Dedeköy Cihanoğlu Cami, 667 yıldır ihtişamını koruyor

banner35

AYDIN’IN KOÇARLI İLÇESİ KIRSAL DEDEKÖY MAHALLESİNDE BULUNAN, OSMANLI DÖNEMİNDE İNŞA EDİLEN TARİHİ DEDEKÖY CİHANOĞLU CAMİİ, BÖLGENİN TARİHİ DOKUSUNU YANSITMASI AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR.

Dedeköy Cihanoğlu Cami, 667 yıldır ihtişamını koruyor

İçerisinde birçok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunduran Aydın, birçok eski medeniyetlerden kalan, sayısız esere de ev sahipliği yapıyor. Aydın’ın Koçarlı ilçesi kırsal Dedeköy Mahallesi’nde bulunan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi Dedeköy Cihanoğlu Camii, bölgenin tarihi dokusunu yansıtması açısından ise büyük önem taşıyor.

Bölgedeki ilk Türk yerleşkelerinden biri olan Dedeköy’de bulunan, içerisinde yüzlerce yıllık tarih barındıran Dedeköy Cihanoğlu Camii, ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Menteşeoğlu İlyas Bey tarafından 1356 yılında kare planlı tek katlı, sekizgen kubbeli olarak yaptırılan ve Osmanlı mimarisine egemen olan barok ve rokoko üslubunun görüldüğü caminin mihrabı ve duvar süslemeleri de dikkat çekiyor. 1756 yılında yaşanan deprem sonrasında hasar gören Dedeköy Cihanoğlu Camisi, Aydın bölgesinin en güçlü derebeyi ailelerinden Cihanoğulları soyundan Cihanzade Mehmet Ağa tarafından restore edildiği biliniyor. 530 nüfuslu mahallenin 300 kişi kapasiteli tek camisi olan Dedeköy Cihanoğlu Camisi, çatısında çökme, duvarlarında dökülmelerin olması sebebiyle, 2018 yılında restore edilerek, tekrardan ibadete açıldı.

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2023, 14:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER