Jeoturizm, sıcak su seracılığı, ucuz enerji ve merkezi jeotermal ısıtma ile yüzleşen bir Aydın ilini vaad ediyor musunuz?

banner35

Ege Bölgesinin en güçlü tarihi kültür yapısına sahip Aydın bölgesi sadece deniz, kum ve güneş üzerinden turizm anlayışıyla yürütülmesi, Aydın’ın tarihi ve kültürel, Coğrafya ve Jeolojik zenginliğinin büyük kayıplarına yol açmaktadır! Bu kayıplar bu dokuların korunmasını, önemsenmesini ve kıyı şeridinin tahrifata uğramasını, jeolojik yapının yeterince kullanıma sunulmasını engellemektedir!

Jeoturizm, sıcak su seracılığı, ucuz enerji ve merkezi jeotermal ısıtma ile yüzleşen bir Aydın ilini vaad ediyor musunuz?

Biz Yörük Efe gazetesi diyoruz ki; Afrodisias’ı gezen yüzbinler Karacasu’da bu muhteşem kültürel ve tarihi değerleri hayranlıkla izlerken akıllarına bu mimari yapıların taşları nereden geldi sorusu gelmez mi? Oysa Gayre’ in birkaç yüz metre ilerisinde bu taşların ve sütunların birkaç yüz metre ilerisinde birçok antik ocak var!

Eko Turizm, doğal alanlara odaklanan, sürdürülebilir ekolojik turizmdir. Bunun amacı, çevre ve kültürel farkındalığı desteklemek, bu konudaki olanakların kıymetini bilmek ve korumaktır!

Jeoturizm, büyük bir potansiyeli olan yeni bir eko turizm ürünüdür ve diğer “yüksek değerli ”turizm alanlarına uygulanan kurallar bu alanlar içinde geçerlidir! Turizm her zaman ziyaret edilen yere çevresel fayda ile birlikte bu zenginliklere ziyaretçilerin empati duymasını da sağlar! Jeolojik oluşumların ön plana çıktığı şimdiye kadar bildiğimiz kadarıyla 177 Jeopark UNESCO tarafından onandı! Neden Aydın bölgesi böyle bir tanımın içinde olmasın? Neden Aydın bölgenin Turizm operatörü UNESCO olmasın, kaynağın olmasın?

-Ege bölgesinin en ağırlıkta Jeotermal ili Aydın ve ilçeleridir! Yeni ve eski teknolojilerle bölgenin 1500 metreye kadar yerin altından sıcak su kaynak yataklarından enerji üreten ve milyarlarca kar elde eden şirketleri Aydın’a neler kazandırmaktadır! Kocaman bir “o” tabii ki! Bu gözü doymaz üreticiler; insan sağlığıyla oynadıkları gibi, doğanın bitki örtüsünü de tahrifata uğratarak, büyük rakamlarla cazibe merkezi olarak öne çıkan bu şirketler bugün köylünün tarım ve ziraat alanında, hayvancılık alanında yok oluşlarına, emek göçüne neden olmuşlardır! Bu topraklarda her bir Jeotermal birer sıcak su havuzu oluşturarak jeotermal kaynaklı yerden ısıtmayla seracılık sektörünü hayata 12 ay geçirerek çiçekçilik, sebzecilik alanında bölge ekonomisine büyük katkılarda bullunmuş olacaklardı! Bu nasıl sağlana bilirdi? Tabii ki devletin hükümeti bu yerlere ruhsat verirken yeni teknolojik yapı ve bazı şartları koyarak sağlayacaktı! Bunlardan biri birer sıcak su havuzu oluşturma mecburiyeti ile mümkün olacaktı!

-Jeotermallerin filtresiz bacalarından çıkan dumanlarının insan ve doğa bitki örtüsüne verdiği zararları her ne kadar üretici firmalar inkâr etseler de Aydın’a sağladıkları tek fayda sizce var mı?

Bir zamanlar doğuda Keban barajı binlerce, on binlerce, yüzbinlerce hektar verimli toprakları su altına alırken, oradan üretile enerji batıya yönelirken, doğuda öğrenciler gaz lambası altında ders çalışıyordu! Şimdi Aydın’da Jeotermal enerji firmaların cepleri doluyor, karlılıkları her geçen gün artarken, Aydın’da enerji kaç lira bunun hesabını soran da yok, isteyende yok! Aydın’da topraklar bereketi kapitalist yapıya akıtırken, Aydın halkının seyirci kalması ne kadar hakkaniyet ilkesine yakışıyor sizce!

-Bunca yüksek sesle Herodot’tan dizeler söylerken, dağlarında bal, ovalarında yağ bereketinden bahsederken, elden giden onca verimli topraklar ve bitki örtüsü! Peki, Aydınlıya ne kaldı! Ucuz elektrik mi?

-Modern bir kent anlayışına yol alalım, yaşam standartlarımız artsın derken bu şartları elde edeceğimiz imkânlar elimizden birer birer alındı dersek yerinde olmaz mı? Örneğin bu şehir merkezi ısıtma sistemiyle rahat ve ucuz bir yaşam standardını yakalayamaz mıydı? Diyeceksiniz ki bizdeki sıcak su çok yüksek ve ancak enerjiye dönüşür! Peki, onca metre dipten çıkarılan sıcak su tekrar dibe gönderiliyor mu? Menderesi bu hale getiren, içinde ki canlıya toplu ölüm getiren nedir? Bu geri gönderilemeyen sıcak su dan dan nasıl faydalanılır bunun izahını kimler bilir? Jeoloji mühendisleri odası bu konuda raporlar hazırlamış olamazlar mı? Aydın’da yaşamıyorlar mı? Bu sorumluluk altında değiller mi?

Dahası adaylara özellikle Belediye başkanı olacak büyüğünden, merkezine ve ilçelerine kadar sesleniyoruz! Birinizin elinizin altında yani projelerinizin içinde yukarıda saydığımız edinimlerden hangisi var? Ya da varsa söz veriyor musunuz bu halka bu değerleri yaşatacağınıza!

Kimisi boşa giden beş yıldan, bir daha kaybedecek bir beş yılımız daha olmasın diyor; söz vereceğiniz projeler içinde bunlar yoksa!  Bir başkası hizmetler zincirimiz asla bitmeyecek diyorsa, bu hizmetlere bu saydıklarımız bu dönem eklenecek mi?

Diğer ilçelerin adayları yenilebilir enerjiden elektrik, tarihi ve kültürel değerlerin fazlalığından ama yeterince faydalanılmadığından bahsediyor!  Bir başka aday ilçede tarımda devrim denilecek bir projeyle geliyoruz…diyor!

 Bu saydıklarınızı yüksek sesle aydın halkına birincil sırada söz veriyor musunuz? Bu sözlerin takipçisi olacağımıza biz Aydın halkına söz veriyoruz!

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER