SAYILARIN GİZEMİ ÜÇ : 3

SEMBOLÜ :  ▲  (üçgen)

AÇIKLAMASI   : Triad...

Monrad ve Diyad’ın birleşmesinden oluşur. Yani erkek ile dişinin birleşiminden oluşan Çocuk’u anlatır. Bir başka deyişle baba-anne ve çocuk da bir üçlemedir.

Üç sayısı eski toplumlarda gök-yer-yeraltı üçlemesi ile kutsaldı. Eski Mısırda Osiris ve İsis’in çocukları Horus ile temsil edilir.

Masonik en önemli semboldür… Masonlar için önemi kurucuları Hiram Ustanın 3 kapılı mabette 3 Kalfa tarafından 3 kez başına vurularak öldürülmesini temsil eder. Daha sonra detaylandırılacaktır.

Hristiyan inancında ise Baba-Oğul-Kutsal Ruh üçlemesine dönüşmüştür. (Bazı yerlerde Baba-Oğul-Meryem şeklinde).

Yunan mitolojisinde ise bu Zeus-Poseidon-Hades (Gök ve yer-Deniz-Yer altı) şeklinde var olmuştur. Ateş, Su ve Toprak da denir. Bu üçleme İslam'da bazı mezheplerde Allah-Muhammet-Ali şeklinde görülmektedir.

İslamiyette üç aylar ya da mübarek aylar olarak anılan Recep Şaban Ramazan ayları faziletli aylar olarak sayılırlar ve ibadetler arttırılır.

Sayı olarak üç kendisinden önce gelen iki sayının toplamı olarak da (1+2=3) önemlidir

Üçgen : Uç uca gelmiş üç doğru parçasının oluşturduğu, üç tepe noktası ve üç açısı olan geometrik biçim.

Üç sayısı sembolik anlamlarının bir bölümünü üçgen şekline de devretmiştir. Üçgen sembolizmi ile üç sayısının sembolizmi arasında benzerlikler vardır.

Eşkenar Üçgen, Tanrı'yı simgeliyordu ve Yaradan Cennetle Gökte oturduğuna göre üçgenin cenneti de simgelemesi gerekirdi. Çünkü Tanrı neredeyse orası Cennetti. Aynı şeyin Mısır sembolleri tarafından da doğrulanmaktadır. Burada Tanrı'nın tekliğinin sembolünün üçgen içine yani Cennetin içine alındığını görüyoruz. Eski yazılarda ya da yazıtlarda eşkenar üçgene her nerede rastlarsanız, orada mutlaka Üçlü Tanrılıktan, Cennetten ya da her ikisinden söz ediliyordur.

3 sayısı sembolü, pek çok tradisyonda yeri olmasının yanında; triad ,trinite, üçgen, 3 uçlu yaba, piramit gibi sembollerle ilişkilidir. Mistisizme göre ilk tek rakam olan üç, kademeler halinde yayınlanan Semavi Tesir’in ilk kademedeki sayısal tezahürüdür.

Yaratılışın temelinde birin üçe, üçün bire yansıması yatmaktadır. Birin sembolü olan nokta (Göz de aynı anlama gelmektedir) ve üçün sembolü olan üçgenin iç içe kullanıldığı birleşik sembolde de bu anlatılmaktadır.

3 sembolü ayrıca insanın oluşumundaki ateş, su ve toprak ile tanrının oluşumundaki ruh, can, bedeni anlatır. Ruh ateşten, can sudan ve beden topraktan üretilmiştir. Üçgen aynı zamanda evreni de temsil eder.

Tepesi yukarıya bakan üçgen güneşle ilişkilidir ve hayatı, ateşi, alevi, ısıyı (burada yatay çizgi havayı temsil etmektedir), eril prensibin, Hinduizm'in bir dalıshakta’nın, ruhsal dünyanın, sevginin, gerçeğin ve bilgeliğin trinitesidir, asil bir görkemi işaret eder ve kırmızı renkle temsil edilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.