DİDİM TAŞBURUN BALIK BARINAĞI YETKİLİ MERCİLERDEN DESTEK BEKLİYOR

banner35

Yurt dışına uzanmış adıyla mavi ve yeşile özlem çekenlerin odak noktası olan Didim, her hizmet alanında iyiyi yakalamayı hak ediyor! Akköy mücavir alanına giren Taş burun balıkçı barınağı(Limanı) Hak ettiği ilgiyi görüyor fakat sorunlarıyla da gereken yansımayı sağlayamıyor.

DİDİM TAŞBURUN BALIK BARINAĞI  YETKİLİ MERCİLERDEN DESTEK BEKLİYOR
Yurt dışına uzanmış adıyla mavi ve yeşile özlem çekenlerin odak noktası olan Didim, her hizmet alanında iyiyi  yakalamayı hak ediyor! Akköy mücavir alanına giren Taş burun balıkçı barınağı(Limanı)
Hak ettiği ilgiyi görüyor fakat sorunlarıyla da gereken yansımayı sağlayamıyor.
Taş burun’da elektrik yok;Ova emir uygulamasında olan, kentsel sit alanı nedeniyle yeraltından çekilecek elektrik kanalı, kiralama sistemi( Balıkçılık kooperatiflerine)olmadığından bu mümkün olmuyor!
Taş burun’da su yok. Bu hizmet Büyük şehir’den bekleniyor. Yine muhatap aranacağından (Kiralayan balıkçı kooperatifi) olacak ki taşıma su ile ihtiyaçlar gideriliyor. Bu teknelerin ve çevrenin su ihtiyacı sorununu büyük ölçüde etkiliyor!
Taş burun’da dalga kıran şeridinde terk edilmiş bir balıkçı teknesi var. Tam bir kirlilik ve görsel bozukluluğa yol açıyor! Sahip ortalıkta yok, o tekneyi oradan alacak yetkili merci; Tarım il Müdürlüğü’ne bağlı ilçe il müdürlüğümü, Yerel belediye mi yoksa Kaymakamlık mı bu sorumlulukla muhatap olacak bir barınak yönetimi görünürde yok!
Taş buru’da yeterli temizlik yok, çünkü söyleme gör balıkçı tekneleri sahipleri temizliği önemsemiyorlar yada yerel yönetim temizlik işlerini yürütmesine rağmen yeterli gelmiyor!
Teknelerin bağlı olduğu halat atılan babaların oraları yığılmış balık ağlarıyla dolu! Sahipsiz durumda ilgilenen, sahibinin sahiplenmesi yok. Müdahil olunamıyor çünkü sahip ola ki ortaya çıkar Birgen suç oluşur diye balıkçı tekne sahipleri karışamıyorlar!
Taş burnu balıkçı barınağı(Limanı) Ticari ruhsatlarını İl tarım müdürlüğü su ürünleri daire başkanlığı sorumluluğu ve denetimi altında alan olta balıkçılığı turları yapan teknelerin, patlıcan balıkçılığı ve farklı İllerden gelmiş av mevsiminde Tröl ve Gırgır balıkçılığı avı yapan teknelerin bulunduğu bir yer. Büyük bir alan olmasına rağmen sığ olan kısımlar kullanılamıyor ayrıca giriş çıkışlar bir kanaldan yani banttan yapılıyor! Sığ olan yerlerde mil harfiyatının yapılması gerekiyor!
Trol balıkçılığı 15 temmuz ile 15 Eylül  uluslar arası ürün avcılığına kıyı şeridinden 25 metre sonrasına açık, Gırgır balık avcılığında tekneler  1 Nisan ile 15 Eylül 1,5 Mile kadar ; Tek ağaç Fenerden doğusunda İncirli burnu doğusuna kadar avlanmaya açık, sonrası yasak olarak belirlenmesine rağmen  1.5 mil yasağı ihlal edilmekte diye dillendiriliyor. Bu ıhlaller ve tüm denetimler Su ürünleri daire başkanlığı ve sahil koruma güvenlik tarafından yapılmaktadır! Kıyıdan25 m sonrası tröl avcılığı mesafe ihlali ile balıkçı ağlarına takılma ve meraya zarar verdiği konusu ileri sürülen iddialar arasında yer alıyor! Gırgır balıkçılığı teknelerinin balık neredeyse oraya gitti  konusu da iddia edilenler arasında!
Balıkçı barınağının tüm bu saydıklarımızın dışında kalıp rahat bir nefes alması, yöreye yakışan bir seyirlik haline gelmesi, sıkça oraya giden yabancı turistlerin bu konuda ki rahatsızlıklardan etkilenmemesi için neler yapılırın hesabı ilçe kaymakamı ile İl tarım müdürlüğü arasında ki diyalog ve yerel yönetimin desteğinin varlığının sürdürülmesine bağlı olduğunu söylüyoruz.
Ayrıca Üç ayrı kooperatifin; Akköy balıkçılar, Didim balıkçılar- Akbük balıkçılık kooperatiflerinin ayrı, ayrı burada faaliyet gösterme istemlerinin dışında bu mevkiinin mücavir alan olarak Ak köy balıkçılık kooperatifinin öncülüğünde yada yönetiminde; İl tarım müdürlüğü, Kaymakamlık ve Yerel belediye başkanlığı irtibatında bu güzelim Limanın Didim’e yakışan bir duruma getirilmesi çok önemli bir kazanım olacaktır!
Akköy balıkçılık kooperatifi Dalyan’da 35 bin dönüm doğal göl’e kira veriyorlar ve burada balıkçılık alanında üretim yapılıyor. Yapılan bu işten doğan bir deneyim göz ardı edilemez.
Bu yıl Limana yapılan asfalt yolun bir adım öne çıkma yatırımı olarak ele alındığında, oraya çok farklı bir görünüş ve hizmet olarak kazandırılmıştır. Bizler Yörükefe gazetesi, Aydın bölgesinde araştırma gazetecilik  ile ilgili ve yetkili yerlere hizmet bekleyen ve el atılması gereken adresleri iletmeye ve takip etmeye devam edeceğiz…
 


Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2021, 13:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER