KLİMA - SIHHİ TESİSATTAN KAYNAKLANAN SORUNLAR (2)

Bugün sizden gelen iki soruya cevap vermeye çalışacağız.

1)Apartman sakinlerinden birisi, balkonuna klimanın motorunu koydu ve evinin içindeki ünite ile klima arasına çekilen kabloları dış duvarı delerek taktı. Bu durum hem çirkin görünmekte hem de gürültüye neden olmaktadır. Bu klimanın kaldırılmasını talep edebilir miyiz?

Cevap: Bu durumda öncelikle anataşınmazın onaylı projesine bakmak gerekir. Onaylı projede olması halinde bu klimanın kaldırılmasını talep edemezsiniz.

Eğer anagayrımenkul projesinde böyle bir şey yer almamış ise bağımsız bölüm sahibinin ev tipi klima cihazını kendi bağımsız bölümünün duvar ve balkonuna kurulmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Sorudan anlaşıldığı kadarıyla bağımsız bölüm maliki olan komşunuz, kendisine ait klima cihazını kendi balkonunun iç hacmi olan balkona monte etmiş. Klima motoru, kabloların ve boruların kaldırılmasını isteyemezsiniz.

Ancak balkonda bulunan klimanın motoru katlanılmaz gürültü yapmakta veya klima için çekilen kablolar olağandışı görüntüye sahip ise gürültünün katlanabilir hâle getirilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını ve kabloların makul hale getirilmesini talep edebilirsiniz.

2) Oturduğum dairenin pis su tesisatı çok eksi ve yıpranmış durumda. Defalarca yönetime ve genel kurulda dile getirmiş olmama rağmen bu konuda hiçbir çözüm üretilmedi. En son yönetim kurulu başkanı sorun çıkarsa tamir ettirebileceklerini ama şimdilik yapabilecekleri bir şey olmadığını söyledi ne yapabilirim?

Cevap:Kat Mülkiyeti Hukukunda esas olan ortak yaşamı sağlık, mutluluk ve esenlik içinde geçirmektir. Bağımsız bölümün içinden geçen ve genellikle tavanında yer alan pis su borularının her an sızma ve patlama olasılığı taşıması, boruların geçtiği bir meskende yaşayanların yaşamını huzur içinde sürdürmesini imkansız kılar. Tamir, tadilat ve yenileme gibi başka bir çözüm varken sizden böyle bir fedakârlıkta bulunulmasını beklenilmesi hukuka aykırıdır. Bunu giderilmesini durum acil ise yönetimden acil değil ise kat malikleri kurulundan talep edebilirsiniz. Talebiniz yerine getirilmez ise hâkim müdahalesi isteyebilirsiniz.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.