ÇATI VE TERASLARA GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ KURULMASI

Gelişen ihtiyaç ve bu ihtiyaçlara teknolojik cevaplarının çoğaldığı bir çağdayız. Sürekli ve en az masraf ile başta sıcak su ve aydınlatma ihtiyaçlarını elde etme yollarından olan site ve apartmanlarda güneş enerji tesisat kurulumları sayısı artarak devam etmektedir. Bunun doğal sonucu olarak her gün daha uyuşmazlıkların ve Yargıtay uygulamalarında konuya ilişkin karar sayıları artmaktadır.

Yargıtay kararlarında site ve apartmanların anataşınmazın çatısına / terasına kurulacak güneş enerjisi sistemlerine ilişkin göz önüne alınacak kriterler kararlılık kazanmıştır Buna göre ilk kriter kurulacak güneş enerjisi sisteminin kaplayacağı alanın kat malikinin bağımsız bölümünün arsa payına isabet edecek kısmını aşmamalıdsıdır. Yani sistemin kurulacağı alanın arsa payına oranlı olmalıdır. Arsa payını aşan tesisatlar tecavüz sayılır.

Buna ek olarak çatıda / terasta bu iş için anayapıdaki bütün bağımsız bölümlere yetecek miktarda tesis kurmaya elverişli yerin mevcut olması, bütün bağımsız bölümlerin maliklerinin bu sistemi kurması halinde anayapının statiğinin zarar görmeyecek olması gerekir. Eğer tüm kat malikleri tesisat kurmaya kalkıştığında statik zarar göreceği yönünde kanaat oluşursa o zaman tesisat kurulmasına izin verilemez.

Kurulacak güneş enerjisi sisteminin anayapıdaki diğer bağımsız bölümlere zarar veya rahatsızlık vermemesi gerekir. Kurulacak güneş enerjisi sisteminin çalışmasından doğacak kir, koku, gürültü, görüntü kirliliği vs sebeplerle diğer bağımsız bölümler doğrudan veya dolaylı zarar görecek olursa, güneş enerji sitemlerinin kurulmasına cevaz verilmez.

Yukarıda açıklanan kriterler göz önüne alınarak güneş enerjisi sisteminin tekniğe uygun şekilde yapıldığında diğer kat malikleri güneş enerjisi sisteminin kurulmasına izin vermek zorundadır.

Bu konuda kat malikleri arasında uyuşmazlık yargılama gerektirir ise Mahkemece yukarıda sayılan her bir koşulun mevcut olup olmadığı konusunda bilirkişiden rapor alır. Raporda özellikle tüm kat maliklerinin anayapıda güneş enerjisi sistemini kurmaları halinde statiğinin ( sağlamlığının ) zarar görüp görmeyeceği konusu üzerinde durulur. Anayapının statiğinin zarar görebileceğinin anlaşılması halinde güneş enerji sisteminin kurulması talebi red red edilmelidir. Aksi halde diğer kat maliklerinin zarar görmesini engelleyecek gerekli önlemlerin de alınması sureti ile güneş enerjisi sisteminin kurulmasına izin verilebilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.