DİDİM DE BİNLER MADIMAK KİN NEFRET VE DEVLET KATLİAMINI KINADI

banner35

Katliamın 28. Yılında; eksilmeden çoğalan ve yükselen ses, katliamın kınanması, unutulmaması ve barış ve kardeşlik duygularının insanlığı sarması adına binlerce Didimli kardeş ve canlar Altınkum AYTEPE BARIŞ ANITI Önünden sahil yolundan PİR SULTAN ABDAL PATKI önüne yürüyerek basın açıklaması yapan vatandaşlar ve demokrasi platformu bileşenleri basın açıklamasını yaptıktan sonra akşam saat 20.00 de Didim Cem Evi meydanında aynı kalabalığın alanı doldurmasıyla anma gecesi gerçekleşti.

DİDİM DE BİNLER MADIMAK KİN NEFRET VE DEVLET KATLİAMINI KINADI

Katliamın 28. Yılında; eksilmeden çoğalan ve yükselen ses, katliamın kınanması, unutulmaması ve barış ve kardeşlik duygularının insanlığı sarması adına binlerce Didimli kardeş   ve canlar Altınkum AYTEPE BARIŞ ANITI Önünden sahil yolundan PİR SULTAN ABDAL PATKI önüne yürüyerek basın açıklaması yapan vatandaşlar ve demokrasi platformu bileşenleri basın açıklamasını yaptıktan sonra akşam saat 20.00 de Didim Cem Evi meydanında aynı kalabalığın alanı doldurmasıyla anma gecesi gerçekleşti.

Yürüyüşte bir bütünlük ve ahenk içerisinde duyguların paydaş olduğu bir havada, barış ve kardeşlik adına atılan sloganlara yurttaşlar tarafından destek görerek kortejin büyümesine büyüyerek üç bine yakın bir kalabalıkla PİR SULTAN ABDAL parkına ulaşılırken, aynı kalabalığın Didim Cem Evi meydanında toplanarak anma gecesini sevgi ve barış duyguları içerisinde devam ettirdiler.

Aydın bölgesinin dinamik ve Ritüel çalışmalarda önder durumda rol alan, inanç ve kültürel çalışmalarının da alt yapısını her geçen gün güçlendirerek devam eden Cem Evi yönetimi ve başarılı başkanı Hüseyin İlhan, Didim’e ve Cem Evi’ne yakışan platformu olan bir meydan da kazandırdıkları gözlendi. Didim Cem Evi meydanında yaz etkinliklerini gerçekleştiren Cem Evi yönetimi, bu meydan sayesinde binlerce yurttaşımızı ve canlarımızı bir araya getirme fırsatını da yakalamış oldu!

Geceyi  Anma konuşmasıyla açan Didim Cem Evi Başkanı “Sivas Madımak katliamının barış ve kardeşliğin tahsisi için unutulmaması gereken bir insanlık suçu olduğunu söyleyerek bu kin ve nefterin bir daha yaşanmaması adına barışın ve kardeşliğin hüküm sürmesi gerektiğini söyledi.

Cem Evlerinin Türkiye’de kardeşleriyle birlikte huzur ve barış içerisinde yaşayan bir toplum yapısının oluşturulması  için Cem Evlerinin varlığının resmi olarak kabul edilmesi ve inançların özgürce yapılması ve yorumlanması adına çok önemli olduğunu söylerken, her cumaya rast gelen katliamların bilinçli bir şekilde inanç üzerinden yürütülerek, halkın inanç yapısıyla  özgür davranabildiği bir Türkiye’yi görmeleri engellendiği ve bu sayede ayrışmanın derinleştirildiğini sözlerine ekledi.

Devletin Cem Evlerini İnanç yuvası olarak ve orada inaçları ile ilgili Ritüellerinin özgürce yapılmasının resmileştirilmesini sağlaması, Alevi toplumu üzerinde uygulanmak istenen asimilasyonunda engelleyeceğini söylerken bunun yapılmamasının gerekçesi aslında asimilasyonun bilinerek ve istenerek yapılmak olduğunu görüyoruz. Bir ülkede toplumlar tek din anlayışı üzerinden inanç farklılığını yaşayamıyorsa o ülkede ayrışma önlenemez, kardeşlik ve barış tahsisi edilemez dedi.

Devlet eliyle yapılan her katliam bir sonraki katliamın yolunu açacaktır!  1938 Dersim katliamı, 1966 Ortaca katliamından bu yana sırasıyla sayacağımız 28. yılını dolduran Sivas Madımak katliamı bunun en canlı örnekleridir!

Bir olma, diri olma ve iri olma çağrısı yapan devlet büyükleri, bu ülkenin kardeşliği ve barışı adına din üzerinden yapılan her türlü siyasetin önüne geçmelidir, yaratıcısı olmamalıdır!” dedi ve bu düzenin dümeni asla alevi toplumu olmayacaktır dedi.

Yürüyüşe ve geceye katılan Demokrasi güçleri sırasıyla;

Siyasi partiler; CHP-HDP-EMEP-SOL-ESP

SENDİKALAR; KESK-DİSK-SES-TÜM EMEKLİLER SENDİKASI- DİSK EMEKLİ SEN-EĞİTİM SEN

DERNEKLER; Dersimliler kül ve day der.-Erzincanlılar Kül ve Day. Der.-Kadın Platformu- KİBELA- Akbük Cem Evi- Umut Tiyatrosu- Didim Cem Evi Gurup Pir Sultan Abdal-Didim Cem Evi Semah Gurubu

Temsil edenler birer konuşma yaparak” Dünyada oluşabilecek barış rüzgarlarına katılacaklarını, tek amaçlarının ayrışmanın getirdiği Kin ve Nefret söylemlerinden Türkiye’yi arındırarak; Evrensel insan hakları,  sevgisi ve barışın hakim olduğu bir Türkiye’yi yaratmak olduğu konusunda görüş belirterek” geceye katkı sağladılar.

Didim Cem Evi Kadın Semah Gurubu okunan Duazlar ile >Semah döndüler, Şiirler okunarak geceyi anlamlandıran bir hava oluşturuldu. Geceye Şiir okuyarak ve sazıyla sözüyle katılan sadık nizam ve yine bir alevi yol aşıklısı Karadenizli Vedat Demirhan sazıyla sözüyle geceye katılarak güç ve renk kattılar.

HABER EDİTÖRÜ: ERDAL DEMİR

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2021, 22:29

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER