Yörük Efe Gazetesi ®️ | Aydın Haberler
2020-08-05 10:00:44

PAMUKTA KIRMIZI ÖRÜMCEK ZARARLISI

Selcen Şimşek Şahin

selcensahin@hotmail.com 05 Ağustos 2020, 10:00

Kırmızı örümcek, akarlar olarakta adlandırdığımız zararlı türü pamuğun en önemli zararlılarından biridir. Havaların aşırı sıcak olmasıyla beraber yoğun bir şekilde görülmektedir. Özellikle yol kenarlarında toz alabilen tarlalarda diğer tarlalardan daha önce görülmektedir.
Literatürde kırmızı örümcek olarak adlandırılsa da yeşil ve sarı renkte olanları da vardır. Sıcak ve kuru iklimlerde yetişen pamuk tarlalarında yaprak altına bakılarak kırmızı örümcek tespiti yapılabilir. Lup (mercek) kullanılarak bakılırsa daha sağlıklı olur. Erken teşhis mücadele için önemlidir. Kırmızı örümceğin bir dişisi 100 den fazla yumurta bırakır. İlaçla mücadele yapılmaktadır. (İlaçla mücadele içim bakınız; https://aydin.tarimorman.gov.tr/Belgeler/İl%20Müdürlüğü%20Basılı%20Yayınlar/Bitkisel%20Üretim/Pamukta%20Yaprak,%20Biti%20Kırmızı%20Örümcek.pdf)
Pamuk yetiştirilen tarlalarda kırmızı örümceklerin bitki ve çevresi ile olan durumu iyice tespit edildikten sonra yapılacak mücadele başarı oranını arttırır. Kırmızı örümcek bir bitkide yaprakta varlığını, önce sarartıp sonra kızartması ile fiziki olarak kendini belli eder. Daha sonrasında yaprakların kurumasına neden olarak bitkinin büyümesini durdurur. Gelişmesinin yavaşlaması taraklanmayı geciktirir. Taraklanma döneminden sonra tarak, çiçek ve küçük kozalarda da beslenmesine devam ederek çabuk dökülmesin neden olur.
Her zararlıyla mücadelede en önemli nokta zararlıyı erken tespit edebilmektir. Kırmızı örümcek lokal olarak dağılım gösterdiğinden ilaçlamanın da ekonomik yapılması için lokal ilaçlama yapılabilmektedir.

Tarım Köşesi
Ziraat Yük. Müh. 
Selcen ŞİMŞEK ŞAHİN
Sorularınız için; sahinsimsekselcen@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.