EVDE SAKSIDA VE BAHÇEDE BİTKİLERİMİZİN DERDİ; YAPRAK BİTLER

Evde, ofiste ve bahçelerimizde özenle baktığımız bitkilerimizin yapraklarının ve çiçeklerinin birden bire buruştuğunu ve parlak yapışkan bir salgı ürettiğini görürüz. Bitkilerimizdeki bu değişikliğe sebep olan yaprak bitleridir.
Bu minik zararlılar bitkilerimizin gelişimini yavaşlatır ve durdurur. Renkleri ve bulundukları yerdeki sıralanmaları bitkilerimiz ile öylesine uyumludur ki fark etmek oldukça zordur. Yaprağın özsuyunu emerek yaprakların susuz kalmasına neden olur. Bu susuz kalma sonucunda bitkiler fotosentez yapamaz ve solarak gelişimini durur. Yaprak bitleri kanatlı ve kanatsız olabilirler. Çabuk ve hızlı bir şekilde üreyerek kısa sürede yayılım gösterirler.
Yaprak bitleri ile hem kimyasal hem de doğal yollarla mücadele mümkün. Kimyasal mücadele için   https://ankara.tarimorman.gov.tr/Belgeler/liftet/meyveagaciyaprakbitkileri.pdf yararlanabilirsiniz.
Yaprak bitleri ile doğal yollarla mücadelede Arap Sabunu kullanılır. Ilık olarak 1 litre suya 5-6 kaşık (250 gr) Arap Sabunu ekleyerek homojen dağılması için çalkalıyoruz. Püskürtme kabına koyarak uyguluyoruz. Burada en önemli konu yaprak bitlerinin yaprağın altında konuşlanmasıdır. İlaçlama alttan yapılmalıdır. Bu şekilde ilaçlama yapılırsa ilaç yaprak bitleri ile temas edebilmektedir. İlaçlama zamanı da akşam üstü, serinlikte olmalıdır. Yaprak bitlerinin, bitkilerimiz üzerindeki durumunu gözlemlemeli, gerekirse aynı uygulamayı 2-3 kez yapmalıyız
Bu konuyla ilgili uygulamalarınızı, sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyorum.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.