POSTURAL KİFOZ (KÖTÜ DURUŞA BAĞLI) YA DA POZİSYONEL (YAPISAL) KAMBURLUK NEDİR?

Kifoz (kamburluk ) toplumda sık gördüğümüz kişiyi sağlık sorunu olarak ya da estetik olarak rahatsız eden bir sağlık problemidir. Kamburluğun (kifoz) en sık görülme şekli özellikle çocuklarda gördüğümüz  postural yani duruş bozukluğuna bağlı gelişenidir. Diğer nedenler arasında doğumsal, travmatik, hastalığa bağlı (osteoporoz …) gelişen kifoz olarak söylenebilir. Torasik kifoz (sırtta kamburluk) omuzlardan göğüs kafesinin alt tarafına kadar olan sırt bölgesinde görülen ılımlı bir yuvarlaklaşmadır.
Toplumda özellikle çocuklarda görülen kamburluk şikâyetinin en sık nedeni postural kamburluktur. En önemli sebebi  de fiziksel kondisyonun yetersiz olmasıdır. Günümüzde bilgi çağının bir sonucu olarak çocuklar oyun oynamak, spor yapmak yerine bilgisayar ve tablet başında vakit geçirmektedirler. Bu nedenle hem daha az spor yaptıkları için fizik kondisyonları daha kötü olmakta hem de vakitlerinin büyük çoğunluğunu kötü oturuş ve yatış pozisyonlarında geçirmelerine sebep olmaktadır.
Ağır okul çantası taşımanın kamburluğa sebep olduğuna dair bir kanıt yoktur. Ancak sırtta taşınan ağır çantalar omurga sağlığı için uygun değildir. Omurga üzerine binen yükler çocukluk ve ergenlik döneminde bel ve sırt ağrısına ve daha ileri yaşlarda bel ağrısı ve bel fıtığı gibi durumların gelişmesine zemin hazırlar.
Duruş (postur) bozukluğuna bağlı kifoz ile doğumsal (yapısal )kifozu nasıl ayırt edebiliriz?
Duruşa bağlı kifozu olan kişiyi dik durması konusunda uyardığımızda kamburluğunu düzeltip daha dik durabilirler. Postural kifoz hastalarının omurlarının şekillerinde bir bozukluk yoktur. Oysa yapısal kifozu olan hastalara dik durmasını söylendiğinde, isteseler de kamburluğu tamamen düzeltemeyebilirler. Kamburluk belirgin olarak düzelmiyor ise veya düzeldiği konusunda aklınızda soru işareti kaldıysa mutlaka doktorunuza başvurup profesyonel yardım almanız gerekli olabilir.
Postural kamburluk nasıl düzeltilebilir?
Ailelerin bu konuda yaptıkları en sık şey sürekli olarak çocuklarını "dik dur" diye uyarmalarıdır. Çocuk uyarıldığında bir süre dik durduktan sonra ister istemez tekrar kambur pozisyonuna dönmektedir. Aile tarafından yapılan bu uyarılar hiçbir şekilde işe yaramadığı gibi aile ile çocuklar arasında gerginliğe ve inatlaşmaya neden olabilmektedir. Ailelere bu sebepten dolayı çok ısrarcı olmamalıdır.
Postürel kamburluğu önlemek için en başta sebeplerini yok etmek gerekir. Çocuklarımızın omurgalarını normal-sağlıklı pozisyonda tutabilmek için uyarılarda ısrarcı olmaktan ziyade ideal duruş pozisyonuna alışmalarına yardımcı düzenlemelerde bulunmalıyız. Günümüz çocuklarını okul, dershane, bilgisayar üçgeninden vazgeçirmemiz veya alıkoymamız tabii ki gerçekçi bir yaklaşım değildir. Ancak bu konu ile ilgili kontrol edebileceğimiz bazı şeyler vardır. Öncelikle işe oturma alışkanlıklarından başlamak gerekir. Çocukların çalışma masaları ve sandalyelerinin uygun konum, açı, yükseklikte olmasını sağlamak, yine monitör ve klavye yüksekliklerini uygun pozisyonlara ayarlamak iyi bir başlangıç olacaktır. Bu ayarlamalar ile çocuklarımızın omurgalarını fizyolojik sınırlarda tutabilecekleri ideal pozisyona alışmalarını sağlayabiliriz. Bir diğer önemli konu da çocuklarımızı spora vakit ayırmaları konusunda ikna ve motive etmektir. Spor, çocuğunuzun fizik kondisyonunu, omurgayı dik tutan kasların kuvvetini ve dayanıklılığını arttırarak postürel kamburluğun önüne geçmesini sağlayacaktır. Bunun en iyi ispatı çocuğunuz ile ilgili yaşadığınız kamburluk şikayetinin sportif açıdan daha aktif olduğu yaz aylarında daha az olmasıdır. Haftada en az 3 gün birer saatlik sportif aktivite kötü duruş sorununun çözülmesinde yardımcı olacaktır.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.