SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE 'SPİRULİNA YETİŞTİRİCİLİĞİ'

     Spirulina mikro alg kültürleri içerisinde son yıllarda ülkemizde ilgi çeken ve yetiştiricilik çalışmalarına başlanan, bir çok ülkede yetiştiriciliği yapılan bir alg durumundadır. Spirulina zengin besin içeriği nedeni ile uzun yıllar önce insanların ilgisini çekmiştir. Afrika'da bazı kabilelerin Çad gölünden topladıkları algleri bir gıda olarak aldıklarını izleyen bilim adamları bu mikro algin içeriğini incelemişler ve gerçekten çok değerli bir yosun olduğunu saptamışlardır.
     Spirulina gerçekte mikroskobik boyutlu bir su bitkisidir. 5-10 mm boyutunda ve spiral yapılıdır. Mikro alg üretimi ve tüketimi ülkemiz için yeni bir konudur. Bu nedenle halk tarafından bilindiği söylenemez. Spirulina bir çok amaçla kullanılmak üzere pek çok araştırmaya konu olmuştur.
Bol olduğu bölgelerde hayvan yemi olarak, tıpta beslenme bozukluklarında, mide rahatsızlıklarında rahatlayıcı olarak, vitamin eksiklerinde ve bazı hastalıklarda iyileştirici veya zengin bir besleyici olarak önerildiği de görülmektedir. Doğadan toplama olanaklarının olmadığı bölgelerde yetiştiricilik çalışmalarına girilmiş ve çok başarılı sonuçlara ulaşılmıştır.
Spirulina yetiştiriciliği havuzlar veya tank içerisinde yapılır. Su koşulları bakımından istekleri olarak su sıcaklığının oldukça yüksek olması istenir. Bu nedenle ülkemizde yapılacak yetiştirme çalışmalarında sera içi üretim tesisleri planlanmaktadır.
Sorularınız için; [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Tarım Köşesi
Ziraat Yük. Müh.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.