EJDER MEYVESİ (PİTAYA)

Günümüzde yaklaşık 15-20 dekarlık alanda ve örtü altında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Daha çok sıcaklıkların nadiren 00C nin altına düştüğü kıyı Akdeniz bölgesinde yayılmıştır. Başlıca yetiştirilen iller Mersin, Antalya ve kısmen de Adana’dır. Ülkemizde Ejder Meyvesi (Pitaya) yetiştiriciliğinde dönüm başına ortalama 2500 kg kadar meyve alınabilmektedir. Çiçek açılması ve meyve tutumu sıcaklıklara bağlı olarak Mayıs ayında başlar, Kasım ayında son bulur. Ülkemizde tropikal bir bitki olan Ejder Meyvesi (Pitaya) için vejetasyon süresi kısadır. Isıtmalı örtü altında yetiştiriciliğinde bu vejetasyon süresini uzatmak mümkündür. Günümüzde en yaygın Ejder Meyvesi (Pitaya) yetiştiriciliğinin yapıldığı Vietnam’da dekar başına verim ortalama 3000 kg’dır. Bu bölgenin tropikal bir alan olması, tüm sene boyunca sıcaklıkların
yüksek olması ve hemen hemen her dönem çiçek açıp meyve bağlayabilmesi birim alandan yüksek verim almasına olanak sağlamıştır.
Ejder Meyvesi (Pitaya) ülkemizde; halen hem üretici hem de tüketiciler tarafından pek bilinen bir meyve değildir.  Dönümden tam verim çağında 7000-8000 civarında meyve alımı mümkündür. İlk aşamada sera kurulumu, fidan, dikme vb. girdilerden dolayı yatırım maliyet yüksek olmasına rağmen yetiştiricilik kısmındaki maliyetler oldukça düşüktür. Yoğun mücadeleyi gerektirecek herhangi bir hastalık ve zararlının olmaması, sulama ve gübreleme ihtiyacının az olması işletme maliyetini düşürmektedir. Türkiye’deki yapılan yetiştiricilikte 4 ve 5. yılında maliyetini kurtarır seviye gelmektedir. Ekonomik verimliliği 20-30 yıldır.
Bol ürünlü, bol kazançlı bir sezon geçirmeniz dileğimle.
 
Sorularınız için; [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Tarım Köşesi
Ziraat Yük. Müh.
Selcen ŞİMŞEK ŞAHİN
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.