Yörük Efe Gazetesi ®️ | Aydın Haberler
2022-10-09 16:35:28

İŞ AKDİ SONLANAN KAPICININ KAPICI DAİRESİNİ TAHLİYESİ

Cemalettin Gürler

gcghukuk@gmail.com 09 Ekim 2022, 16:35

Apartman ve sitelerde görev yapan kapıcılara yaptıkları işin gereği olarak kapıcı dairesi tahsis edilebilmektedir. Kapıcı dairesi olarak adlandırdığımız bu konutlar anataşınmazın ortak yerlerinden olup kapıcıların işlerini yapmalarını kolaylaştırmak için tasarlanır ve yapının mimari projesinde de yer alır. Kapıcılara konut tahsisi kat malikleri kurulu tarafından veya yönetici aracılığı ile yapılmaktadır. Kapıcının iş akdinin sonlanmasında, doğal sonucun ise Kapıcının kendisine tahsis edilen konutu tahliye etme yükümlüğü vardır.

İş akdi sona eren Kapıcının konutu tahliye etmemesi halinde Kat Mülkiyeti Kanunu devreye girer. Kanuna göre iş akdi sonlanan kapıcıya, kat malikleri kurulu, yönetim veya vekili tarafından kendisine kullanımı tahsis edilen konutu tahliye etmesi gerektiği bildirilmelidir. Usul gereğince tahliye bildirimin mutlaka yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Tahliye süresi kanuna göre 15 gün olup, bu süre bildirimin kapıcıya tebliğ edildiği günden itibaren işlemeye başlar.

Usulüne uygun bildirime ve 15 günlük sürenin geçmesine rağmen kapıcı daireyi tahliye etmiyorsa artık yapılacak işlem, tahliyenin idari yollardan yapılmasıdır. İdari tahliye konutun bulunduğu yerdeki ilçe kaymakamlığından veya valilikten istenebilir. İdari tahliye başvurusu kat malikleri kurulu ya da yönetim tarafından veyahut apartman yönetiminin vekilliğini yapan avukatın başvurusu da ilgili makamlarca kabul edilmektedir.

İdari tahliye istenirken kapıcıya yapılan tahliye bildirimi ve başvuruyu yapan kişinin başvuru yapmaya yetkisi olduğunu gösterir belgelerin bulunması gerekmektedir. Ayrıca kapıcının iş akdinin sonladığına dair belge de başvuruya eklenmelidir. Aksi takdirde başvuru kabul edilmeyecektir. Başvurunun gerekli şartları taşıması halinde mülki amir tahliye işleminin zabıta tarafından 7 gün içerisinde gerçekleştirilmesine karar verecektir. Tahliye işlemi bu şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Son olarak belirtmek gerekir ki kapıcı tahliyenin haksız olduğunu iddia ederek dava açsa dahi tahliye işlemi durmayacaktır. Tahliye kararı zabıta tarafından muhakkak yerine getirilecektir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.