ŞAŞTIM KALDIM

Osmanlı son dönemlerini parlamenter sistemle tamamlarken, yeni Türkiye parlamenter sistemi, yüz yıla varan bir anlayışla yaşatıyor. Sonrasında zamanında sivilleştirilemeyen rejimin sorunları giderilmeden, parlamenter sistemi yok sayan bir yönetim ile bu  süreç içinde olmak şaşkınlıktır. Hantal bir parlamenter sistemin dişlilerini düzeltmek, sistemi sivilleştirmek, sıkışıldığında askere darbe için davetiye götürmemek, parlamentonun dinamik bir yapıya ulaştırılması ile mümkündür. Bu yapılamamışsa, suçu parlamenter sistemde değil, o sistemin içini dolduracak parlamenterlerin kalitesinin yükseltecek seçim kanunlarının düzenlenmesinde aramak gerekir. Yüzyıllık süreçte de sivilleştirilemeyen parlamento, hantal ve gereksiz siyasi kimliklerin TBMM’nin çatısı altında toplanmasından kaynaklanmaktadır. 
Bugün sistemi, Başkanlık sistemi ile götürmeye çalışan tek adamlı yönetimin kararlarını ancak uzaktan izlemek zorunda kalan bu parlamento kendisini müflis olarak kabul etmemesini de görmesini de şaşkınlıkla izlemekteyiz. Ben yapamadım gelin buyurun vebali büyük ve ağır görevi kendi elimizle size teslim edelim ve başkanlık sistemi ile siz götürün lafının ağırlığının altında ezildiklerini görmekteyiz. Bu sistemin dişlilerinin kırıldığının ifadesidir. Bugünlerde “Hodri meydan “ kelimesinin sistem ve parlamento içinde alan ve yer bulduğunu görmekteyiz. Nedir bu hodri meydan kelimesinin anlamı; Başkanlık sistemi, parlamentoda  tek milletvekili kalsak bile başkanlık sistemini getirrmeyecegiz diyen parlemanto kabadayiları, başkanlık  yada ne olduğu belli olmayan, daha uyum yasaları bile hayata geçirmemiş, beş yıllık kalkınma planını hazirlayamamis sistemin başında ki liderin hoş görü diliyle milletine hitap etmesini beklemektedirler. 
Hala parlamento hantal, hala parlamento hayalci ve buyurucu bir yapıya sahip ne yazık ki!
 Bu mümkün mü?  ABD’de olan sistemi, Türkiye’de uygulaya bilmek!. Bugün hükumet doğuda ki savaşın nedenlerini bir anda nasıl kenara itebilir. Hiç bir şey olmamış gibi buyurun ABD ki sistemi yani başkanlığı getirelim bunu konuşalım diye bilecek duruma gelmiş, hem parti genel başkanlığında sorumlulukları içinde görüp, kendinden olmayanlara verip veristire biliyorsa "Hodri meydan” sedalarıdır bu! Siz inanıyor musunuz bizim ABD de ki sistemi uygulayabileceğimizi diye sorduğumda bugün hiç alakası in olmadığı açık ara ortadadır! Her bir yanı bir eyalet, hepsinde ayrı bir parlamento var. Hangi akademik yapıyla, ekonomik güçle ve sosyal devlet yapısı ile uygulaya bilirsiniz? Bu sistemi algılayacak bir toplum yapısı mı oluşturdunuz ya da bu toplum yapısını oluşturacak kalıcı bir eğitim sisteminiz mi var ki toplum bilinç yapısı bunu algılasın ve sindirsin! Daha bizi toplum yapımız uygula gör ya da uygula yanıl düzelt anlayışı içinden çıkacak bir eğitim sisteminin içinden çıkamamış. 
Bakın Türkiye'nin ihtiyacı olan şeyler unutulmamalıdır ki;
-Eğitim devrimi ve zorunlu eğitimin baskıcı ve din eksenli yönlendirici bir sistemden ve onun şemsiyesinin altından çıkarılması.
-Evrensel değerleri ve anayasanın temel ilklerini kabullenen, sivilleştirici ve özgürleştirici, devletin hantallığını yok eden, temel hak ve özgürlükleri esas alan bir hukuk yapılanmasının olduğu yeni bir anayasa yapmak! 
-Yürütmede Parlamenter sistem esas alınarak genişletilmiş iradenin kullanım alanlarının parlamenter sisteme özgün bir hale getirilmesi!
-Başkanlık siteminden değil temelini halkın iradesinden alan bir TBMM de yürütmede esas anayasanın gücünü aldığı; Cumhuriyet, Demokrasi ve vazgeçilmezi olan Laik sistemin devletin güvencesinde olmasını sağlamak.
-Milletin iradesini esas alan sistemin bir tek kişinin dudaklarının arasına sıkıştıran anlayışın kendisine gelerek, özlük hakları kendilerinde milletin iradesi ile verilmiş parlamenter sistemin savunuculuğunu yapan bir meclisin oluşması için, partili Cumhurbaşkanı gidişatının önüne geçilmesi. Yeni anayasa ile siyasi parti ve liderlerinin seçim yasasında ki adaletsizliğinin önüne geçecek, tabanı esas alacak kanunların hükmü yetkisinin oluşturulmasını sağlamak ve güvence altına almak. Esas olan budur, fabrika ayarlarına böyle dönülür.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.