MANTOLAMA İÇİN OY ORANI

Halk arasında mantolama olarak adlandırılan ve teknik adı ısı yalıtımları hukuki sorun yaşanan alanlardandır. Kat Mülkiyeti Hukuku ısı yalıtımını, site ve apartman ortak yerlerinin kullanımında kolaylık ve faydanın çoğalmasını sağlayan değişiklik ve ilave olarak kabul edilir.

Site ve Apartmanlarda, ortak kullanım alanlarında yapılacak değişiklikler için alınacak bazı kararlar kat maliklerinin çoğunluğunun kararını gerektirirken; bazı kararlar ise oy çokluğu ile alınabilmektedir. Yapılacak değişikler için gereken oy oranları da bu ayrıma göre belirlenmiştir. Site ve apartmanlarda mantolama adıyla bildiğimiz ısı yalıtımı yapılması ise faydalı yeniliklerdendir. Dolayısıyla oy nisabı yani oranıda buna göre belirlenecektir.

Yargıtay kararları değişiklik göstermesine rağmen genel kabul Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca ısı yalıtımı, kat maliklerinden birinin isteği üzerine, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile yapılır. Isı yalıtımında giderleri katılım arsa payı oranına göre belirlenir.

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkule ilişkin kararlarda esas olan kat malikleri kurulu kararlarıdır. Dolayısıyla ısıtma sisteminin değiştirilebilmesi için kat maliklerinden herhangi biri kat malikleri kurulunda ısı yalıtımı yapılmasını istemelidir. Kat maliklerince söz konusu istek oylanır. Karar bütün kat maliklerinin en az yarısından bir fazlasının olumlu oyu ile alınabilir. Her bir bağımsız bölüm sahibi yalnızca bir oy hakkına sahiptir.  

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre Apartman ortak giderlerinden kiracı ile kiraya veren birlikte sorumludur. Ancak kiracı sadece yapının rutin ve olağan masraflarından sorumlu tutabilir. Isı yalıtımı yapılması rutin ve olağan masraf olmasının yanı sıra, taşınmazda sabit eser olduğu için kiracı bu masrafı karşılamakla yükümlü değildir. Kiracı ancak taşınmazı kullanmanın karşılığında bakım, onarım, tamir masraflarının kira bedeline karşılık gelen miktarı kadar sorumlu tutulmalıdır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.