ÇOCUKLARDA SKOLYOZ DA (OMURGA EĞRİLİĞİ) ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ NEDİR?

Omurga 33 adet kemik, eklem, disk denilen yastıkçık ve çevresinde kaslar olan, içinde omuriliğimizi barındıran başımız ve bacaklarımız arasında köprüdür. Sadece köprü görevi yoktur . İçinde ki sinir dokusu kol, bacaklar ve gövdemizin sinirlerini taşır, iç organlarımızı korur, nefes almamıza yardımcı olur, baş ve gövde hareketlerini sağlar. Bu yüzden omurgamızın doğru pozisyonda durması ,duruşu önemlidir.
Toplumda skolyoz görülme oranı %2-4 oranı arasında olup çok sık rastlanmamaktadır. Skolyoz olan kişilerinde  %10 unda tedavi gerektiren boyutta skolyoz vardır.
En sık görülen skolyoz türü nedeni bilinmeyen (idiopatik skolyoz) skolyoz türüdür. Diğer nedenleri doğumsal (konjenital) ya da kas-isklelet-beyin-omurilik (nöromuskuler skolyoz )hastalıklarına bağlı olabilir. Nöromuskuler  skolyozda solunum sıkıntısı  ve his-duyu kusurları daha sık görülür ve bu türde genelde erken yaşlarda tedavi için ameliyat tercih edilir. Doğuştan-konjenital skolyoz  anne karnında bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan omurga eğriliğidir. Bu skolyoz türü erken dönemde küçük yaşlarda ameliyat ile tedavi edilmesi gerekebilir. Doğuştan skolyozun kalıtsal olarak geçtiği bilinmemektedir ama başka bir kalıtsal-genetik hastalığa eşlik edebilir. Bu nedenle genetik hastalığı olmayan sadece konjetinal skolyozu olan birinin kardeş yada çocuklarında skolyoz olma ihtimalinde artış söz konusu değildir.
Skolyozun belirtileri nelerdir ? yana doğru eğrilik, kamburluk, sırtta ciltte renk değişikliği, tüylenme artışı, anormal uzun kollar ve bacaklara göre gövdenin orantısız kısalığı, eşit olmayan omuz ve kalça duruşu, denge bozukluğu, çocuk öne eğildiğinde fark edilen sırtta çıkıntılardır.
Konjenital-doğuştan skolyozda izlem-gözlem önemlidir. Belirli aralıklar ile röntgen ve muayene ile izlem yapılmalıdır. Eğriliğin artışı düzenli olarak devam ederse ve başka fonksiyonel sorunlar yaşanmaya başlar ise ameliyat edilmelidir. Bu skolyoz türünde korse kullanımı etkili olmamaktadır.
İdiopatik (sebebi bilinmeyen ) skolyozda tedavi seçenekleri eğriliğin açısına göre değişir. Belirli arıklar ile izlem yapılır. Eğriliğin derecesi  20 nin altında ise doktor kontrolü altında gözlemlenir. Büyük çocuklarda 40 derece küçük çocuklarda 60 dereceni üzerinde eğrilikler ameliyat edilmelidir. 20 ile ameliyat sınırı arasında ki hastalar da korse ile tedavi edilebilir.
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.