Yöneticinin Ücret Talep Etmemesi

Site ve apartman seçimlerinde yönetime eğer birden fazla aday var ise ve seçim çekişmeli ise adayların en sık vaat ettikleri şey yöneticiliğin ücretsiz yapılacağıdır. Ancak bir süre sonra seçimi kazananlar, yaptıkları hizmetin bila bedel yani ücretsiz olmayacağını fark ederek aylık ücret alma yoluna gitmektedirler. Tabi bu durum da site sakinleri arasında hoşnutsuzluğa sebep olabilmekte ve hatta adliye koridorlarına yansımaya kadar gitmektedir. Özellikle site ve apartmanların, müteahhitten sakinlerin yerleşimine ilk açılışlarında yönetim kuruluna tayin edilen ücretler sorun olmaktadır.

Site ve apartman yöneticilerine yönetim ücreti ödenip ödenmeyeceği ödenecek ise ne kadar ödeneceği öncelikle yönetim planına bakarak belirlenmelidir. Yönetim planında bu konuda yapılan düzenleme herkesi bağlayacaktır. Bu konuda yönetim planında bir düzenleme olmaması halinde kat malikleri genel kurulda her zaman düzenleme yapabilir.

Yönetim planında düzenleme olmaması veya kat maliklerince bu konuda karar alınmadan yöneticilerin ücret almaları halinde öncelikle yöneticilerin seçildiği, sitenin birden fazla parsel üzerinde kurulu olup olmadığı ve toplu yapı yönetimine geçilip geçilmediğine bakılmalıdır. Toplu yapı olması halinde uyuşmazlığın çözümünde genel hükümlerin uygulanması gerekmektedir. Klasik kat mülkiyeti olması halinde ise Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanmalıdır.

Sonraki aşamada yöneticilerin görev yaptıkları dönemde site / apartmanda kat maliki olup olmadıkları tespit edilmelidir. Bunun için tapu müdürlüğünden tüm kat maliklerini gösterir tapu kayıtları getirtilerek, yöneticilik yaptıkları dönemde sitede kat maliki durumu tespit edilmelidir.

Yöneticilik yaptıkları dönemde sitede kat maliki oldukları anlaşılması halinde; Kat Mülkiyeti Kanununun 40. maddesinin değişik 4. fıkrası gereğince, kat maliki yöneticilerin, yöneticilik yaptığı dönemlerde normal yönetim gideri hesap ettirilerek yarısından sorumlu olmadıkları kabul edilmelidir.

Yöneticilerin kat maliki olmadıklarının yani profesyonel yönetici olmaları anlaşılması halinde ise Kat Mülkiyeti Kanununun 40. maddesinin 3. fıkrası gereğince benzer nitelikteki sitelerde ödenen yönetici ücretleri araştırılarak oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.