SICAKLAR VE ARI KOVANLARINDAKİ UYGULAMALAR

Sıcakların normallerden yüksek olduğu bugünlerde arı kovanlarında yapılması gereken uygulamalara dikkat çekmek istiyorum.
Arı kovanlarımızı aşırı sıcaklardan korumak için kovanlarımızı daha sık havalandırmalıyız. Kovanlarımızdaki ballı peteklerin aşırı sıcaklardan etkilenmemesi için mümkünse doğal gölgelikleri önceden düşünerek kovanlarımızı uygun yerlere konuşlandırmalıyız. (Burada dikkat edilecek nokta kovan giriş noktasının doğu yönüne bakacak şekilde olmasıdır.) Bu mümkün değil ise kovanların üzerine tente çekilebilir, ot-sap gibi malzemelerle gölgelik yapılabilir. İçme su kaynaklarını sık sık kontrol etmeli. Sularını eksik etmeyip, su temininin sürekliliğini sağlamalıyız.
Üretiminizin bol ve üretimdeki veriminizin yüksek olduğu bir sezon dilerim.
ZEYTİN BAHÇELERİNDE ZEYTİN SİNEĞİNE KARŞI MÜCADELE
Bu haftaki yazımın konusu bölgemizin başta gelen geçim kaynaklarından zeytinde, zeytin sineği ile mücadele.
Üretim, verim ve kaliteyi etkilediği için  zeytinde zeytin sineğine karşı mücadelenin zamanında etkili bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Mücadeleye zeytin sineği popülasyonu yoğunluğuna göre karar verilir. Kimyasal mücadele için https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/kumelenme/Belgeler/Budama/Zeytinde%20Zirai%20Mücadele.pdf yararlanabilirsiniz.
Doğal mücadele yöntemleri henüz çok yaygınlaşmamış olsa da toprak ve su kaynaklarının korunması amacıyla kolay uygulanabilir mücadele yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan biri pet şişe ile yapılan mücadeledir. Bu uygulamaya Olipe de denilmektedir. Pet şişelerin üst kısmına aynı hizadan 4-5 mm çapında delikler açılır ve içerisine % 3 lük diamonyum fosfatlı (DAP) su konur. Pet şileler ağaçlara asılır. Suya gelen sinekler pet şişeye girer ve suda ölürler. Bu yöntem sarı  tuzaklara karşı düşük maliyetlidir. Ayrıca DAP gübreli eriyik işlem sonrası ağacın altına dökülerek ağaca gübre katkısı sağlayabilir.
Üretiminizin bol ve üretimdeki veriminizin yüksek olduğu bir sezon dilerim.
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.