SADECE EMEKÇİ KADINLAR İÇİNDİR 8 MART

Takvimler 8 Mart 1857 yi gösterirken ABD'nin New York şehrinde büyük bir tekstil fabrikasında acımasız ve insanlık dışı koşullarda kadınlar günde 16 saat çalıştırılıyorlardı.

Dayanılmaz gelen bu koşullar karşısında çalışan kadınlar ayaklandılar ve grev kararı aldılar. Taleplerini şöyle açıkladılar: Daha iyi koşullarda,10 saatlik iş günü, eşit işe eşit ücret.

Bu grev ABD'deki işçi hareketinin en önemli eylemi oldu. Büyük bir işçi dayanışması doğdu. Bu tarihte greve çıkan kadınlar fabrikaya kilitlendi ve bazıları çıkan yangında hayatını kaybetti.

Kadın sömürü tarihinin başlangıcı asırlar öncesine dayanır. Ataerkil hayatın başlamasıyla her alanda erkeğin boyunduruğu altında bulunan kadınlar sömürülmeye devam ediyor.

Feodal hayatta tarlalarda Senyör ya da Lord olarak bilinen toprak sahiplerinin emrinde çalışan kitleler, Sanayi devrimiyle birlikte şehirlerin varoşlarında yaşayıp en korkunç şartlarda fabrikalarda çalıştırıldı.

Çaresiz ve seçeneği olmayan işçi kadınlar için hayat dayanılmazdı. Çare birleşip ayaklanmaktı. Bunu yaptılar ve çok büyük bedeller ödediler.

Ülkemizde Atatürk devrimleriyle birlikte kadınlar meşru direnişini başlatıp hak arama mücadelesinde belirleyici oldular.
Medeni kanunla birlikte yasal koşullarda erkek ile eşit olan kadınlar için direniş yeni başlıyordu. Bir çok eylemde en ön saflarda yer aldılar ve büyük bedel ödediler. Ancak; kadını meta gören, cinsiyet ayrımcısı, emek sömürücüsü ve yobaz zihniyet, sağ siyasetin temsilcileri oldular ve ülke yönetimini içinden çıkılmaz noktaya getirdiler.

Türk kültüründe erkeğin hizmetçisi değil yoldaşı ve çoğu zaman önderi olacak iken, bu kültürün özüne ait olmayan bir Arap zihniyetiyle kadın kimliğini dışladılar ve aklı kıt, eksik gibi tanımlamalarla doğasının dışına çıkarmayı başardılar.

Oysa ki büyük şair Nazım Hikmet Kuva-i Milliye destanında şöyle yazıyordu:

Ve kadınlar,
Bizim kadınlarımız:
Korkunç ve mübarek elleri,
İnce, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
Anamız, avratımız, yarimiz
Ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen
Ve soframızdaki yeri
Öküzümüzden sonra gelen
Ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız
Ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki
Ve karasabana koşulan
Ve ağıllarda
Işıltısında yere saplı bıçakların
Oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan
Kadınlar,
Bizim kadınlarımız....

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.