Yörük Efe Gazetesi ®️ | Aydın Haberler
2020-02-18 12:20:04

ERİŞKİNLERDE SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ ) VE SKOLYOZ TEDAVİSİ

Ayşe Ünübol

ayunubol@hotmail.com 18 Şubat 2020, 12:20

Omurgada ki eğrilikler omurga içerisinde ki eklemlerde yüklenmeye bu da kanal içinde sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Erişkinlerde skolyoz türleri idiopatik (nedeni bilinmeyen ) ve dejeneratif skolyoz olarak bilinir. Dejeneratif skolyoz yaşlanma ile birlikte omurga yapısının eskimesi ve yıpranması sonucunda oluşmaktadır. Genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkar.
Omurga da boyun, sırt ve sıklıkla da bel bölgesinde görülür. Omurganın sağlamlığı dengesi bozulur, hareket kabiliyetini etkiler ve ağrıya sebep olur. Ağrının yanında sinir sıkışmasına bağlı yayılan ağrı ve sinirin beslediği kaslarda güç kaybı olabilir. Erişkin skolyozunda hasta gövdesindeki deformiteyi ve denge bozukluğunu kendisi fark eder. Ayrıca boyda kısılma , giyeceklerin olmaması ile de fark edebilir. En önemli şikayetler ağrı ve hareket kabiliyetinde azalmadır. Uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkmada , yürümeye başlamada zorluk, yürüme mesafesinde giderek yıllar içinde azalma , bacaklarda ağrı, yorgunluk hissi belli başlı şikayetlerdir. Sırt bölgesi şikayetlerinde nefes almada zorluk ve çabuk yorulma şikayetleri olabilir.
Skolyoz tanısında röntgen (direkt grafi ),MR, Bilgisayarlı tomografi (BT), EMG (elektro tanısal test) testi yapılabilmektedir.
Skolyoz tedavisinde izlenecek yöntem ağrı, eğrilik derecesine, eğriliğin ilerleyici olup olmamasına göre değişmektedir. İlk tedavi seçeneği çoğunlukla cerrahi değildir. Bir fizik tedavi uzman hekimi tarafından belirlenen, fizyoterapist eşliğinde yapılacak olan fiziksel kondisyon arttırıcı, kuvvenlendirici ve germe egzersizleri ağrıyı azaltmada en önemli tedavi seçeneğidir.
Erişkin kişilerde egzersiz ile beraber korse tedavisi de uygulanabilir. Ancak tedavinin olmazsa olmazı değil egzersiz ve fizik tedaviye yardımcı , kısa vadeli bir süre için düşünülmelidir. Aşırı ağrılı durumlarda ağrı kesiciler verilebilir yada omurilikten spinal iğneler –enjeksiyonlar yapılabilir.
Cerrahi dışında uyguladığımız tedavilere yanıt vermeyen 6 hafta ile 6 ay arasında ağrıları artan, hareket kaybı belirginleşen hastalar için ameliyat alternatif bir çözüm olabilir. Skolyoz eğrilik açısı 40 derecenin üzerinde olanlarda ameliyat gündeme gelebilir. 20 derecenin altında ki eğriliklerde hasta izlenir bel- sırt egzerszi programı verilir, yüzme önerilir, başka tedaviye gereksinim (korse-cerrahi) duyulmaz.20-40 derece arası eğriliği sahip büyüme potansiyeli olan kişilerde korse tedavisi tercih edilebilir. Çocuklara göre ameliyat tercihi daha nadir olup cerrahi ve cerrahi süreç sonrası daha zorlu geçmektedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.