Gölgelerimizin etkisi nedir ?

Psikolojide gölge kavramı ilişkilerimize nasıl etki ediyor bilinçaltımızda ne etkiler yaratıyor ve yansıması ne ?

 Gölge, insanın temel içgüdülerini içerir. Kişiliğimizin hayvana benzeyen yanıdır. Hayatın daha alt şekillerinden bize kalan mirastır. Uygar olabilmemiz için gölgemizdeki hayvansı eğilimleri evcilleştirmemiz gerekir. Gölgenin olumlu tarafı insani gelişim için gerekli olan yaratıcılığın, içgörünün ve yoğun coşkuların kaynağı olmasıdır. Ego ve gölge işbirliği yaptığında kişi kendini yaşam dolu ve canlı hisseder. Gölgenin red edilmesi kişiliğin sönük kalmasına neden olur.” Arketipsel imgeler kendi doğalarında gizli olan sezgilerdir. “Jung’a göre gölge, bilinçaltı bir komplekstir. Gölge ısrarı sever, bireyin baskısına direnir. Bireylerin hayatı ne kadar iyi giderse gitsin, örneğin bir gün çok sevdiği ve düzenli ilerlediği bir işini bile bırakabilir, farklı kararlar alabilir. Böyle kararlar bir anda ortaya çıkmaz. Belirli bir süre insan bilincinde birikir ve bilinç onu sürekli geri plana atar ama bir süre sonra güç kazanarak geri gelir ve eyleme dönüşür. İnsan egosu ve gölge işbirliği yaptığında insan kendisini daha güçlü hisseder. Çünkü ego içgüdüsel dürtülerin yolunu kapatmaz, gölgenin varlığını kabul eder ve yönlendirir. Gölge, uyumsuzdur, insan niteliklerini etkiler ve onunla uzlaşmak zordur. En büyük güç, gölge yanların kabulü ve inkar etmemektir. gölge kavramımız Psikolojide çok önemli bir yeri olan gölge kavramı, bireyin bastırılan veya reddedilen tarafını anlatmak için kullanılan bir terimdir. Gölge, bireyin bilmeyi tercih etmediği kısmını ifade eder ve benliğin reddedilmiş taraflarını içerir. Bilinçdışı öğeleri ayırt eden gölge, tüm bilinçaltımıza etki eder. Gölge, korkularımızı, geçmişteki travmayı, hayal kırıklıklarını ve kararsızlıklarımız nedeniyle gerçekleşmeyen hayallerimizi içerir. Bunları gizlersek daha şiddetli olurlar ve kabul etmediğimiz bir resmimizi yansıtacaklardır.

Gölgene verdiğin güç senin hayata bakışına ve farkındalığına bağlıdır ve gölge senin için bir öfke, kızgınlık, pişmanlık, özgürlük ve belki de bir güç örneğidir. Gölgenle ancak onunla yüzleşerek uzlaşabilirsin, onu tanımak seni gülünç bir şekilde güçlendirir. Gölgenle uzlaş, hayatına devam et.

Gölgenin bizim gizli kişiliğimiz olduğunu unutmayalım ve onunla yüzleşmezsek kendimize ulaşamayız ilişkilerimizi kaygan zeminde yaşarız. 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.