Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Basın Açıklaması

banner35

Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından Baro Başkanlık Odasında “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Ve Sokak Hayvanlarına Karşı İşlenen Suçlar İle İlgili ” basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Basın Açıklaması

 Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından Baro Başkanlık Odasında “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Ve Sokak Hayvanlarına Karşı İşlenen Suçlar İle İlgili ” basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada;

                “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü; hayvanlara karşı yapılan haksızlıklara dikkat çekmek ve bu sorunları engellemek için hayvan hakları konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla kutlanmaktadır.

                Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayvan hakkı ihlalleri her geçen gün artarak devam etmektedir. Şiddet ve hatta istismara maruz kalan hayvanlar, bunu insanlar gibi hissedebilen canlılar oldukları halde, kendilerini savunacak durumda olmadıkları için kendilerine yapılan zulüm yapanların yanına kâr kalmaktadır.

                Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak hayvanlara karşı işlenen suçlara karşı hukuki zeminde mücadelemize devam ediyor ve hayvan haklarının korunması adına, taleplerimizi kamuoyu karşısında tekrar ediyoruz.

                Bütün ilçelerimizde Hayvan Rehabilitasyon Merkezi inşa edilmeli ve bu merkezler hayvanların tedavi, kısırlaştırma ve rehabilite edileceği şekilde tıbbi araç gereç ile veteriner hekimlerle tam teşekküllü hale getirilmelidir.

                Belediyelerin yeterli olmadığı hallerde; Devlet, hayvanların sağlıklı yaşam hakkını güvence altına almalı ve yeterli sayıda veteriner hekim istihdam edilmelidir. Ayrıca; Kısırlaştırma ve aşılama işlemlerinde serbest veteriner hekimlerden de faydalanılmalı, sahipsiz sokak hayvanlarının bakım ve tedavi işlemleri için hizmet satın alınarak tedavi hakkı sağlanmalıdır.

                5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri gereğince sokak hayvanları bulundukları yerin doğal sakinidir. Oradan alınamazlar. Vatandaşlar, apartman yönetimi veya site sakinlerinin talebiyle toplatılamazlar. Ayrıca; Kısırlaştırması ve rehabilitesi gerçekleştirilen sokak hayvanlarının mutlaka doğal ortamına bırakılması gerekmektedir.

                Milli Eğitim müfredatına hayvan hakları dersi eklenmeli ve yeni nesillere hayvanların da haklarının bulunduğu okullarda anlatılarak, nesillere bu bilinç aktarılmalıdır.

                Hayvan deneyleri ile hayvanların yarıştırılması yasaklanmalıdır. Aynı zamanda ilimizde de yaygın olarak kullanılan atların ve eşeklerin taşıma ile faytonculukta kullanılmaları yasaklanmalı, özgür olarak ömürlerini geçirebilecekleri alanlar oluşturulmalıdır.

                Kısırlaştırma ve rehabilitesi gerçekleştirilen hayvanların doğal yaşam alanı olan sokaklarda, yeterli sayıda mama-su otomatı ve barınma yeri inşa edilmelidir. Bu hususun gerçekleşmesi halinde; son dönemde medyada abartılı bir şekilde yansıyan ve kimi zaman hedef gösterilen sokak köpeklerinin saldırganlaşması ile popülasyonunun kontrol altına alınması sağlanacaktır.

                Av turizmi adı altında yabani hayvanların doğal yaşamlarında gerçekleştirilen vahşete derhal son verilmeli, av ihaleleri gerçekleştirilmemelidir. Ayrıca okullarda yeni nesillere avcılığın bir spor olduğu algısını yok edecek çalışmalar yürütülmelidir.

                4 Ekim günü çalışan hayvanlar için resmi tatil günü olarak ilan edilmelidir. Yarış atları, jandarma ve polis köpekleri, arama kurtarma köpekleri, tören-merasim atları, 4 Ekim’de çalıştırılmamalıdır.

                Yerel yönetimlere de bugüne dek hayvanların yaşam hakkına yönelik tüm çalışmaları için teşekkür ediyor,  hayvanların yaşam hakları ile ilgili olarak  yapılacak  ve yapılması gereken her türlü girişim için kurumlar arası işbirliğine hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.

                Son olarak; İlimizde gerek sahipli gerekse de sahipsiz sokak hayvanlarına karşı hak ihlalleri son zamanlarda artışa geçmiş bulunmaktadır. Aydın Barosu olarak tespit edilen ihlaller üzerine suç duyurusu gerçekleştirip ve diğer kurumlarla istişare içinde olup, ihlale uğramış hayvanların yanında olduk. Olmaya da devam edeceğiz. Bundan sonra da Aydın Barosu mensubu avukat ve vicdan sahibi bireyler olarak, hukuk çerçevesinde hayvan dostlarımızın en etkin düzeyde korunması için mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

haber: selva demirci

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2023, 14:40

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER