SİYASET İNCEDEN İNCE

Erken seçim var gündemde ne derseniz ne düşünürseniz düşünün, bu ekonomi bu raydan bu sistemle birlikte kendini birçok eksikleriyle bitirmiştir! Dış siyaset de öyle!
Asıl mesele sistemin başkanlığına şimdiden adayların dillendirilmesidir. Muharrem İnce’nin asıl meselesinin CHP’ye yeniden Cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul ettirme hamlesidir. Bu hareketin içinde CHP’den ayrılmayacak ama Muharrem İnce hareketini destekleyen bir gurup milletvekilinin var olduğu da gerçektir. CHP geleneğine uygun olmayan bir tavırla önce ben parti kuracağım sonra halk ile birlikte yürüyeceğiz, yarım kalan bir yürüyüşü tamamlayacağız diyerek inceden bir “u” dönüşü tüm siyasiler nasıl yorumluyorsa bende öyle yorumluyorum. Yani bu yürüyüşten bir cumhurbaşkanlığı seçimi kazanımı çıkmaz! Cumhuriyetin gerçek anlamda insanı olmak lazım. Yoksa bu ülkeye koltuk üzerinden yapılan siyasetler yaramadığı gibi gelinen noktada yaşadığımız tüm ekonomik ve sosyal sıkıntılar bu anlayışın eseridir!
Neden Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı adaylığı için önce ve bu süreçte adaylığını gündeme getirmemiştir?
Türkiye’de bir kimlik üzerinde birisinin eşit yurttaşlık müessesesini kuramaması ülke için büyük sorundur! Bu sorunu kendi kimlik sorunu meselesi olarak değil, ülke meseleleri için fedakârlık yapması, olması gereken bir duruş ve devlet adamlılığı anlayışıdır!
Kılıçdaroğlu kimlik sorununu, vatandaşlık hakları sorunu olarak görmüş ama adaylığının ülkede ki inanç sorununun çözülememesinin, seçimde alınamayacak bir sonuca gideceğini bilerek adaylık konusunu asla gündeme getirmemiş, Muharrem İnce’ye siyasi alan açarak, partinin en üst göreve adaylık onurunu yaşatmıştır!
Her alanda olmayacak yürümeyecek dediğimiz Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir arayışın değil demokrasiyle taçlandırılmış bir Cumhuriyeti ve egemenlik kayırsız şartsız milletinindir 1919 kongrelerinden çıkan ruhun kendisine sahip çıkarak yeniden Türkiye’nin inşasına gidilmesi gerekir diyerek, Türkiye’nin sistem sorununa ufuk açmıştır. Daha birçok konuda(Aile sigortası/Yurttaşlık hakları iklimden, tarıma kadar ) birçok konuda ekonomik krizin nedenlerine uzanan sürecin önünü açan politikalar üretmiştir!
Türkiye’de muhafazakâr, sağ ve sol meselelerinde, ülkenin meselelerini tarihsel bir sorumluluk anlayışı içerisinde sürece tarihsel boyut kazandırarak çözümler üretmeye çalışan bir devlet adamlılığı örneği sunmuştur! Kürt meselesi dâhil tüm sosyal ve ekonomik sorun ve meseleleri tarihsel sürece dayayarak çözüm üretilmesini sağlamaya çalışmıştır!
Meseleleri güncel ve günlük sorunlarmış gibi tırnak içerisine alıp, mesele ve sorunları; birilerine yâda bir siyasi partinin üzerine yıkarak sıyrılma anlayışı ile tarihsel süreç içerisinde gelişen mesele ve sorunlar çözülemez!
Bir kişinin, bir partinin söylem ve dayatmacılığı ile meseleler ve sorunlar çözülemez! Siyaseti karalayıcı ve kirletici söylemlere dayandırarak yapılan tüm çözümler, çözüm olmaktan çıkar, ayrıştıran ve çıkmazlara sürükleyen tarafın kendisi olursunuz!
CHP’de sosyoloji ve arızayi sorunlar vardır. Ama yüzyıla dayalı bir süreci; değişimleri ve gelişimleri yakalayarak bugünü yakalayan CHP, kendi içinde arızayi, meseleler var diye ayrışmayı yaratanların arkasına takılıp gidecek bir siyasi anlayış yoktur. Bunu bir argüman olarak kullanmaya çalışan makyavelist anlayışlar, yalnızlığı ve siyasi hayatının yokluğa kadar ulaşmasını yaşamaktan öteye gidemezler! Bilinmesi gereken önemli bir değişim söz konusudur Siyasetin özünde.  Artık bu sistemde partiler değil, isimler yarışacaktır. Bugünün siyasi gelişiminde Meral Akşener’in öncelikle kadın oluşu ve yürekliliği, duruş ve söylemleri, kararlığı öne çıkan bir lider profili oluşturmaktadır. Bu gelişme Meral Akşener’i Cumhurbaşkanlığı adaylığı potasına sokmuştur Tayyip Erdoğan la birlikte. Muharrem İnce üçüncü kişi olarak potaya girmek için CHP’ye KARŞI BİR HAMLE YAPMIŞTIR. Sonuç getirir veya getirmez bunu önümüzdeki eylem ve söylemlerine gör CHP ve seçmen belirleyecektir!
  Önümüzde çok önemli bir fırsat beklemektedir CHP’yi. Bu fırsat bir tarihi sorumluluğu getirecektir! CHP bu göreve içerideki tüm sorunları bitirerek 13 maddelik Türkiye’nin tarihi sürecini değiştirecek hareketini altını doldurmaya şimdiden başlamalı ve yakalamalıdır! Muharrem ince kendi partisinin dışında bir partiden oy alamayacağını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, karşı adayı zorlamasına karşın, aldığı sonuç ,alınabilecek son yüzdedir gerçeğini sonuç olarak yaşadı. Parti kurmayı şahsi duyguları ve kırgınlıkları için değil, CHP’de kalarak yapılan birtakım haksızlıkları göz ardı ederek, CHP’nin kendisini onurlandırdığı görevleri düşünerek, partisine çok faydalı olacağına inandığımız çalışmaları yapmalıdır!
Her şekilde bitmiş bir sistemin çareler arayışına nefes olmazsa ya da şimdiye dek yapamadıklarını eksiksiz bugün bekleyen bu tarihi fırsata milleti için partisinin anayasasına sarılarak ulaşmaya emek vererek çalışırsa, hem milletine hem de üçüncü isim olarak adaylık sürecine kendisi ve millete götüreceği hizmetleri gerçekleştirmek adına doğru olacağı inancındayım…
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.