TOPRAK İŞLEMENİN AZALTILMASI VE DOĞRUDAN EKİM

Tarımsal üretimde toprak işleme giderleri, üretim maliyetlerini etkileyen en büyük etkenler arasında yer almaktadır. Toprak işleme masraflarını azaltmak ve en az toprak işlemeyle veya toprak işleme yapılmadan doğrudan ekim yapılarak tarımsal üretim yapılabilir.
Geleneksel tarım; ürün artıklarının mekanizasyon ile işlenerek tarladan uzaklaştırılması, yabancı ot kontrolü için derin toprak işleme gibi uygulamaları içerdiğinden, bu teknikler toprakta sıkışıklığı arttırarak üretimi yapılacak olan bitkilerin çıkışında sıkıntılar yaratmakta, erozyona neden olabilmekte, aşırı gübre ve ilaç kullanımı sonucunda oluşan kalıntılar ile yeraltı sularının kirletilmesine de yol açabilmektedir. Ayrıca geleneksel toprak işleme teknikleri, karbondioksitin atmosfere karışmasını arttırarak küresel ısınmaya da neden olmaktadır.
En az toprak işlemeyle veya toprak işleme yapılmadan doğrudan ekim yapılarak topraktaki organik madde düzeyi artırılır, tarla trafiğinin azaltılması sonucu toprak daha az sıkıştırılır, böylelikle yüzeyde geleneksel toprak işlemeye oranla daha çok bitki artığı kalacağı için su ve rüzgâr erozyonu azaltılır.
Sonuç olarak; Koruyucu toprak işleme uygulamasının yaygınlaştırılması; çevre, erozyon, zaman tasarrufu ve ürün maliyeti açısından önemli avantajlar sağlayacaktır. (Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için bknz https://arastirma.tarimorman.gov.tr/ttae/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=72)
Sorularınız için; [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Tarım Köşesi
Ziraat Yük. Müh.
Selcen ŞİMŞEK ŞAHİN
 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.