SÖZLEŞMELİ ÜRETİM

Üreticiler ve firmalar arasında bir ürünün veya ürünlerin üretimini gerçekleştirme sorumluluğu yüklemesine karşın, firmaların da elde edilecek ürünü belirli koşullarda almayı garanti ettiği anlaşmaya dayalı üretim ve pazarlama modeli olarak tanımlanabilen üretime “Sözleşmeli Üretim”denir.
Sözleşmeli üretim(tarım) modeli, firmalar ve üreticiler arasında ürünün ekim dikim zamanında veya çiftçinin belirli bir üretimi gerçekleştirme sorumluluğunu yüklenmesine karşın, firmaların da elde edilecek ürünü belirli şartlarda garantili almasına dayalı üretim ve pazarlama şeklidir.
Sözleşmeli üretim çok kapsamlı ve hukuki boyutları olan bir üretim şekli olduğundan bu sistemi uygulamayı düşünen üreticilerin https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/04/20080426-5.htm bakması gerekmektedir.
Üreticilerimize sözleşmeli üretim modelini uygulayan Tarım Kredi Kooperatifleri  Geçen yıl 760 bin ton ürünün 1 milyar 250 milyon lira bedelle üreticilerden almış, 2020 yılı ürün alım hedeflerinin 2,5 milyar lira, orta vadede ise 5 milyar lira olduğunu açıklamıştır. Ayrıca bu yıl içinde 3 milyon dekarlık tarım arazisinde üretimi planlanan toplam 1 milyon 600 bin ton ürünü üretici ortaklardan alarak pazarla buluşturacaklarını bildirmişlerdir. İlgilenen üreticilerimiz kendi bulundukları bölgedeki Tarım Kredi Kooperatifine giderek irtibata geçebilir ve sözleşmeli üretimin detaylarını, işleyişi hakkında bilgi edinebilirler.
Tarım Köşesi
Ziraat Yük. Müh.
Selcen ŞİMŞEK ŞAHİN
Sorularınız için; [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.