KURDAKİ ARTIŞ YEREL BASINI VURDU

banner35

Yıllardır iklim şartlarına ve eldeki imkânlara aldırış etmeden hizmeti her tarafa taşıyan vefakâr ve cefakâr yerel basın; ayakta durmanın çarelerini arar duruma geldi.

KURDAKİ ARTIŞ YEREL BASINI VURDU

Yıllardır iklim şartlarına ve eldeki imkânlara aldırış etmeden hizmeti her tarafa taşıyan vefakâr ve cefakâr yerel basın; ayakta durmanın çarelerini arar duruma geldi. Telefonun başında bugün kurdan dolayı kâğıt, mürekkep, boya ve kalıp zamlarının oranlarını öğrenmek, bugün basılacak gazetenin maliyetini hesaplamak ve nasıl geçineceğinin hesaplarını yapmak mıydı yılların hizmetinin karşılığı!

Daha bundan birkaç ay önce Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulamasından kayıplarının büyük ölçüde payını alan yerel basın, kendine gelemeden, iğneden ipliğe dışa bağımlı olan gazete maliyetlerini oluşturan(kâğıt, kalıp, mürekkep) tüm malzeme fiyatlarının erişilmez fiyat artışları yaşamaktadır. Ayrıca, ekonomide dışa bağımlı hale gelen ülkemizde şimdilerde karaborsa sektörünün hortlaması, gramaja göre üretilen gazete kâğıdının bulunmaması, gazete basımının imkânsız hale geldiği bir dönemi yaşıyor yerel basın!

Gerçek basının görev yapmasından duyulan rahatsızlık, alınan kararlarla köşeye sıkıştırılmış durumdan, can çekişir duruma düşürülmesi, suskun bir toplumun yaratılması, düşünememesi ve tepkisiz kalması işine yararken, basının dördüncü güç olması özelliğini de tarihe gömülmesinin eşiğine getirmiştir!

Yerel basın nefes alamaz durumdadır!  SGK ve vergi giderleri dayanılmaz bir seviyede, Yerel basının yerel yönetimlerle olan çalışmaları da yetmezmiş gibi engellenirken, enerji ve akaryakıt giderlerinin artması, özel sektörlerin ilan verme, ajans ile çalışma kültürü çok gelişmemiş olması çareleri iyice tüketmektedir! Peki, neler yapılmalıdır, acilen yerel basın nasıl kurtarılır, yerel basında çalışanlar işsizlikten ve ekonomik sıkıntıdan nasıl kurtarılır?

-Yerel basın kuruluşları, yerel yönetimler tarafından ilan ve reklam verilerek desteklenmeli, kamu bankaları ve kamu ilanları yerel basına da verilmeli, ayrıca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve zorunlu yayın desteği vermeli. Bu anlamda, yerel yönetimlerin meclis tutanaklarının tüm il ve ilçelerde yerel gazetelerde yayınlanması sağlanması. Bu uygulama Aydın’da Büyük Şehir Basın Cemiyeti girişimleriyle Aydın’ının bazı ilçelerinde bu uygulamaya başlanmıştır!

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kararnamesi kapsamında bulunan kamu kurumlarına getirilen yerel basına abone olunmama maddesi geri çekilmeli, reklam ve ilan kısıtlaması kaldırılmalıdır!

Sektörde kullanılan gazete kâğıdı ve diğer malzemelerde KDV sıfırlanmalı, Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtarılmalıdır! Önceden olduğu gibi devletin SEKA kâğıt fabrikalarını yeniden kurmalıdır!

Basın ilan kuru Genel kurulunun önünü tıkayan eksiklik acilen giderilmeli, Genel Kurul en kısa sürede toplanarak yeni fiyat tarifesi belirlenmelidir! Yâda bu yetki hak kaybı yaşanmaması açısından Fiat belirleme sorununu BİK yönetim kurulu belirlemeli ve hükümete sunulmalıdır!

Fiyat belirleme yapılırken, dolar artışı ve enflasyon artışı da dikkate alınmalıdır! Yeni yıla yeni fiyatlarla girilmelidir!

Bu önlemlerin alması acili yet kesp etmektedir! Binlerce aile ve yerel basın daha fazla perişan olmadan, yok olmadan, tarihe gömülmeden! Basının susturulması milletin aydınlık yüzünün ve yaşamın gerçeklerinin karartılmasıdır! Ayrıca binlerce ailenin yoksulluğa itilmesi, işsizliğe mahkûm edilmesidir! Bugün faiz sebep diyerek özel sektörün önünü açarak ekonomiye canlılık getirmek isteyen, yeni iş alanları açarak istihdam konusunda ivme kazandırmaya çalışan hükmet, bu gayretlerini basın ve medya kuruluşları içinde göstererek binlerce basın emekçisinin işsizliğine engel olmalıdır! Basın ve medya her devlette olduğu gibi Türkiye içinde vazgeçilmezdir! Sorun yandaş yaratma sorunu değildir. Sorun Medyanın yayın özgürlüğünü tanıyarak düşünen ve konuşan toplum yapısını Türkiye’ye kazandırma sorunudur!

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2021, 22:49

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER