ÇORUM KATLİAMI-5

Ülkücü Türk gençliğinin her ferdinin cesetleri birer birer çiğnenmedikçe bu mübarek vatan topraklarına komünizm girmeyecektir. Ülkücü Türk gençliği barış zamanı bir karıncanın ayağına basıp incittiği zaman bundan üzüntü duyacak kadar yufka yürekli olduğu gibi, ayni zamanda vatan hainleri için sokaklar dolusu idam sehpası dikecek kadar da gaddardır. Burası da böyle bilinsin. Bizi komünist kurşunları değil, milletimizin susuşu öldürüyor. Kanımız aksa da zafer İslam’ın. Yolumuz Allah’ın yolu-ÜLKÜCÜ GENÇLIK (11)

Faşistlerin bir katliama hazırlandıkları valiye bildirildiği, ayrıca ülkücülerin halkı savaşa çağırdıkları bildirisi ortadayken, Çorum Vali' si ve emniyeti önlem almaz. Tam tersine solcuların ve Alevilerin yoğunlukta olduğu semt v mahallelerde operasyon başlatır. 100 e yakın erkek ve genci gözaltına alırlar. Faşistlerin örgütlü olduğu semtlerde operasyon başlatılmaz. Onlar çatılarda, tepelerde mevzilerini kurmakta, ağır makineli tüfeklerini yerleştirmektedirler. SSK hastanesini de üs olarak kullanırlar.

1 Temmuz 1980. Salı’ya Çarşamba’ya bağlayan gecedir. " Ya susturacağız, ya kan kusturacağız " sloganıyla ikinci katliam başlatılır. Terlemez Evler ile SSK Hastanesi civarında yerleştirilen uzun menzilli silahlarla solcu ve Alevi evlerine ateş açılır. Katliamın başlatıldığının işaretidir. Faşistlerin egemen olduğu Bahçelieveler, Mutluevler, Etievler, Yavrutuna, Terlemez Evler, Ulukavak, Çatalhavuz, SSK Semt ve mahallelerinde silah sesleri, kenti çınlatmaktadır. Çorum' un üstüne karaduman çökmüştür. Semtin tüm telefon şebekeleri kesilmiş, haber alınamamaktadır.

Çarşamba günü, Çorum' un pazarıdır. Çevre köy ve kasaba halkı, Çorum' daki çatışma ve saldırıdan habersizdirler. Pazarda satacak ürünleri traktör ve minibüslerle Çorum' a doğru yola çıkarlar. Yollar maskeli ve silahlı faşistlerce tutulmuştur. Kent pazarına gelen tüm araçlar durdurulur, kimlik kontrolü yapılır, Alevi ve solcular alınarak kendi karargâhlarına götürülür. Elleri, ayakları ve ağızları bağlanarak işkence ederler. Pazara götürdükleri eşya ve ürünleri yağmalanır, araçları yakılır. Günün bilançosu 4 ölü 10 yaralı, 50 ev ve işyerinin tahrip edilerek yakılmıştır. Bu gelişmeler üzerine vali sokağa çıkma yasağı kor. Solcular, Aleviler sokağa çıkma yasağına uyarken saldırganlar kollarını sallayarak rast gele ateş ediyor, ev ve işyerlerini yakıyorlardı. Olayı yasayan tanıklar anlatıyor:

YUSUF: Sarilik Köprübasi Mahallesi, 2. Cihan sokakta oturuyorum. Hastanende evrak memuruyum. Göreve gidiyordum. Büyük bir kalabalık cami yandı diye bağırarak geliyorlardı. Bunlardan 100 kadarı evimin önünde toplandılar. " Kizilbaslar' i yakın yıkın" diye bağırıyorlardı. Bu sırada Harmancikli Riza CANCAN' i kurşunlayarak evinin önüne attılar. Benim evi ateşe verdiler Çocuklarım kaçtı. Beni yakaladılar, iyice dövdüler, sonra Harmancikli Elvan'in evine götürüp, Harmanlikta elimi ve ayağımı baglayarak astilar. Yanımda ayni biçimde üç kişi daha asiliydi. Birisi Kemal ULUMAN'di, diğerini tanıyamadım. Bunlardan biri dişiyle ipi çözdü, bizi de kurtardı. Ufak bir duvardan atladım. Zor yürüyordum. Çok kan kaybetmiştim. Duvar dibine yatarken çocuklarım beni arıyormuş. Seslerini duydum, buradayım dedim. Yanıma geldiler, beni alıp Harmancikli Elvan'in evine götürdüler. Burada beni gördüler, tekrar dövdüler, tekrar bağladılar. Çok yalvardım, dinlemediler, dövmeye başladılar. Bazı komsular bağırtımı duyarak gelip araya girdiler beni hastaneye götürdüler...

Hatice KALTAKÇI: Kalabalık bir grup evimin önüne geldi. Kocamı alıp götürdüler; önce bir bakkala, sonra bir kahveye soktular. Buradan çıkardılar, başıma bir torba geçirdiler, önlerine kattılar, sopalarla vurdukça düşüyordu. Ben korktum, bayıldım. Böyle devam etmişlerdi. Şehir dışına kadar hapishanenin arkasına çıkınca orada ölmüş, otların içine atmışlar. Kocamı beş gün aradım. Hastane morguna getirmişler, tanıyamadım. Tanınacak hal koymamışlardı...

