DÜNYA HARİKASI NEMRUT KARDELASI

banner35

Son lavlardı püsküren Nemrut’tan akıp koca yükseklikleri geride bırakarak Nemrut’un eteklerine inenler arkalarında bakıldığında birçok şeye benzeyen soğumuş taşlardan şekiller püsküren dağın en yüksek tepesinde ulaşılmaz metrekare ile meydana gelen koca bir çanakta doğal güzelliklerinin çeşitliliği bunun yanı sıra barındırdığı sıcak ve soğuk göller buz mağarası ve biyo çeşitliliği ile bölgenin önemli destinasyonlarından olan Nemrut Krater Gölü ve çevresi UNESCO’nun Küresel Jeopark ağına dahil edilmek üzere yola çıktı. Bitlis’in Tatvan ilçesinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan iki bin iki yüz elli metre rakımdaki Nemrut Kardelası’nın UNECSO’nun küresel Jeopark alanı dahil edilecek dünyaya tanıtılması için çalışmalar sürüyor.

DÜNYA HARİKASI NEMRUT KARDELASI

Son lavlardı püsküren Nemrut’tan akıp koca yükseklikleri geride bırakarak Nemrut’un eteklerine inenler arkalarında bakıldığında birçok şeye benzeyen soğumuş taşlardan şekiller püsküren dağın en yüksek tepesinde ulaşılmaz metrekare ile meydana gelen koca bir çanakta doğal güzelliklerinin çeşitliliği bunun yanı sıra barındırdığı sıcak ve soğuk göller buz mağarası ve biyo çeşitliliği ile bölgenin önemli destinasyonlarından olan Nemrut Krater Gölü ve çevresi UNESCO’nun Küresel Jeopark ağına dahil edilmek üzere yola çıktı. Bitlis’in Tatvan ilçesinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan iki bin iki yüz elli metre rakımdaki Nemrut Kardelası’nın UNECSO’nun küresel Jeopark alanı dahil edilecek dünyaya tanıtılması için çalışmalar sürüyor. Bitlis Eren Üniversitesince ( BEÜ) beş yıl önce başlatılan ”Bitlis Nemrut- Süphan ve Potansiyel Jeopark Ağını” projesi kapsamında, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Yıldırım Güngör ile BEÜ’den akademisyenler, Nemrut Krater Gölü ve çevresinde araştırmalarına devam ettiriyorlar. Doğal güzellikleri, eşsiz manzarasının yanı sıra bünyesindeki sıcak ve soğuk gölleri, Buz Mağarası, Buhar Bacası ve Biyo çeşitliliği ile öne çıkan bölgede inceleme yapan akademisyenler Kaldela’nın taş ve toprak yapısını, bitki örtüsünü, endemik bitki türlerini ve jeomorfolaojik özelliklerini tespit ediyor.

Büyük oranda tamamlanan bilimsel çalışmalar sonucu hazırlanacak raporlar doğrultusunda Avrupalı seçkin Destinasyonlar(EDEN) projesi kapsamında” mükemmeliyet ödülü” alan Nemrut Kaldelası’nın Küresel Jeopark Ağı’na dahil edilmesi için UNESCO’ya başvuru yapılması planlanıyor. Projenin onaylanması ile bölge turizme büyük katkısı olan Nemrut Krater Gölü’nün dünyaca biline bir yer haline getirilmesi hedefleniyor. Kula’dan sonra ”Ülkemizdeki ikinci Jeopark olacak” BEÜ Rektörü Profösör Dr. Necmettin Elmastaş basına yaptığı açıklamada, proje kapsamında akademisyenlerin Nemrut Kaldelası’nda  çevresinde Jeolojik ve Jeomorfolojik bilimsel çalışma yaptığını ve bu çalışmaların büyük oranda tamamlandığını bilimsel çalışmalardan sonra Nemrut’un Jeopark olabilmesi için bazı uygulama alanlarının oluşturulması gerektiğini söyleyen Elmastaş, “Yeni bir proje geliştirerek doğal ortama zarar vermeden yollar, patika yollar ve jeosit alanların belirlenmesi gerekiyor. Bunlardan sonra 2022 yılında UNESCO’ya baş vurmayı planlıyoruz, 2023’de problem olmazsa UNESCO burayı denetleyecek ve o zaman listeyi alarak Uluslararası düzeyde bir Jeopark ünvanını kazandırmış olacağız. Bu süretle Kula Jeopark’tan sonra Nemrut Kardelası ülkemizde ikinci Jeopark olacak.

Nemrut Jeopark çalışmalarını katkı koymak ve ayrıca UNESCO katılımından sonra UNESCO’un da ön gördüğü gibi sürecin devamını sağlamaya talip olan dernek başkanı Fuat Okuyucu ve Yönetim Kurulu üyeleri bu Jeopark turizm anlamında çok ciddi bir gelişmeye girecek ve Tatvan dahil bölgenin il ve ilçelerinin ekonomik kalkınmasına katkı koyacaktır. Başkan Fuat Okumuş çeşitli ülkelerden insanlar bölgemizi hiç tanımamış olsa bile, Türkiye’yi bilmeseler bile UNESCO’nun Jeopark listesine bakıp ülkemizdeki Kula ve Nemrut Jeoparklarını görebilecekler ve Nemrut Kardelası’nın mükemmel güzelliklerini, jeolojik yapısını ve lavlardan oluşan şekilleri gelip ziyaret edebilecekler. Başkan Fuat Okuyucu” Nemrut Kardelası’nda çok zengin unsurlar var” Volkanik patlama sonucunda oluşan  sıcak ve soğuk göller, jeoosit noktalar, buhar bacası, soğuk mağara, opsidyeniyle Türkiye’de en son lav akıntısının olduğu alanların mevcudiyetinden bahseden başkan, bölge insanının bu bölgede jeoloj,k ve jeomorfolojik kapsamda çok değerli, bilimsel anlamda dikkat çeken bir yer olmasından dolayı çeşitli ülkelerden gelecek turistlerin bölge insanıyla yüzleştiğinde bölge insanının sıcak kanlılığının, dostluğunu, hizmetteki engin yapısını ve ticaretteki dürüstlüğünü göstermeleri bu turizmin devamını sağlamak açısından çok önemlidir dedi. Bölge belediye başkanları, il valisi, BEÜ Rektörü, akademisyenler el ele vererek önümüzdeki süreci başarıyla geçerek Nemrut Kardelası’nı ve Jeopark’ı Dünya Turizmine katacakları ümidiyle ve inancıyla Aydın’dan Yörük Efe Gazetesi’nden kocaman sevgi, saygı ve başarı dileklerimizi iletiyoruz.

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2021, 12:02

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER