İNCİR HASATI BAŞLADI

İncir hasatı başladı. Taze incir hasadında en önemli konu meyvenin tam olgun durumda, yani yeme olumunda toplanmasıdır. Çünkü meyvelerde
hızlı bir olgunlaşma ve hızlı şeker birikimi incire özgü bir özelliktir. İncirde olgunlaşma öncesi diğer meyvelerde pek görülmeyen çok hızlı bir kuru ağırlık, suda eriyebilir maddeler ve şeker artışı vardır. Hasatla birlikte meyvedeki bu değişmeler durur. İncir meyvelerinde hasattan sonra hangi koşullarda bekletilirse bekletilsin, olgunluk ilerlemesi söz konusu değildir. İşte bu nedenle taze incir hasadında meyveler tam olgun durumdadır.
Tam olgun bir incir meyvesinde; kabuk çeşide özgü rengini almış, parlak, esnek ve kolay soyulabilir olmalıdır. Ayrıca bazı çeşitlerin üzerinde olgunlukta ortaya çıkan ve bu nedenle olgunluk belirtisi olarak da kabul edilen çizik ve çatlaklar da oluşmaktadır. Süt salgısı kaybolmuş veya çok azalmıştır. Meyve eti tatlı, özlü ve yumuşaktır.
Hasatta dikkat edilmesi gereken  meyvelerin sabahın erken saatlerinde, serinlikte, güneş ve sıcağa maruz kalmadan toplanmasıdır. Hasat elle yapılmalıdır. Elle hasat yapılırken parmak izi çıkmamasına dikkat edilmelidir. Taze incir meyvesi avuç içiyle ezilmeye neden olmayacak şekilde kavranıp sağa-sola döndürülerek burkma ve çekme hareketiyle daldan sapıyla birlikte ve kabuğu yırtılmamış olarak koparılmalıdır.
Toplanan meyveler mümkün olan en kısa zamanda sevk için kullanılacak ambalaj ya da kasalara yerleştirilmelidir. Uygun ambalaj içine yerleştirilen incirler en kısa zamanda pazara ve tüketicinin alımına sunulmalıdır.
Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, ülkemize ve tüm insanlığına sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini dilerim. Bol ürünlü, bol kazançlı bir sezon geçirmeniz dileğimle.
 
 Sorularınız için; [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.