KONUT SATIŞINDA SATICI İLAN, REKLAM VE BROŞÜRLERDEN DE SORUMLUDUR

Bugün ki yazımızın konusu konut satışları sırasında satıcıların vaatlerini içeren broşürler, Borçlar Kanunu gereğince ‘icap’ kabul edilen ilanlar ve reklamlarda ki vaatlerin hukuki boyutu. Kısaca tanıtım materyalleri olarak tarif edilen ilan, reklam ve broşürlerin bağlayıcı olup olmadığı taraflarca çok göz önüne alınmayan bir detay olarak karşımıza çıkmaktadır. Oysa konut satışlarında sözleşmeyi başlatan, hatta sözleşmenin yapılmasının en önemli gerekçesi tanıtım materyalleridir.

Konut satışlarında, alıcı ile satıcı arasında bir uyuşmazlık çıktığında tarafların iradeleri ve yükümlülüklerini belirlemek için aralarında yaptıkları yazılı / sözlü sözleşmelere bakılır. Bu neden ile de konut satışlarındaki sözleşmeler esas alındığında, satış öncesinde tüketici unvanına sahip alıcıya vaat edilenler gözden kaçmaktadır.

Oysa yasal mevzuat gereğince; satıcı, sözleşme, sözleşme eki şartnamelerin yanı sıra ilan ve reklamlarda, broşür ve kataloglarda vaat ettiği hususlar yönünden de alıcı / tüketiciye karşı sorumludur. Teknik şartnamede, belediyede ki onaylı projede olmaması vaat edilenlerin yapılmasına, yapılmasının talep edilmesine engel değildir.

Satıcı ile Alıcı / Tüketici arasında uyuşmazlık çıktığında, teknik şartnamede veyahut tasdikli projede belirtilmeyen ama tanıtım materyallerinde belirtilen tüm hususlar yönünden satıcının sorumluluğu tam olarak kabul edilmelidir. Satıcı tarafından ayıplı imal edilen ya da hiç yapılmayan imalatlar konusunda inceleme yapılarak varsa değer kaybı belirlenmelidir. Vaat edilen işin yapılmamış olması alıcının satın alma kararını etkileyen, taşınmazın değerini azaltan bir husustur.
         Böyle bir durumun varlığında yasal mevzuat gereğince, satıcı, sözleşme ve eki şartnameden başka ayrıca ilan ve reklamlarda, broşür ve kataloglarda vaat ettiği hususlar yönünden de alıcı tüketiciye karşı sorumluluğu gereğince (Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, 2020/11215 E., 2020/6844 K.) Alıcı sözleşmeden dönme, bedel indirimi veyahut onarım talep edebileceği gibi tazminatta talep edebilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.