ARTAN GİDERLER İÇİN AİDAT ARTTIRMANIN YOLLARI

Son günlerde yaşanan enflasyonist artış ve buna bağlı olarak ücret ve enerji ederlerinin yükselmesi site, apartman ve tatil köylerinde toplanan aidatların yükseltilmesi zorunluluğuna sebep olmuştur. Ancak çoğu yönetim bunun için yönetim toplantısında alınan karar ile yapmaya çalışırken bir kısmı da olağanüstü genel kurul yoluna gitmektedir.

Site – apartman yönetimleri tarafından tek taraflı karar ile aidat artırımı yapılamaz. Bunun istisnası kat malikleri kurulu tarafından yönetime bir yetki verilmesi ve verilen yetki ve oranla sınırlı olmak üzere artış yapılabilmesidir. Olağanaüstü kat malikleri genel kurulu yapılması halinde sürecin meşakkatli ve zor olduğu ortadır. Bunlara alternatif ve hukuki olarak en uygun yöntem yeni işletme projesi hazırlanmasıdır.

         İşletme projesi (tahmini bütçe) olağan genel kurula kalan ay sayısı göz önüne alınarak avans ve aidatlar tespit edilir. Hesaplama yapılırken geçmiş aylarda ki somut giderler ve artış oranına göre hesap yapılmalıdır. İşletme projesinde öngörülemeyen giderler için ek kalem oluşturulmalı ve kalemler arasında geçişe izin verilmelidir.

         Bu proje, kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara, imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla bildirilmelidir. Ancak işletme projesinin tebliğ edilmemesi veya usulsüz tebliği muhatapların borç yükümlülüğü ortadan kaldırmaz. Tebliği usulüne uygun yapılmaması veya hiç yapılmaması Kat Mülkiyeti Kanununun 37. maddesinin son fıkrası hükmünden yararlanma olanağının yani işletme projesinin İİK. 68. madde korumasından yararlanma hakkını ortadan kaldırır.

Yönetim tarafından hazırlanan ve tebliğ edilen yeni işletme projesine 7 gün içinde itiraz yolu açıktır. İlgililer işletme projesi tebliğ tarihinden sonra 7 gün içinde itiraz edilebilir. İşletme projesine itiraz için anagayrımenkul yönetimine yazılı bir dilekçe ile olmalıdır. İtiraz için yazılan dilekçe 7 gün içinde imza karşılığı veya iadeli taahhütlü posta yoluyla yönetime tebliğ edilmelidir. Dilekçede işletme projesinin yeniden düzenlemesini, düzeltilmesi ya da eklenecek konuların varlığının görüşülmesi talep edilebilir.

Süresinde itiraz edilmeyen işletme projesi kesinleşip tüm sakinleri bağlayan bir sözleşme halini alır ve uygulanır. Yeni işletme projesine uygun olarak aidat ve avanslar toplanabilir..

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.