ORTAK ALANLARIN ATM’YE KİRALANMASI

Site, apartman ve AVM’lerde giderlerin artması sebebiyle ortak giderlerin finanse edebilmek için her geçen gün daha çok ortak alan bahçe, park, koridor vs gibi alanların bankalara ATM noktası olarak kiralanmasıyla karşılaşıyoruz.

Bankaların ortak alana ATM kurabilmeleri için öncelikle kat malikleri kurulunun ortak yerlerin kiraya verilmesi için Kat Mülkiyeti Kanununun 45. maddesi gereğince tüm kat maliklerinin oy birliği ile karar almaları gerekir. Eğer oy birliği ile alınmış bir karar yoksa ortak alana ATM kurulamaz.

Uygulamada sıkça yönetimin veya yöneticinin terk taraflı iradesiyle karar alınıp, sözleşme imzalanmaktadır. Bu durum hukuka açıkça aykırı olup taraflar açısından ciddi maddi ve manevi yük getirmektedir.

Ortak alanların kiralanması durumunun yargılama gerektirmesi yani bir şekilde ortak alan olduğu iddia edilen yere ATM inşa edilmiş ise ve konu adliyeye intikal etmiş ise. Yargılama yapan mahkeme kat maliklerince ortaklaşa alınan bir karar olmadığını tespit ettikten sonra ana taşınmaza ait yönetim planı, mimari proje ve vaziyet planı getirtilerek ortak alana müdahale olup olmadığının tespit etmelidir. Buna göre ATM ortak yerde inşa edilmiş ise kaldırılmasına yani kaline karar vermelidir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.