APARTMAN VE SİTELERDE KAPICI ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU

Site, apartman gibi toplu yaşam alanlarında en önemli gider kalemlerinden olan aynı zamanda sakinlere verilen hizmetin en önemli ayağını oluşturan kapıcılık (Bina Görevlisi) hizmetin çok tartışılan konulardan biridir. Bugün ki yazımızda kapıcı çalıştırılmasının zaruret olup olmadığı konusunu işleyeceğiz.

         Kapıcılık kavramı, Konut Kapıcıları Yönetmeliğindeki tanımlanmıştır. Buna göre bir apartmanın / binanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı ortak yerlerin ve döşemlerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde, oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferlerinin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzerleri hizmetleri gören kişiye Kapıcı denir. Bu kadar geniş faaliyet ve ihtiyaç yelpazesi olan kapıcı istihdamı zorunluluğu ve sayısı çokça sorun yaşanan bir konudur.

Öncelikle kapıcı istihdamının zorunlu olup olmadığı konusunu değerlendirmek gerekmektedir. Eğer yönetim planında kapıcı istihdamına ilişkin olumlu ya da olumsuz bir düzenleme olup olmadığına bakmak gerekir. Esas olan yönetim planındaki düzenleme olup bu konuda yönetim planında ki düzenlemeye uymak gerekir.

Yönetim planında düzenleme olmaması halinde geçmişte bu konuda kat malikleri genel kurulunca karar alınıp alınmadığına bakılır. Kat malikleri kurulunca alınan karar iptal edilmediği sürece kat maliklerini bağlar bu nedenle kat malikleri kurulu bu konuda diğer bir dayanak noktasıdır.

Eğer yönetim planında ve kat malikleri genel kurulunda bu konuda düzenleme yok ise site ve apartmanlar kapıcı istihdam etmek zorunda değildirler. İhtiyaç ortaya çıkması halinde kat malikleri kurulu kararıyla, işletme projesinde bütçesi ayrılarak kapıcı istihdamı konusunda karar alınarak kapıcı istihdam edilebilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.