“Kooperatifçilik Yaşatılmalı” Diyor Ünal Önal

Tarımda ve Hayvancılıkta kooperatifçilik yaşatılmalı diyor Aydın bölgenin parlayan süt ve süt ürünleri üreten işletmesi ÖR-KOOP BAŞKANI Ünal ÖNAL !

Sorunun tam da ortasından konuşuyor başkan! Başta Hollanda olmak üzere, refah payı büyük olan ülkeler, üretimi geliştirmenin ve sonucun ülke insanına pozitif değerlerle yansımasını sağladıkları en önemli kurumsal değerin Kooperatifle olduğuna inanmışlar! Arada aracı olmadan üretimden tüketime giden en büyük gücün Kooperatifçilik olduğuna inanmışlar bir kere! Girişimcilik ruhu kapitalist sistemin an büyük argümanıdır! Kişiler üzerinden yükselen maddi değerler, kişilerin tekelinde kalır anlayışı kapitalist sistemin kendisidir! Bir başka adıyla liberaliz sistemden kaynakların elde edilmesi gibi!

Ünal başkan yılların işletmesinin artan maliyetler ile üretim yapmakta zorlanacak günlerin yakın olduğunu ve daha da vahim sonuçlar doğuracağını gören ve bu anlamda çareler üretmeye çalışan bir kooperatif başkanı!

Kendisiyle yaptığım röportajda önemli projeler ve o projelerin tamamının istihdamı koruma ve işletmeyi yıllara sair ayakta tutmak için yaratıldığını görüyorsunuz! Başkan Ünal hükümetten sağlanacak desteklerin kişiler üzerinden değil, kooperatifler üzerinden değerlendirilmesinin; ekonomide geri dönüşün ve katma değerin yurt ekonomisine kazandırılmasının öneminden bahsediyor!

Ülkede yıllarca ödemesiz ve az faizli teşvik kredilerini büyük sermayeli özel sektöre yönelik şartlarda olduğunu, küçük üreticilerin bu şartları yerine koyamayacak durumlarından dolayı faydalanmadıklarını söylerken, bu teşviklerin üretimde ekonomi yerine ÖZEL SEKTÖR YA DA GİRİŞİMCİNİN kendilerine büyük sermaye olarak bütçelerine aktarıldığına DİKKAT ÇEKERKEN çaresini de birlikte getiriyordu! Bu kredileri kooperatifler aracılığı ile küçük üreticiye yansıtsalar, kooperatiflerin teminat olma ve devletin kayıplarını önleme adına, hem de küçük esnafın yeniden hayvancılık ve tarımda üretime döneceklerinin önünü açacaklarını söyledi!

Burada konuşulanlar bu kadarıyla kalmadı tabii ki! Gelecek sayılarda bu konuşmanın önemli projelerini gazetemizde yayınlayarak, Aydın bölgenin ve ulusal yapının bilgilerine sunma imkânı yakalayacak fırsatımız olacak! Ünal başkan akıllı, çözümcü ve gelişmeye açık yönetim erkiyle her türlü olumsuzluğa karşı duracak aynı zamanda tarım ürünleri, yem ve soğuk hava deposuyla kooperatife gelirler sağlarken, yeni projesi olan enerji üretimi yatırımınızda bu kooperatif çatısı altında hayata geçireceklerini ve yatırım ortaklığında Almanlarla ön sözleşmeye kadar uzandıklarını söyledi. Prensip sahibi, başarmayı ilke edinmiş başkan Ünal; Kooperatifçiliğin mutlak yaşatılması gerektiğini vurgulayarak, ÖR-Koop’un yaşatılması konusunun 3009 üye için ve dahası olacak üyeler için hayati önem arz ettiğini bu vesileyle çitini çubuğunu satıp büyük şehre gidenlerin göçünü engellemek, genç iş güçlerinin dışarılarda iş arama sıkıntısının da önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı!

Bu söylemlerden yol çıkarak şunları söylemek gerekiyor değerli okurlarım! Bülent Ecevit Kooperatif köylerini kurmayı, toprak ağalarından köy halkına torak alarak yaşamlarını topraktan kendi adlarına sağlama konusundaki  ısrarı bugün haklılığın en büyüğünü ortaya koymaktadır. Trilyonlarca vergi borçları olanların borçlarını silerken,  köylü  kredi borcundan dolayı evinde bulunan tek ineğini kaybetti. Vergi borcalar silinirken bir avuç kapitalist güçlerin, köylü hayvancılık ve tarımdan uzaklaştı yoksulluktan ve artan maliyetlerden dolayı! Ortak Rantiyecilerin borçları silinirken, bir yılda bir kez süt üreticisine yüzde on fiyat zammı vererek, üretici köylüyü yaptığı tarım ve hayvancılıktan uzaklaştırıp sonunda pes ettirdi sistem!

Görünen gerçek bu ülke finans ekonomisine sarılmış ve faiz lobisine mahkûm olarak, ülkenin en büyük katma değer yaratıcısı tarım ve hayvancılığı gözden çoktan çıkarmış!

Kooperatifçiliğin önemini anlamak istemeyen yöneticilerin varlığına karşı,

 Başkan Ünal’ın mücadelesi takdire şayan ve örnektir!

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.