilmiyorum. Bilmediğim bir konuda yorum yapamam gerçekten. O kanallar açılmadı kadınlara dolayısıyla kadınlar küstüler veya kendilerine gelecek bulmadılar ve geri çekildiler. Bu olabilir gerçekten ama ben bunun tespitini yapacak kadar Aydın’da gözlem yapmadım. Ama şunu söyleyeyim. Mesela dikkatimi çekiyor. Hiç ilçelerde kadın belediye başkanı yok. Niye yok!! Ben mesela şimdi gidiyorum ilçelerde kadınları ilçe başkanı olmaları için cesaretlendiriyorum ve onlara diyorum ki belediye başkanı olmayı hayal etmelisiniz. Aydın bunu yapabilir, çıkarabilir. Ben bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Daha önce fırsat verilmedi mi, verildi de kadınlar yine uzak mı durdu bilmiyorum.

ERDAL DEMİR: Kadınlar evde mi bir pres görüyorlar; Yaşadıkları feodal yaşantıdan mı bir pres görüyorlar yoksa siz bu kadar yapacaksanız siyaseti sizin alanınız bu kadar diyerek birileri engel mi oluyor kadınlara?

“KADINLARIN GİRDİĞİ BİR SİYASET TÜRKİYE İÇİN ÇOK HAYIRLI BİR SİYASET OLACAKTIR”

MELTEM GÜRLER: İki gözleminizin de çok doğru olduğunu düşünüyorum. Aydın feodal bir yer değil. Ben bunu bir ilçemizde gördüm. Hakikaten yapabileceğini düşündüğüm bir kadın aday başkan yapmak istiyorum. Onun da gönlü var yapabilir de… Fakat biz beraber yapıyoruz görüşmeleri ve eş inanılmaz derecede direnç gösteriyor. O eş öyle yaparken o kadının o görevi üstlenmesi kolay değil. Aynı şekilde bizim Didim kadın ilçe başkanımızın arkasında kapı gibi duran bir eşi var. Bu çok önemli. Erkekleri de eşlerini cesaretlendirmeye davet ediyorum. Çünkü kadınların girdiği bir siyaset Türkiye için çok hayırlı bir siyaset olacaktır.

Siyasi partiler tarafı ise sizin 2. Başlık. Evet kadınlar hep çalışırlar ama bir yerde bir takım koltuklar söz konusu olunca başkaları onun önüne geçebilir. Böyle bir realitesi var Türkiye siyasetinin. Ama değişiyor bence bu değişiyor. Deva ’da çoktan değişti. Genel Başkanımız 3 gün önce Kuşadası’ndaydı. Üçlü bir ziyaretin Aydın ayağıydı. Manisa, İzmir, Aydın…. 3 ilimizin kadın başkanı var. Deva kadınlara yol açan bir siyasi parti.

ERDAL DEMİR: Genel Başkanın bir Kuşadası dizisi vardı. Kuşadası çok demokrat yapısı olan bir ilçedir. Siz burada alan çalışması yaptınız. O alan çalışmasında Deva’nın genel başkanıyla istişare kuran bir kitle oldu. Yoğun bir kalabalık gördüm. Kuşadası’nı baz alırsak genel başkan bundan memnun kaldı mı?

MELTEM GÜRLER: Genel Başkanımız Kuşadası’ndan çok mutlu ayrıldı. Kuşadası hem demokrat bir tabana sahip hem de Türkiye’nin her yerinden insanın bir araya geldiği bir ilçe. Bu ziyareti temellendirdiğimiz şey tamamen esnaf ziyareti. Bu yönüyle çok başarılıydı hakikaten minibüsçüsünden, turistik eşya satanına, taksicilere, tostçulara kadar çok geniş bir meslek gurubuyla bire bir temas etme fırsatımız oldu. Hepsinden müthiş bir geri dönüş aldık. Cuma pazarındaydık mesela. Kuşadası’nın bu pazarı son derece önemlidir. Biz buraya girdik ve çıkamadık. Herkes bir taraftan çekiyor ve ben gerçekten çok mutlu oldum. Herkes bizi her yerden salkım saçak selamladı. Müthiş bir teveccüh vardı. Biz bunu gördük ve Kuşadası hepimize iyi geldi. Bu yükselişte Kuşadası teşkilatımızın da katkısı vardır şüphesiz. İyi bir ekip var orada. Çok çalışkan arkadaşlarımız ve sahadalar sürekli. Ben de sıklıkla destek veriyorum onlara organizasyonlarında. Yine Ali Bey’in ziyareti kapsamında iş dünyası ve stklar ile buluştuk Kuşadası’nda. Tabi ağırlıklı turizmciler. Hepsinin söylediklerini can kulağıyla dinledik. Verimli bir toplantıydı. Çok yorduk genel başkanımızı, soluk aldırmadık. Ama dolu dolu bir ziyaret gerçekleşti.

ERDAL DEMİR: Kuşadası’ndaki bu ilgi alaka bir değişimin çağrısıdır. Kuşadası halkı bir değişim istiyor. Bugünkü düzenin mutlaka değişmesini istiyor. Acaba bunu Türkiye ile kıyaslarsak, aynı ilgi Türkiye’de ki siyasi konjektörde  var mı? Deva’nın getirdikleri ,halkın beklentileri ile örtüşüyor mu?

MELTEM GÜRLER: Çok güzel bir soru. Bana da şunu söyleme fırsatı veriyor bu. Deva çok enteresan biçimde hiç kimsenin kendine uzak hissetmediği bir parti. Herkes Deva ile kendini yakın hissediyor. Kimsenin düşmanı değil Deva. Bu Deva açısından müthiş bir ayrıcalık. Türkiye’nin her yerine gidebiliyoruz biz. Bizi sevip, bize umut bağlıyorlar. En muhalifi bile” Biz biliyoruz Türkiye’nin geleceğinde Deva var” diyor. Deva kadroları genç ve liyakatli.

ERDAL DEMİR: Türkiye 2 Temmuz’da unutamayacağı bir sıkıntı yaşadı. 2 Temmuz 1600 yıllık bir hikayenin ürünüdür. Artık olmamalı dediğimiz bir hikaye. Türkiye bu kadar sıkıntıların içerisinde halen daha bir inanç sıkıntısını üstünde tutmamalıdır. Deva başta olmak üzere siz de bu ilde olmak üzere 2 Temmuz’a nasıl bakıyorsunuz?

“BÜTÜN İNANÇLARA  DEVLET EŞİT MESAFEDE DURMAK VE AYNI DAVRANMAK ZORUNDADIR”

MELTEM GÜRLER:  Biz Deva olarak, ilk günden beri programımızı yazdığımız andan beri bu konuda son derece net bir tavır içerisindeyiz. Biz bütün inançların, bütün etik kimliklerin Türkiye’de eşit yurttaşlık temelinde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Devlet herkese eşit mesafede davranmak zorundadır. Madımak olduğunu söylediğiniz için Alevilik üzerinden de bir cümle kurmak istiyorum. Biz devletin hiçbir kurumunun mezheplere farklı yaklaşmak, kayırmak gibi bir lüksü olmadığını düşünüyoruz.

“YEREL YÖNETİMLERİN DE, İMAR PLANLARININ İÇERİSİNDE CEM EVLERİ İÇİNDE YER AYRILMASI GEREKİYOR

Bütün inançlara da devlet eşit mesafede durmak ve aynı davranmak zorundadır. Belediyelerin camiler için ayırdıkları imar kadar cem evleri için de imar ayrılması gerektiğini de yazıyoruz eylem planımızda. Sadece bütçeden, paydan bahsetmiyoruz; bütçeden pay konusunda zaten eşit mesafede durmak zorunda ve Alevilik ile ilgili olarak cem evlerine de bütçeden pay ayrılması lazım. Aynı şekilde yerel yönetimlerin de, imar planlarının içerisinde cem evleri içinde yer ayrılması gerekiyor.

ERDAL DEMİR: Emekliler artık hiç görülmüyor ve yok sayılıyor. Emekliler yaşamasa da olur durumuna getirilen bir anlayışın içine düştük. 13,5 milyon emekli ve bunun 8 milyonu 2.500 tl para alıyor. Emeklilerin asıl sorunu statü. Masanın başına oturabilme istemi.  Statü Yasası kabul edilir mi sizin geleceğiniz iktidarda?

“SENDİKALAŞMA BİR HAKTIR”

MELTEM GÜRLER: Biz sadece emekliler bağlamında değil, sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldıracağımızı zaten taahhüt ediyoruz. Demokratik ülkelerde sendikalaşma nasılsa bizde de önünü açacağımızı taahhüt ediyoruz. Sendikalaşma bir haktır. Biz bunun arkasında duruyoruz bu emekliler için de geçerli.

ERDAL DEMİR: Bir kadın olarak Büyükşehir’i yönetmek ister misiniz?

“BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPMAK GİBİ KİŞİSEL BİR HEDEFİM YOK”

MELTEM GÜRLER: Benim şahsen belediye başkanlığı yapmak gibi kişisel bir hedefim yok. Ben biraz daha makro siyasete ilgi duyuyorum. Ama kadınları belediye başkanlıklarında görmekten çok mutlu oluyorum. Bunun yolunu kendi partimin içerisinde de açmak için uğraşacağım. Benim kendime biçtiğim misyon yol açmak. Şehri yönetmek konusunda da iddialı bir patiyiz.

RÖPORTAJ: ERDAL DEMİR

EDİTÖR: SELVA DEMİRCİ

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER