KAPICININ GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMASI

Site ve Apartman yönetimlerinde yönetim organı her zaman fiilen anagayrımenkulde işin başında olması mümkün olmamaktadır. Özellikle yaz tatillerinde yada düğün, cenaze gibi özel zamanlarda yönetimin görevin başında olmaması bir ayı bile bulmaktadır. Böyle durumlarda yönetim organı, aidat toplanması gibi bir kısım işleri kapıcılara bırakmaktadır.

  Bazı yönetimler bunu daha da ileri taşımakta toplanan paradan kapıcının kendi maaşlarını almaları, SGK primlerinin ödemeleri başta olmak üzere bir kısım giderlerinde bu toplanan paradan ödenmesi konusunda kapıcılara şifahen yetki dahi vermektedirler. Nadirde olsa bu toplanan paralar ile igili olmak üzere çeşitli sorunlar yaşanmaktadır.

Apartman Görevlisi / Kapıcılar yöneticiler herhangi bir sebeple aidatları toplamadığı dönemlerde, aidat ve avans paralarını toplayıp, mal edinmesi hallerinde ceza hukuku bakımından değerlendirme önem arz etmektedir. Ceza hukuku açısından site yönetiminin işveren, sitede kapıcı olarak çalışan sanığın ise, işçi konumunda değerlendirilir.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken hususu apartman aidatının toplanmasına ilişkin yükümlülüğün işveren unvanına sahip yönetime ait olup, kapıcının aidat toplamak, apartman giderlerini toplanan paradan ödemek hatta maaşını toplanan paralar içerisinden almak kalan kısmı muhafaza etme gibi sorumluluğu bulunmamaktadır. Böyle durumlarda suçun işlendiğine kanaat getirilirse Mahkemelerce Ceza Kanunun 155/1. maddesinde belirtilen güveni kötüye kullanma suçunu oluşturduğu göz önüne alınarak hüküm kurulur.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.