MEYVELERİN KRALİÇESİ ' NARIN HASADI'

Nar Hasadı bölgeden bölgeye değişir. Ağustos ayı sonunda başlar ve Kasım ayının ortalarına kadar devam eder. Nar meyveleri; meyvenin çeşide özgü renk ve iriliğini aldığı zaman meyvenin tacı görünümündeki uçlar dışarıya doğru açılır. Açıldığı andaki meyve üzerindeki erkek organ iplikçiklerinin kuruduğu dönemden başlayarak hasada başlanır.
Nar, farklı dönemlerde çiçeklenmesi nedeniyle olgunlaşması da farklı dönemlerde olmaktadır. Bu yüzden nar hasadının 2-3 defada yapılması gerekir. Hasat sonbahar erken donlarından ve yağışlardan önce bitirilmeli ve makasla yapılmalıdır. Elle yapılan hasat meyve ve dallarda zedelenmelere yol açar. Narların seçme ve boylamasının da elle yapılması daha uygundur. Meyveler birbirine değmeyecek şekilde, meyve çapına uygun paketleme kaplarına, tek sıra halinde dizilmelidir. Ambalajlama pazarlama açısından özellikle ihracatta oldukça önemlidir.
Narda ihracat imkanı olabileceği gibi hasat dönemi dışındaki dönemlerde soğuk hava depolarında muhafaza edilerek 2-3 kat fazla değere satılabilmektedir. Muhafaza edilecek meyveler sağlam ve zedelenmemiş olmalıdır. Hasarlı meyveler erken bozularak diğer meyvelerin zararlanmasına neden olacağı için, bu meyveler farklı amaçlarla kullanılmak üzere ayrılmalıdır.
Sorularınız için; [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Tarım Köşesi
Ziraat Yük. Müh.
Selcen ŞİMŞEK ŞAHİN
 
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.