SAYILARIN GİZEMİ SEKİZ: 8 DOKUZ:9

SEMBOLÜ :  Birbirinin üstünde kaydırılmış iki kare   

 AÇIKLAMASI   :  Okrad

Türk işleme sanatında çok rastlanır. Fiziksel dünyanın dengelenmesini temsil eder.

Sekiz, yedi kat gökyüzü inancının bir uzantısı olsa gerek tanrı katını temsil etmektedir. İslam'da sekizin Cennet'i temsil ettiği de düşünülmüştür.

Ayrıca sekiz cennet ve yedi cehennem olduğu inancı da bu sembolizmle alakalıdır.

Hıristiyanlıkta ise gökyüzü tahtını sekiz melek taşır. Aynı inancın benzeri İslam'da da vardır.

Sekiz aynı zamanda tutulan yolda sonuna gelmeyi de, mükemmelleşmeyi de ifade eder.

Uzakdoğu dinlerinde de sekiz melek figürü vardır.

Budizm'deki sekiz yapraklı lotus çiçeği de sekiz aşamalı bir sistemin sembolüdür. Hinduizm'deki sembollerden olan bu yıldız sembolü, tanrıça Lakşmi'nin Aşthalakşmi, sekiz formu veya "servet çeşitleri"ni temsil etmektedir.

Aynı şekilde Tapınakçılar arasında da sekiz aşamalı bir inisiyasyon sistemi de vardır. İnisiyasyon (Süluk) kimi ansiklopedilerde bireyin spiritüel gelişimi için, 'spiritüel tesir'i alıp aktarabilen bir üstadın sert ve sürekli kontrolü altında, bir düzen ve disiplin içinde, sınavlara dayalı tarzda, metodlu olarak eğitimi şeklinde tanımlanmaktadır

DOKUZ:9

SEMBOLÜ :  9   

 AÇIKLAMASI   :  Dokuz

            Sembolu ve açıklaması da kendisi olan tek rakamdır. Tamamlama ve hikmeti temsil eder.

Masonlar için önemli bir rakamdır. Kurucu Hiram Usta 3 Kalfa tarafından öldürüldüğünde, 9 Usta öğretilerini yaymak için 9 ayrı yöne gitmişler ve Masonluk buradan yayılmıştır.

Hiram Usta, Hiram Abif olarak da bilinir. rivayete göre Davut, tanrının evini yapamaz ve oğlu Süleyman büyük bir mabed yapmak için çalışmalara başlar. bunun için sur kralından yardım ister ve kral, en büyük ustası, dul kadının oglu Hiram'ı, Süleyman'a gönderir.

Hiram Usta, çalışanları çırak, kalfa ve usta diye üçe ayırır. Kendisi de en tepede durur. Sağ sütunu diker ve adını “yakin” koyar.

Sol sütunu diker ve adını “boaz” koyar. Tapınağın tamamlanmasına yakın Hiram yanlız başına dua ederken, üstadlarının sırrını öğrenmek isteyen üç biraderle karşılaşır. Onlara gizli bilgiye vermez. Hiram Usta bu biraderler tarafından öldürülür.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.