Halil COSKUNER: SSK Hastanesi arkasında oturuyorum. Simel Beton Boru Fabrikasında çalışan isçiyim. Aksam üzeri eve geldim. Babam beni çarsıya gönderdi. Eve döndüm, yemeğe oturmuştuk. Kuru köprü yöresinden gelen bir grup evi sardı. 'yakacağız' dediler. Hemen camları kırmaya başladılar. Bunlar baba-oğul komünist dediler. Bizi önlerine aldılar, ellerinde tüfek ve tabanca vardı. 'Yürü orospu çocuğu komünistler' diye vuruyorlardı. Babamın kafası, yüzü kandı. Kuruköprü'de bir harabe eve soktular bizi, soydular. Babamda 4000 TL ile bendeki 50 TL'yi aldilar; bizi bağladılar. Kimisi 'Bunları kafalarını keselim, kimileri gözlerini oyalim' diyorlardi. Dışarıdan silah sesleri gelmeye başladı, bizi bırakarak kaçtılar. Bir jandarma iki polis bizi gördü, çözdüler ve hastaneye götürdüler. Hastanede bir polis ifademi alıyordu. Bana 'Ulan doğru söyle orospu çocuğu' diye bağırıyordu. Korkumdan onun dediği gibi ifade verdim. (12)

Kanli Cuma: 4 temmuz sabahı, vali bir gün önce koyduğu sokağa çıkma yasağını kaldırdı. Faşistler ise halkı tahrik etmek için kendi adamlarını değişik camilere dağıtırlar. Cuma namazının bitiminde içeri girerek "Ey Müslümanlar, solcular-Aleviler Milönü'ndeki Alaaddin Cami'ye bomba attılar. Cami yanıyor, namaz kılan Müslümanları katlediyorlar" diye bağırırlar. Tahrik sonucu Cuma namazından çıkanlar eline ne geçirmişlerse topluca Milönü'ne koşarlar. Çorum'un değişik camilerinden binlerce tahrik edilmiş insan Milönü'ne yığılmıştır.

TRT'nin Tahriki: TRT'de "Çorum'da Alaaddin Cami'sine patlayıcı madde atılması ve dışarıdan ateş açılması ile olaylar başladı." Haberini aralıklarla sık sık vermektedir. Çorum'da da telsizlerle "Aleviler camiyi bombaladı" söylentisi yaygınlaşır. Evinde oturan tarafsız Sünniler istemeye istemeye yayılan dedikoduların etkisiyle Milönü'ne koşarlar.

Oysa Alaaddin Cami'ye ne patlayıcı madde atılmış, ne de dışarıdan ateş edilmiştir. Çorum Cumhuriyet Savcısı Ertem TÜRKER, konuyla ilgili su açıklamayı yapmıştır: "Alaaddin Casi'sinin bombalandığı haberi olaydan bir saat önce bütün şehirde duyulmuştu. O sırada ben merkez jandarma Karakolu’ndaydım. Cami bombalandı diye polis telsizi duyurdu. Bu telsizin hemen arkasından bir askeri telsiz duyuldu. Yüzbasi Naiz 'Bombalama olanağı yok, hangi polis bu haberi verdi?' diye bağırıyordu."

Böyle bir haberi askeri yetkililer vermemiş, Vali’de haberi doğrulayıcı veya yalanlayıcı açıklamada bulunmamış. TRT'nin Çorum muhabiri böyle bir haber vermediğini söylemektedir. Haberi yayan poliste ortaya çıkarılmamış. (13)

Bu kasıtlı haber üzerine Çorum Halkının çoğunluğu Milönü'ne yığılmış, Milönü halkı ise korku sonucu kendi güvenliklerin için barikat kurmaya çalışmışlardır. Çorum'un tüm semt ve mahallelerinde silah sesleri, alevler yükselmektedir. Mahallelerde "Imdat... Imdat..." çığlıkları yürekleri parçalıyordu. O günün haberleri iç açıcı değildi. Iskilip yolu üzerinde Yazi Mahallesinin çıkısında bir kadın 7 kişinin elleri bağlı olarak silahla öldürülmüs bulunur. SSK Hastanesinin morgunda 7 ceset bulunmaktadır. Ölü sayisi 17'ye çıkmış. Kimligi tespit edilenler: Ismail SOLMAZ, Veli SOLMAZ, Hasan BAGZIK, Riza CANDAN , Ahmet DOGAN, Sükrü YALÇIN, Mehmet YILMAZ, Mehmet SAHINCI, Mustafa YILDIRIM, Aziz GÜNDOGDU, Ali PAÇACI...

Tanik BEKTAS: Beni evden alarak zorla Çukurörenli Karabebek adli birinin evine götürdüler. 74 yaşında olduğumu, hacca gittiğimi, ibadetle bir Müslüman olduğumu, 17 nüfuslu bir ailenin büyüğü olduğumu söyledim. Dinlemediler, gözlerimi bağlayarak küfürlerle tekmelemeye başladılar. İçlerinden biri müdahale ederek beni bıraktılar. Daha sonda torunum Bekir beni aramaya çıkmış.Onu da yakalayarak gözlerini, ellerini bağlamışlar, dayaktan geçirmişler, işkence etmişlerdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.