Yörük Efe Gazetesi ®️ | Aydın Haberler
2024-05-09 11:02:50

Emekliler Örgütlenme Sürecine Girmek İçin Güven İstiyor

Erdal Demir

erdaldemir_1957@hotmail.com 09 Mayıs 2024, 11:02

Bu başlık bir ayrıcalık ve anlam farklılığı yaratsın istemiyoruz. Birazdan örgütlenmenin güven ayağının sürece nasıl etki edeceği üzerine yazacağız.

30 yıla yakın bir süreci emekli sendikaları adı altında önce DİSK EMEKLİ SEN Kuruluş ve eylem öncülüğü kamuoyuna emekli kitlesinin sendika hakkını kullanma eylemini sendika kurarak göstermiştir!

Sonrası DİSK EMEKLİ SEN kapanma süreciyle sistemin “emeklilerin sendikası olmaz çünkü işvereni ve çalışanı yoktur” adı ve sebebiyle kapatma refleksini gösterdi! Oysaki bu sebep doğru değildi. Çünkü emeklinin işvereni, maaşını veren devletin kendisiydi. Emeklilerin sendikal hakları gücünü evrensel yapıdan alıyordu! Sistem emeklileri bugüne yani yoksulluğa mahkum etme hesaplarını o günden başlatmıştı adeta!

DİSK EMEKLİ SEN “AHİM ” ne kapatma kararının iptali ve TÜRKİYE hakkında tazminat davası açmış süreci bekliyordu! Bu süreç içerisinde Yargıtay emekliler sendika kurabilir kararını vermesine karşın, DİSK EMEKLİ SEN AHİM’DEN GELECEK KARARI BEKLEME SÜRECİNİ KULLANMAYI YEĞLEMİŞTİ!

Kendi içinden 89 kişilik bir gurup olağan üstü genel kurula giderek bu Yargıtay karar sürecini değerlendirmiş 2017 Tüm Emekliler Sendikasını yapılan olağan üstü genel kurulla resmiyete geçirmişti. Statü yasası verilmemiş ikinci etap mücadele bu alanda devam edecek diğer taraftan da örgütlenmeyi sıkı tutacaklardı! Yeni kurulan sendika ikinci genel kurulunu görmüş ve ardından yen iden kapatma kararı sistemin lehine sonuçlanmıştı! Yani yeni kurulan sendikada kapatılmıştı ve bu süreci yaşayan şubelerden biride o zaman başında olduğumuz Aydın 2017 Tüm Emekliler Sendikası Şubesiydi.

Bu arada AHİM’den Disk Emekli Sendikası davasının sonucu gelmişti! Tazminat talebi ret, sendika kurma yerine; dernek ya da Vakıf olarak hareket edebilecekleri kararı çıkmış, bugün ki hükumetin eline büyük bir koz verilmişti. Çünkü bugünkü hükumet 2007 de çıkardığı 5510 nolu SGK kanunu uygulaması ile emeklilerin maaş bağlama kurulunun elinde ki ehliyet resmen geri dönüş katsayısı olarak uygulamaya konmuş, o gün emekli olduğunda %78 0ranında maaş bağlama bugün %38 lere kadar inmiş, asgari ücretten fazla alan emekli bugün kök maaş adı altında daha düşük seviyelerde insaf ve merhamete kalmış ücretle yoksulluk seviyesinin altında bir yaşama mahkum edilmiştir!

Bu arada diğer cephede bulunan emekli sendikaları resmiyetten uzaklaştırılmış fiili ve meşru zemine itilmişlerdi! Süre uzatma adına ve olabilecek bir hükumet değişikliğine güvenerek yeniden kuruluş sürecine giren 2017 Tüm Emekliler Sendikasın dan bir yeni sendika daha doğarak 2021 Tüm Emekliler sendikası kuruluş müracaatında bulunulmuş, bizimde içinde bulunduğumuz yeni sendika hayata geçirilmişti! Açılış CHP resitali şeklinde geçmiş, bugünün genel başkanı Özgür Özel önderliğinde yeni binasında açılış yapmıştık!

Bugün tekrar kapatılmış sendika durumuna düşmüş ama bu arada mantar biter gibi platformular, sendikalar ardı ardına beş onar kişilik kadrolarıyla sözde kurulmuş ama resmi sıfatı kazanamamışlardır! Artık Ankara da valilik bu tür müracaatı bakanlık adına teslim almıyor desek yerinde olur!

Bu dalgalanmalar ve resmi ayağı olmayan isimlerle piyasaya sürülen sendikalar çoğaldıkça ardına platformular takılıp görüntü olarak emeklilerin gözlerinde istikrarsızlık yaratmıştır! Süreç bu şekilde devam ederken, hükumetin emeklinin emekli olduğu anda adres olarak gösterdiği sarı sendikaya aday durumunda olan TÜED 820 BİN sayıda üyeye ulaşmıştı bile! Aslında kapitali geniş bu derneğin başkanı SGK da bir kurulun yönetiminde bulunan biridir! Hesap oradan gelişerek türlü vaatlerle(kömür dağıtma, TOKİ’DEN ev vaatleriyle şimdilerde derneğe otel, tatil köyü oluşturulmuş sözleri ortalıkta dolaşır duruma gelmiştir! Sormak gerekmez mi üyelere hangi şartlarda kömür dağıttınız ve kaç üyeniz TOKİ’den ev sahibi oldu! Kaç üyeniz otelden ve Sosyal tesislerden faydalandı! 

Üyelerin olmayan emekli maaşından her ay muntazaman aylık aidat ödemeleri kesilirken, kaynağı olmayan emekli sendikaları İMECE usulü ayakta durmaya çalışırken bir yandan da resmiyetleri yok olmuş, fiili ve meşru duruma düşürülmüştür! Bugünlerde Emekli sendikalarının yapması gereken emekli mitingi CHP’nin yasal yönü kullanılarak bu mitinge gitme ve katılma ortamı yaratılmıştır! Bu miting öylede böylede emeklinin mitingi olacaktır!

Tüm emekli sendikalarının daha fazla kan kaybına uğramadan birleşerek tek çatı altında bir olmaya ve resmi yapılarını nasıl koruyacaklarsa o imkanı kullanmaya amaç olarak kitlenmeleri gerekiyor! Hiç olmazsa alanlara kendi adlarıyla alınan izinlerle çıkılacaktır! TÜED’in hangi amaçla kurulup ve kollandığı amacının önüne biran evvel büyük bir emekli kitlesiyle çıkmasını olağan duruma getirmeleri şarttır! Yoksa olası Statü verildiğinde ilk sarı sendika doğacak ve masanın etrafında yerini alacaktır!

Demek istediğimiz bu barajın suyu emekliye verilecek ayrışmaya dayalı çoğalmayla dolmayacak ve güven vermeyecektir!

İşte TEKGÜÇ-DER bu anlamda kuruldu ve bu güveni Emekliye vererek büyüyecektir! Amaç tek çatı ve üstün sayı oluşumunu güven duyulan eylemlerle emekliyi örgütlemektir!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.