GEREKLİ BİR TEKNİK ' BİYOTEKNİK MÜCADELE'

Bitkisel üretimde kalıntı sorununun en etkin çözümlerinden biri biyoteknik mücadeledir. Biyoteknik mücadele zararlıların yaşayışı  üzerine etkili olan bazı doğal veya yapay maddeler kullanarak zararlıların normal davranış özellikleri bozulmak suretiyle uygulanan yöntemdir. Bunlardan en fazla kullanılanı feromonlardır. Bu feromonlar (feromon:  böceklerin aralarında iletişim için kullandıkları kokuya benzer kimyasal  maddelerdir.) üretim alanındaki zararlıların yoğunluğunun tespiti sonrasında mücadelede kullanılır. Bunun için geliştirilmiş tuzaklardan yararlanılır. Örneğin elma içkurdu, erik içkurdu, salkım güvesi, mısır kurdu gibi bir çok zararlılara karşı ülkemizde ve dünyada kullanılmaktadır.
İnsan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkileri nedeniyle tarımda pestisitlerin (kimyasal ilaçların) yoğun olarak kullanımı pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Pestisitlerin ( kimyasal ilaçların) çevre be insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin başında zehirleyici (toksik) olmaları gelir. Pestisitler (kimyasal ilaçlar) zararlı canlılar kadar yararlı canlıları da olumsuz etkilerler. Biyoteknik mücadele ise sadece uygulandığı zararlıyı hedef alır. Bunun sonucunda doğayı ve doğal dengeyi korumaktadır.
Ülkemizde bitkisel üretim alanlarında zararlılar ile mücadelede biyoteknik mücadelenin yaygınlaşması için
üreticiye destek ödemesi yapılmaktadır.  (Bakınız; https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler/Biyolojik-ve-Biyoteknik-Mucadele-Destegi)
Bol ürünlü, bol kazançlı bir sezon geçirmeniz dileğimle.
 
Sorularınız için; [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Tarım Köşesi
Ziraat Yük. Müh.
Selcen ŞİMŞEK ŞAHİN


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.